12/09/2021 12/09/2021 Μία νέα εποχή στα θεατρικά δρώμενα της Ελλάδας ξεκινάει με την παράσταση της Ηλέκτρας του Σοφοκλή στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1938. Πρόκειται για την πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο στα νεότερα χρόνια. Πρωταγωνίστριες ήταν η Κατίνα Παξινού και η Ελένη Παπαδάκη, μετάφραση Γιάννης Γρυπάρης, μουσική σύνθεση Δημήτρης Μητρόπουλους, σκηνικά...
12 Σεπτεμβρίου, 2021 - 21:10
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2021 - 20:58

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1938: Η πρώτη παράσταση στα νεότερα χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1938: Η πρώτη παράσταση στα νεότερα χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία νέα εποχή στα θεατρικά δρώμενα της Ελλάδας ξεκινάει με την παράσταση της Ηλέκτρας του Σοφοκλή στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1938.

Πρόκειται για την πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο στα νεότερα χρόνια.

Πρωταγωνίστριες ήταν η Κατίνα Παξινού και η Ελένη Παπαδάκη, μετάφραση Γιάννης Γρυπάρης, μουσική σύνθεση Δημήτρης Μητρόπουλους, σκηνικά του Κλεόβουλου Κλώνη, χορογραφία Λουκία Κωτσοπούλου και κοστούμια του Αντώνη Φωκά.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί από το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Παρασκήνιο με θέμα την αναβίωση του αρχαίου δράματος, παρακολουθούμε πλάνα σπάνιου αρχειακού κινηματογραφικού υλικού από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και την προσέλευση των θεατών, τον Αλέξη Μινωτή και τον Κωστή Μπαστιά, διευθυντή του Βασιλικού (νυν Εθνικού) Θεάτρου, να συνομιλούν στο χώρο του αρχαίου θεάτρου, τον προσωπάρχη του Εθνικού Θεάτρου, Μιλτιάδη Λιδωρίκη, ενώ εκφωνεί λόγο πριν την έναρξη της παράστασης, πλάνα των θεατών στις κερκίδες και αποσπάσματα από την παράσταση με την Κατίνα Παξινού στο ρόλο της Ηλέκτρας και ηχητική επένδυση με τη φωνή της μεγάλης ηθοποιού σε απόσπασμα του ομώνυμου ρόλου. Διακρίνονται επίσης ο Μάνος Κατράκης στο ρόλο του Πυλάδη και η Ελένη Παπαδάκη στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. με αφορμή την επέτειο 83 ετών από την πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο στα νεότερα χρόνια.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων