17/04/2019 17/04/2019 Μια μοναδική έκδοση του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για τα 18 «Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO», παρουσιάστηκε σήμερα κατά την εκδήλωση του Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης. Με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά. Οι ρίζες και η ταυτότητά μας», η εκδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της πρέσβειρας καλής θελήσεως της UNESCO, Μ. Βαρδινογιάννη, προκειμένου να τιμηθεί η...
17 Απριλίου, 2019 - 18:48

«Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO»

Διαδώστε:
«Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO»

Μια μοναδική έκδοση του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για τα 18 «Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO», παρουσιάστηκε σήμερα κατά την εκδήλωση του Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης.

Με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά. Οι ρίζες και η ταυτότητά μας», η εκδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της πρέσβειρας καλής θελήσεως της UNESCO, Μ. Βαρδινογιάννη, προκειμένου να τιμηθεί η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 18 Απριλίου. Ο ξεχωριστός δίγλωσσος τόμος των εκδόσεων Μίλητος (με φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου) έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

«Θεώρησα χρέος μου πρωτίστως ως Ελληνίδα αλλά και ως πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO να συμβάλλω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, έτσι ώστε η πολύτιμη ιστορία μας, όπως εκπροσωπείται από τα 18 μνημεία που εντάσσονται στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, να γίνει κτήμα κάθε Έλληνα και Ελληνίδας», δήλωσε η κ. Βαρδινογιάννη για την έκδοση, που ελπίζει, όπως είπε, να παρουσιαστεί σύντομα και στον διεθνή οργανισμό.

«Αυτή η εκδήλωση διοργανώθηκε αρκετό καιρό πριν από τα τραγικά πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι με την καταστροφή ενός εμβληματικού μνημείου, όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού, της Παναγίας των Παρισίων», πρόσθεσε η κ. Βαρδινογιάννη, τονίζοντας ότι «δεν έχει καμία σημασία αν ένα μνημείο βρίσκεται σε μία άλλη χώρα, γιατί ο πόνος για την απώλεια και την καταστροφή του είναι πανανθρώπινος και μας αφορά όλους.

Εμείς οι Έλληνες μάλιστα με μια ιστορία κι έναν πολιτισμό που ξεκινούν από την αρχαιότητα και φθάνουν ως το σήμερα, συμμεριζόμαστε απόλυτα τον πόνο του γαλλικού λαού», συμπλήρωσε, ανακοινώνοντας, «ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης» σε αυτόν, την πρωτοβουλία του Ιδρύματος να πραγματοποιήσει έναν πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα οι λαοί και τα μνημεία τους. Στόχος να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά για την ανάγκη προστασίας των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκονται.

Ως «ιδιαίτερη ευτυχής συγκυρία», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, το ότι «σήμερα βλέπει το φως της δημοσιότητας αυτός ο πολύτιμος τόμος για τα ελληνικά μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Μουσείο Ακρόπολης». Επισημαίνοντας ότι ορισμένα μνημεία, δίχως να υπάρχει UNESCO, κατέληξαν στη συνείδηση των λαών ως μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως έγινε με την Ακρόπολη, ο κ. Παντερμαλής σημείωσε το εξής «θαυμαστό» για εκείνον: «Ότι οι ίδιοι οι Αθηναίοι, ήδη από τον 4ο αι. π.Χ., θεωρούσαν τα αρχιτεκτονήματα της Ακρόπολης κορυφαία έργα και τον 5ο αι. π.Χ. ως τον αιώνα ο οποίος δίνει τα φώτα του στις τέχνες και στα γράμματα», αλλά και το γεγονός ότι «γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. καθιερώθηκαν οι τρεις μεγάλοι τραγικοί (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης) ως κλασικοί, μόλις 100 χρόνια από τότε που ανέβασαν για πρώτη φορά τα έργα τους».

«Υπάρχουν μια σειρά μνημείων τα οποία είναι πέρα από το συνηθισμένο, ανήκουν σχεδόν στον χώρο τον θεϊκό, όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι», τόνισε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και σε λιγότερο γνωστά μνημεία που, όμως, «έχουν ένα πολύ ανθρώπινο χρώμα. Η Ελλάδα έχει τόση ποικιλία μνημείων ώστε για κάθε επισκέπτη ολόκληρη η χώρα να είναι ένα απέραντο μνημείο και να καλεί τον κόσμο από κάθε σημείο του πλανήτη να έρθει να την ανακαλύψει», κατέληξε ο κ. Παντερμαλής.

Ο Κώστας Κατσιγιάννης, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), αναφέρθηκε στην αυριανή παγκόσμια ημέρα, που γιορτάζεται στις 18 Απριλίου, όπως έχει καθιερωθεί από το 1982 από την UNESCO και το ICOMOS. «Έκτοτε και κάθε χρόνο, δίνεται η ευκαιρία μέσω της εορτής αυτής να αναδεικνύεται και να προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά κάθε χώρας μέσα από ένα θέμα που προτείνεται από το ICOMOS», δήλωσε ο κ. Κατσιγιάννης, αναφερόμενος στο θέμα που επιλέχθηκε για φέτος και αφορά «τα αγροτικά τοπία». Πρόκειται για «τις χερσαίες και υδάτινες περιοχές που αποτελούν προϊόντα αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης», τόνισε ο κ. Κατσιγιάννης, ενημερώνοντας ότι το θέμα αυτό σχετίζεται με το μεγάλο επιστημονικό διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στην πόλη Μαρακές στο Μαρόκο.

Από τη μεριά της, η Κωνσταντίνα Μπενίση, εθνική συντονίστρια Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομίας του ΥΠΠΟΑ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην έκδοση του ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα πανόραμα των 18 εμβληματικών εγγραφών μας στον οικείο κατάλογο της UNESCO, που παρουσιάζονται με συνοπτικό αλλά πλήρη τρόπο, μέσα από τα κείμενα που παραχώρησαν οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και πλαισιώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο των εκδόσεων Μίλητος».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με τίτλο «Μνήμη, μνημεία και πολιτιστική κληρονομιά», καθώς και με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο επιδόθηκε από την κ. Βαρδινογιάννη το πρώτο αντίτυπο του λευκώματος.

Ακολούθησε μαθητικό δρώμενο και μουσικό κλείσιμο με αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο (για τον οποίο επιδιώκεται η ένταξη στην άυλη παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO), σε μουσική Δημήτρη Μαραμή. Ερμήνευσαν οι Θοδωρής Βουτσινάκης και η Ελένη Δημοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ελένη Μάρκου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων