23/09/2021 23/09/2021 Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. τιμά τη σπουδαία συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου με αφορμή την ημερομηνία θανάτου της, 23 Σεπτεμβρίου 2004. Βιωματική λογοτέχνιδα και αγωνίστρια, γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1909 και ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με το συγγραφικό της έργο μίλησε στην καρδιά πολλών γενεών και διηγήθηκε τις οδυνηρές...
23 Σεπτεμβρίου, 2021 - 18:52
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2021 - 18:23

1984: Η Διδώ Σωτηρίου περιγράφει προσωπικά βιώματα

Διαδώστε:
1984: Η Διδώ Σωτηρίου περιγράφει προσωπικά βιώματα

Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. τιμά τη σπουδαία συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου με αφορμή την ημερομηνία θανάτου της, 23 Σεπτεμβρίου 2004.

Βιωματική λογοτέχνιδα και αγωνίστρια, γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1909 και ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με το συγγραφικό της έργο μίλησε στην καρδιά πολλών γενεών και διηγήθηκε τις οδυνηρές περιπέτειες του ελληνισμού στον ταραχώδη εικοστό αιώνα: τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή, την Αντίσταση, τα δύσκολα χρόνια της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Το βιβλίο που την καθιέρωσε ήταν τα “Ματωμένα Χώματα” το 1962. Από το 1936, η Διδώ Σωτηρίου, εργάστηκε στη δημοσιογραφία. Εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες ενώ στην ίδια έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας “Ιπεκτσί” (1983) και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1990).

Απόσπασμα από την εκπομπή “Μονόγραμμα”, παραγωγής Γιώργου Σγουράκη, όπου το 1984 η Διδώ Σωτηρίου περιγράφει πώς τα προσωπικά της βιώματα και οι μνήμες από το δράμα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού με την Μικρασιατική Καταστροφή, μετουσιώθηκαν σε λογοτεχνική αφήγηση στα μυθιστορήματά της, αγγίζοντας τις ψυχές χιλιάδων ξεριζωμένων Ελλήνων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Δείτε όλη την αυτοβιογραφική αφήγηση της μεγάλης πεζογράφου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων