26/03/2023 26/03/2023 Ξεκίνησε την Παρασκευή 10 Μαρτίου και ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 14:00 (εκτός και αν δοθεί παράταση) η διαδικασία για την υποβολή αίτησης όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για εισαγωγή στα εκκλησιαστικά σχολεία. Της Δέσποινας Σωτηρίου   Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) χωρίς...
26 Μαρτίου, 2023 - 17:32
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2023 - 17:47

Εκκλησιαστικά σχολεία: Ολοκληρώνεται αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Η διαδικασία

Διαδώστε:
Εκκλησιαστικά σχολεία: Ολοκληρώνεται αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Η διαδικασία

Ξεκίνησε την Παρασκευή 10 Μαρτίου και ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 14:00 (εκτός και αν δοθεί παράταση) η διαδικασία για την υποβολή αίτησης όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για εισαγωγή στα εκκλησιαστικά σχολεία.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του γονέα/κηδεμόνα ή τρίτου εξουσιοδοτημένου ατόμου στην/στις σχολικές μονάδες επιλογής. Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη μετά την ψήφιση του νόμου 4823/2021, διατάξεις του οποίου αναβαθμίζουν τα Εκκλησιαστικά Σχολεία σε Πρότυπα.

Σε εφαρμογή του νόμου ο οποίος ρυθμίζει θέματα σχετικά με την εισαγωγή μαθητών σε Πρότυπα Σχολεία, Πειραματικά Σχολεία και Εκκλησιαστικά Σχολεία, η εισαγωγή μαθητών στην Α’ τάξη των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και των Εκκλησιαστικών Λυκείων από το σχολικό έτος 2023-2024 πραγματοποιείται πλέον και εφεξής, με γραπτή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων υπό μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής στη νεοελληνική γλώσσα, τα μαθηματικά και τα θρησκευτικά.

 

 

Στις 29 Απριλίου η δοκιμασία δεξιοτήτων

Κατόπιν θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων. Στη συνέχεια στις 28 Απριλίου 2023 αναμένεται να αποσταλεί σε όλους ο τυχαίος αριθμός Προτεραιότητας στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Σχολεία ενώ ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για εισαγωγή στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Σχολεία έχει οριστεί το Σάββατο 29 Απριλίου 2023.

Όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής των εξετάσεων έχουν αποσταλεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε έγγραφο το οποίο υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, σύμφωνα με τον οποίο «με το νέο σύστημα εισαγωγής μαθητών στα εκκλησιαστικά σχολεία διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα, η διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας».

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες κατά το τρέχον σχολικό έτος φοιτούν στη Γ΄ τάξη του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου δεν υπόκεινται στο τεστ δεξιοτήτων για την εισαγωγή τους στην Α’ Τάξη του Εκκλησιαστικού Λυκείου, παρά μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις.

 

Δεν υπάρχει περιορισμός από τον τόπο διαμονής

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή σε Εκκλησιαστικό Σχολείο δεν περιορίζεται από τον τόπο διαμονής του/της μαθητή/τριας. Κατά συνέπεια, οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να δηλώσουν εκκλησιαστικό σχολείο, το οποίο ανήκει ακόμη και σε άλλο νομό.

Για την εισαγωγή στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας δεκτοί γίνονται μόνο άρρενες υποψήφιοι.

Επίσης, μόνο άρρενες μαθητές μπορούν– υπό προϋποθέσεις – να διασφαλίσουν τη δωρεάν διαμονή και σίτισή τους στα οικοτροφεία των κατά τόπους Περιφερειακών Εστιών Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, που λειτουργούν στην περιοχή που εδρεύει κάθε Εκκλησιαστικό Σχολείο.

 

Ιερά Σύνοδος: Παρακαλεί να εγγραφούν όσοι δυνατόν περισσότεροι μαθητές

 

 

Ήδη το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει αποστείλει τη σχετική Εγκύκλιο στην αρμόδια Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, Πρόεδρος στην οποία είναι ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, η οποία ενημέρωσε αρμοδίως την Διαρκή Ιερά Σύνοδο σχετικά με το ζήτημα. Κατόπιν σχετικής Συνοδικής Απόφασης που ελήφθη στις 6 Μαρτίου, το έγγραφο που προβλέπει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τον τρόπο διαδικασίας στον τρόπο εξετάσεων καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία, έχει ήδη διαβιβαστεί μέσω Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην Εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, η Ιερά Σύνοδος παρακαλεί και προτρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να εγγραφούν όσοι περισσότεροι δυνατόν μαθητές στα εκκλησιαστικά σχολεία έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

 

 

Τρόπος εισαγωγής στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια

Η εισαγωγή των μαθητών στην Α’ τάξη των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων πραγματοποιείται με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων υπό μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής. Όπως σημειώνεται στη σχετικά Εγκύκλιο του Υπουργείου «με τη διαδικασία αυτή, οι μαθητές αξιολογούνται σε δεξιότητες σχετικές με την κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας, των μαθηματικών εννοιών και των θρησκευτικών, τις οποίες απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο».

Ειδικότερα:

α) στην ελληνική γλώσσα ελέγχονται οι δεξιότητες των μαθητών στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου, ιδίως λογοτεχνικών κειμένων, απλών άρθρων εφημερίδων ή περιοδικών, πολυτροπικών κειμένων, καθώς και στη χρήση βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων,

β) στα μαθηματικά ελέγχονται οι δεξιότητες των μαθητών στην κατανόηση και την επίλυση προβλημάτων κυρίως της καθημερινής ζωής, αλλά και προβλημάτων με απλές αριθμητικές πράξεις και

γ) στα θρησκευτικά ελέγχονται οι δεξιότητες των μαθητών στην αναγνώριση βασικών στοιχείων της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και της εκκλησιαστικής ζωής.

Η εξέταση στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά πραγματοποιείται σε κοινά θέματα με τους υποψήφιους για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία. Δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και δεν ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση. Οι μαθητές/τριες δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δοκιμασία.

Οι μαθητές/τριες εξετάζονται στα παραπάνω τρία (3) γνωστικά πεδία, στο πλαίσιο μιας (1) ενιαίας δοκιμασίας διάρκειας διακοσίων είκοσι πέντε (225) λεπτών. Τα θέματα των εξεταζόμενων γνωστικών πεδίων της ελληνικής γλώσσας, των μαθηματικών και των θρησκευτικών τίθενται υπό τη μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής, οι οποίες συνοδεύονται από σχετικό βοηθητικό υλικό, ιδίως κείμενα και ασκήσεις, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν/αξιοποιηθούν από τους υποψηφίους για να απαντήσουν.

 

 

Ισότιμα Σχολεία

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, η διάρκεια της φοίτησης στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια είναι ίδια με τη διάρκεια φοίτησης στα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές/τριες των Εκκλησιαστικών Σχολείων (Ε.Σ.) δικαιούνται τις παροχές και τις διευκολύνσεις, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για τους μαθητές/τριες της δημόσιας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χορήγηση δωρεάν διδακτικών βιβλίων, βοηθημάτων, μετακινήσεις), ενώ μέσω της διδασκαλίας μαθημάτων εκκλησιαστικής ειδίκευσης, όπως Αγιογραφία, Βυζαντινή Μουσική, λαμβάνουν εξειδικευμένες γνώσεις.

Επίσης, τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και τα Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια συμμετέχουν στους ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, τις δραστηριότητες, τα Προγράμματα (ευρωπαϊκά και μη), τις εκδηλώσεις και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, λειτουργία ομίλων, αδελφοποιήσεις σχολείων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τα σχολεία της Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ως προς τους τίτλους σπουδών, στους αποφοίτους των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Γενικών Εκκλησιαστικών Λυκείων χορηγείται, αντιστοίχως, απολυτήριο ισότιμο με αυτό των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων της δημόσιας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση με τους ίδιους όρους, τις προϋποθέσεις και τη δυνατότητα πρόσβασης σε Σχολές και Τμήματα που ισχύουν για τους μαθητές των ημερήσιων Γενικών Λυκείων της δημόσιας Δ/βάθμιας εκπαίδευσης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων