25/03/2023 25/03/2023 Στη σημαντική διάκριση που κατέγραψε για το 2023 η Θεολογική Σχολή Αθηνών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων QS, αναφέρεται η Κοσμητεία της Σχολής η οποία εκφράζει την αισιοδοξία για το αύριο καθώς αυτή η επιτυχία επιτρέπει να ανεβάσουν όλοι με την εργώδη προσπάθεια έτσι ώστε να ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά την  Σχολή. Του Νικολάου...
25 Μαρτίου, 2023 - 9:56
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2023 - 10:08

ΕΚΠΑ: Η παγκόσμια διάκριση για τη Θεολογική Σχολή φέρνει αισιοδοξία για το μέλλον

Διαδώστε:
ΕΚΠΑ: Η παγκόσμια διάκριση για τη Θεολογική Σχολή φέρνει αισιοδοξία για το μέλλον

Στη σημαντική διάκριση που κατέγραψε για το 2023 η Θεολογική Σχολή Αθηνών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων QS, αναφέρεται η Κοσμητεία της Σχολής η οποία εκφράζει την αισιοδοξία για το αύριο καθώς αυτή η επιτυχία επιτρέπει να ανεβάσουν όλοι με την εργώδη προσπάθεια έτσι ώστε να ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά την  Σχολή.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Όπως έγραψε χθες το ope.gr, στις 22 Μαρτίου, για πρώτη φορά, η Θεολογική Σχολή έλαβε την τιμητική διάκριση της κατάταξής της μεταξύ των 140 καλύτερων Σχολών στον κόσμο στο γνωστικό πεδίο «Θεολογία, Θεογνωσία και Θρησκευτικές Σπουδές» από την QS (Quacquarelli Symonds). Πρόκειται για μία τιμητική αναγνώριση του πολυδιάστατου έργου που επιτελούν όλοι, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό, συνεργάτες και φοιτητές. “Επί δύο έτη, η Κοσμητεία και η διοίκηση του Πανεπιστημίου, εργάστηκαν με ζήλο, αθόρυβα και στοχευμένα για την προβολή και ανάδειξη του πολυσήμαντου έργου που επιτελείται από όλους μας”, τονίζεται από την Κοσμητεία.

Το πιστοποιητικό της κατάταξης 

Τα τέσσερα κριτήρια

Οι κατατάξεις της QS χρησιμοποιούν δεδομένα ειδικών γνωμοδοτών(peer reviews) που συλλέγονται από μεγάλο αριθμό ερευνητών, ακαδημαϊκών και εργοδοτών. Επίσης, λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό τον αριθμό ετεροαναφορών και την επιδραστικότητα του δημοσιευμένου έργου των καθηγητών και ερευνητών κάθε Σχολής ή Τμήματος.

Πιο συγκεκριμένα βαθμολογούνται τέσσερα κριτήρια – δείκτες με διαφορετική βαρύτητα το καθένα. Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:

Α. Ακαδημαϊκή Φήμη

Β. Φήμη μεταξύ των Εργοδοτών

Γ. Αριθμός ετερο-αναφορών ανά εργασία

Δ. Ο δείκτης h-index

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της QS για τις Θεολογικές Σπουδές βρίσκεται το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Notre Dame, ενώ ακολουθούν στη δεύτερη θέση το Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην τρίτη θέση το Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ και την πρώτη πεντάδα κλείνουν δύο ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αυτά του Κέιμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας και Λουβέν του Βελγίου.

Η ακαδημαϊκή εξέλιξη νίκησε και….την πανδημία

Τα χρόνια της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού όπως σε όλον τον κόσμο έτσι και στη Θεολογική Σχολή Αθηνών έθεσε περιορισμούς. Φοιτητές και καθηγητές για μεγάλο χρονικό διάστημα αναγκάστηκαν να επικοινωνούν με τα μέσα που επιστρατεύτηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού έτσι ώστε η ακαδημαϊκή πορεία φοιτητών, διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού να μην παγώσουν. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Αυτό άλλωστε τονίζεται και από την Κοσμητεία. “Παρά το γεγονός ότι από το 2020 μέχρι και τα τέλη του 2022 η πανδημία τελούσε σε πλήρη εξέλιξη, περιορίζοντας την εγχώρια και διεθνή ακαδημαϊκή παρουσία μας, η βαθμολογία στο δείκτη «ακαδημαϊκή φήμη», μεταξύ των ετών 2021-2022, αυξήθηκε κατά 15%. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της θέσης των θεολογικών σπουδών του ΕΚΠΑ στην κατάταξη, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κριτήριο βαθμολογείται με 70%”.

Τα χρόνια της πανδημίας, συνεπώς, δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη, αλλά πεδίο εξέλιξης και προόδου για τις Θεολογικές Σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής την περίοδο της πανδημίας 

Η διεθνής αναγνώριση ήρθε μετά από 187 χρόνια

Η προσφορά, η αναγνώριση και το σημαντικό έργο της Θεολογικής Σχολής δεν είναι κάτι καινούργιο στην 187χρονη ιστορία της (ιδρύθηκε το 1837). Αδιάλειπτα προσφέρει στην έρευνα της επιστήμης της Θεολογίας, στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, στην Εκκλησία και στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, αν και πανθομολογούμενο, “ουδέποτε έτυχε της διεθνούς αναγνώρισης από τους πιστοποιημένους οίκους αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων” συνεχίζει η ανακοίνωση της Κοσμητείας. Αιτία αυτής της καθυστέρησης είναι το ότι “δεν είχαν λάβει χώρα οι δέουσες ενέργειες για τη συμπερίληψή της στους δείκτες της παγκόσμιας κατάταξης των Πανεπιστημίων”, επισημαίνει η Κοσμητεία.

Έστω και με καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενάμιση αιώνα, η αναγνώριση ήρθε. Σε χρόνους δύσκολους για την κοινωνία. Σε εποχές δύσκολες και για την ακαδημαϊκή καθημερινότητα στη χώρα.

Η Θεολογική Σχολή Αθηνών ιδρύθηκε το 1837

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Η διάκριση, εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον

Τα θερμά του συγχαρητήρια προς τη διοίκηση της Θεολογικής Σχολής και το διδακτικό προσωπικό και των δύο Τμημάτων (Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας) εξέφρασε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος. “Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη ότι παρά το γεγονός ότι τα Τμήματα Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, τα οποία στηρίζουν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο, αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση (υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση κ.α), παρά ταύτα εμφανίζουν αξιοσημείωτη βελτίωση στη διεθνή ακαδημαϊκή τους φήμη, στην εμπιστοσύνη και τη στήριξη από την αγορά εργασίας και στην επίδοση τους στην έρευνα”, σημειώνει.

Εκτός από τα θερμά συγχαρητήρια, ο κ. Δημόπουλος εκφράζει τη σιγουριά του ότι η εν λόγω διάκριση θα αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερες και σημαντικότερες διακρίσεις στο μέλλον. Διακρίσεις οι οποίες “θα απηχούν το εξαιρετικό και πολυεπίπεδο έργο που πραγματοποιείται στη Σχολή”, σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Αθανάσιος – Μελέτιος Δημόπουλος 

“Να ανεβάσουμε ακόμα πιο ψηλή την Σχολή μας”

Την σημαντική αυτή διάκριση βάζει για οδοδείκτη και η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής η οποία τονίζει ότι είναι στο χέρι όλων όσοι εργάζονται σε αυτή να ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά με το έργο τους την Σχολή. 

“Έχοντας πλέον ως εφόδιο, στις διεθνείς και εγχώριες ακαδημαϊκές σχέσεις, που σχετίζονται με την έρευνα και τη διδασκαλία, την ανωτέρω τιμητική διάκριση, μπορούμε να αντικρίσουμε με αισιοδοξία το αύριο, την πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών και το στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον των Τμημάτων μας. Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε την εργώδη προσπάθειά μας προκειμένου να ανεβάσουμε ακόμα πιο ψηλά την Σχολή μας”.

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αναπλ. Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων