09/03/2021 09/03/2021 Επιμέλεια Νάνσυ Νάσκου Την εποχή του Χριστού που τόσο η κοινωνία, όσο και η θρησκείες της εποχής θεωρούσαν τη γυναίκα ως υποδεέστερο ον, ο χριστιανισμός έρχεται να αποδώσει στη γυναίκα την ύψιστη τιμή. Στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, τιμήθηκε η γυναίκα καθώς αυτή έγινε μητέρα κατά σάρκα του ιδίου του Θεανθρώπου και Σωτήρος του κόσμου....
09 Μαρτίου, 2021 - 10:10
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2021 - 9:26

Υπεραγία Θεοτόκος: Η μεγαλύτερη απόδειξη αναγνώρισης της αξίας της γυναίκας από τον Θεό

Διαδώστε:
Υπεραγία Θεοτόκος: Η μεγαλύτερη απόδειξη αναγνώρισης της αξίας της γυναίκας από τον Θεό

Επιμέλεια Νάνσυ Νάσκου

Την εποχή του Χριστού που τόσο η κοινωνία, όσο και η θρησκείες της εποχής θεωρούσαν τη γυναίκα ως υποδεέστερο ον, ο χριστιανισμός έρχεται να αποδώσει στη γυναίκα την ύψιστη τιμή.

Στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, τιμήθηκε η γυναίκα καθώς αυτή έγινε μητέρα κατά σάρκα του ιδίου του Θεανθρώπου και Σωτήρος του κόσμου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης Του, αλλά και της αναγνώρισης της γυναίκας ως ισότιμο ον με τον άνδρα.

Ωστόσο, ανέκαθεν ο Χριστιανισμός δεν έδειξε αξιολογική προτίμηση ή προτεραιότητα στα δύο φύλα. Η Αγία Γραφή στο βιβλίο της Γενέσεως μιλά για τη δημιουργία του ανθρώπου αποδίδοντας ισοτιμία και στα δύο φύλα. “Και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον κατ’ εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν, άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτοίς”.

Άλλη μία τρανή απόδειξη της ισοτιμίας των φύλων στον χριστιανισμό, είναι το γεγονός ότι η Εκκλησία ανέδειξε μεγάλες Αγίες που μέχρι σήμερα τιμώνται από το λαό με ιδιαίτερο σεβασμό, ενώ εμπιστεύτηκε το σύνολο σχεδόν του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου σε γυναίκες.

Ακόμη, πρότυπα γυναικών που έφτασαν σε μεγάλα μέτρα αγιότητας έκαναν θαύματα πριν και μετά την κοίμησή τους, δίδαξαν άνδρες, αντιστάθηκαν σε αυτοκράτορες, άντεξαν φρικτά βασανιστήρια και επηρέασαν ακόμη και Οικουμενικές Συνόδους.

Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια ο Χριστός δεν απέκλεισε ποτέ από την αγάπη Του τη γυναίκα. Κάλεσε τις γυναίκες στον ευρύτερο αποστολικό κύκλο. Ευσπλαχνίστηκε τη χήρα μητέρα της Ναΐν και ανέστησε τον γιο της. Εμπιστεύτηκε μέγιστες αλήθειες στη Σαμαρείτιδα παρά την αντίληψη της εποχής πως αποτελεί πρόβλημα ακόμη και η συζήτηση με μία γυναίκα.

Η θέση της γυναίκας σε άλλες θρησκείες

Ωστόσο, η αναγνώριση αυτή της γυναίκας δεν ισχύει σε όλες τις θρησκείες. Στο Ισλάμ η θέση της γυναίκας φαίνεται να είναι αρκετά κατώτερη σε σχέση με αυτή του άνδρα όσον αφορά στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, κάτι που είναι αποδεκτό και από τη διδασκαλία του Κορανίου. Η γυναίκα είναι υποχρεωμένη να ασχολείται μόνο με την ανατροφή των παιδιών, ενώ το διαζύγιο αποτελεί αποκλειστική απόφαση του άνδρα.

Στο Βουδισμό η θέση της γυναίκας φαίνεται να είναι υποβαθμισμένη όπως γίνεται σαφές τόσο από την καθημερινή ζωή, όσο και από το μοναχισμό, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα. Βασική διδαχή στο Βουδισμό είναι πως οι γυναίκες πρέπει να υπομείνουν τις οποίες δοκιμασίες της ζωής προκειμένου να ξαναγεννηθούν στην επόμενη ζωή τους ως άντρες.

Τέλος, στον Ινδουισμό η γυναίκα είναι εξαρτημένη από τον άνδρα. Πρέπει να παντρεύεται σε μικρή ηλικία άνδρα τρεις φορές μεγαλύτερό της. Η χήρα δεν πρέπει να ξαναπαντρευτεί, ενώ προτιμότερο είναι η χήρα να καεί μαζί με τον νεκρό σύζυγό της προκειμένου να “σβήσει” τις αμαρτίες του άντρα της, αλλά και τις δικές της.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων