16/09/2023 16/09/2023 Η πλαστικότητα των ζωγραφικών μορφών είναι απαραίτητη αφού με αυτήν παράγεται κίνηση. Και η κίνηση είναι απαραίτητη αφού με αυτήν πραγματώνεται η αναφορά και η σχέση. Έτσι στην ζωἠ , έτσι και στην τέχνη. Η σχέση που χτίζει τη ζωή, γίνεται μέσα από ενέργειες ήγουν κινήσεις και μέσα απο συνέργεια. Γι αυτό στη ζωγραφική χρειάζονται...
16 Σεπτεμβρίου, 2023 - 17:50
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2023 - 17:20

Αγία Ευφημία – Βυζαντινή Ζωγραφική από τον Γιώργο Κόρδη

Διαδώστε:
Αγία Ευφημία – Βυζαντινή Ζωγραφική από τον Γιώργο Κόρδη

Η πλαστικότητα των ζωγραφικών μορφών είναι απαραίτητη αφού με αυτήν παράγεται κίνηση. Και η κίνηση είναι απαραίτητη αφού με αυτήν πραγματώνεται η αναφορά και η σχέση. Έτσι στην ζωἠ , έτσι και στην τέχνη. Η σχέση που χτίζει τη ζωή, γίνεται μέσα από ενέργειες ήγουν κινήσεις και μέσα απο συνέργεια.

Γι αυτό στη ζωγραφική χρειάζονται κίνησες και έλλογη διαχείριση αυτών. Μέσα από την τέχνη αυτή δείχνεται η ζωή ως κοινωνία. Αυτό είναι το δίδαγμα της καθ᾽ημάς ζωγραφικής, της λεγόμενης, ατυχώς, βυζαντινής ζωγραφικής. Οι κινήσεις δεν είναι τυχαίο γεγονός, ούτε αναπαραστατικές όσων συμβαίνουν στον κόσμο των φαινομένων αλλά έλλογες ενέργειες που μεταμορφώνουν ένα αντικείμενο ή ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση ολόκληρη απο ένα αυτονομημένο γεγονὀς σε μια πραγματικότητα ζωής κοινωνίας.

Η βασική πλαστικότητα ενέργεια παράγεται με το χρώμα, που κατά την ελληνική αντίληψη διαχρονικώς είναι το πρώτο στοιχείο που γίνεται αντιληπτό και την αντίστιξη των χρωματικών ποιοτήτων. Ύστερα έρχεται η γραμμή. Η πλαστικότητα τη γραμμής παράγει ενέργεια και κίνηση.

Και θέλει μαστορία για να πετύχεις κίνηση μέσα απο την γραμμή. Η γραμμή όταν σχεδιάζεται καλά είναι χρώμα, είναι φως και κίνηση που παράγει σχέση μεταξύ του εικαστικού αντικειμένου και της αισθήσεως του θεατή.

Εικόνα: Αγία Ευφημία. Ψηφιακή ζωγραφική. Limited edition of 7 Giclee prints. / Γιώργος Κόρδης* Ο Γιώργος Κόρδης είναι ζωγράφος, εικονογράφος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός καθηγητής.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων