21/02/2023 21/02/2023 Να μάθουν ελληνικά και να παρακινήσουν τους νέους των χωρών τους να έρθουν στην Ελλάδα, για να έρθουν σε επαφή εκ του σύνεγγυς με το Ελληνικό Πνεύμα, τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Ελληνική Γλώσσα κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης τους εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών στη Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά «μιλάτε ελληνικά, απλά...
21 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:16
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2023 - 19:22

Γ. Χρυσουλάκης: Ο ελληνικός πολιτισμός μέσω της ελληνικής γλώσσας γέφυρα διαλόγου

Διαδώστε:
Γ. Χρυσουλάκης: Ο ελληνικός πολιτισμός μέσω της ελληνικής γλώσσας γέφυρα διαλόγου

Να μάθουν ελληνικά και να παρακινήσουν τους νέους των χωρών τους να έρθουν στην Ελλάδα, για να έρθουν σε επαφή εκ του σύνεγγυς με το Ελληνικό Πνεύμα, τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Ελληνική Γλώσσα κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης τους εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών στη Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά «μιλάτε ελληνικά, απλά δεν το γνωρίζετε».

«Η ελληνική γλώσσα στον κόσμο του 21ου αιώνα με όπλο την ιστορία της, δικαιούται να βαδίζει με περηφάνια. Με τον θησαυρό των νοημάτων της, την επινοητικότητα και την πλαστικότητά της βοηθά στην εξερεύνηση και την κατανόηση του κόσμου» τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στη Θεσσαλονίκη αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου).

Επισημαίνοντας ότι η ελληνική γλώσσα έχει μια ιστορική πορεία 40 αιώνων προφορικής και περισσότερο των 25 αιώνων γραπτής παράδοσης και ότι από την αρχαιότητα έως σήμερα, η παρουσία της στον χώρο και το χρόνο είναι αδιάλειπτη, ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε ότι «η συμβολή της στην έκφραση των πιο υψηλών εννοιών και ιδανικών του δυτικού πολιτισμού και ταυτόχρονα ο ρόλος της στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου άλλων χωρών, μάς καθιστά υπεύθυνους για τη διατήρηση, την προώθηση και την καλλιέργειά της».

Ο Ελληνικός Πολιτισμός, ο οποίος έχει ως βάση, όχημα και κινητήριο δύναμή του την Ελληνική Γλώσσα είναι γέννημα του Ελληνικού Πνεύματος. Και αυτό σημαίνει δίψα για το καινούργιο και το άγνωστο, γενναιοδωρία, δεκτικότητα, προσαρμοστικότητα. Με μια λέξη: Ελευθερία. Με μια άλλη λέξη: Δημοκρατία. Είναι ένας Πολιτισμός και μια Γλώσσα δίχως στεγανά και αγκυλώσεις. Που έδωσε, αλλά και έλαβε από άλλους πολιτισμούς με τους οποίους συναντήθηκε. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει ως τις μέρες μας. Ο Ελληνικός Πολιτισμός μέσω της Ελληνικής Γλώσσας είναι γέφυρα διαλόγου, επικοινωνίας, ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης με άλλους πολιτισμούς» υπογράμμισε.

«Μπορεί όσοι μιλούν σήμερα την Ελληνική Γλώσσα να είναι μόνο μερικά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο: Έλληνες και Ομογενείς μας σε κάθε γωνιά της γης. Ωστόσο, διδάσκεται στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια και αποτελεί πεδίο εκμάθησης και σπουδών για όλους εκείνους που αντιλήφθηκαν τη μαγεία της και κατανόησαν το μεγαλείο της» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

Περιγράφοντας τη στήριξη που παρέχει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σε κάθε προσπάθεια που αφορά στην εκμάθηση των Ελληνικών τόνισε ότι υποστηρίζονται τα ήδη υπάρχοντα, αλλά και η δημιουργία νέων Τμημάτων Κλασικών ή Νεοελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο και ενισχύονται τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με πρωτοπόρο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στον τομέα της Ιατρικής, αλλά και το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Τομέα της Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Εγγεγραμμένοι 30.000 από 118 χώρες Sta ellinika

Αναφέρθηκε ακόμη στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με έδρα τη Θεσσαλονίκη που έχει σκοπό, όπως σημείωσε, την ενίσχυση και προώθηση της Ελληνικής εντός και εκτός Ελλάδος, την οργάνωση διδασκαλίας σε αλλοδαπούς και ομογενείς, τη στήριξη των διδασκόντων της Ελληνικής στο εσωτερικό και το εξωτερικό και την παραγωγή υλικού για την προβολή και τη διάδοσή της.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού παρέθεσε στοιχεία για την ψηφιακή πλατφόρμα “ Sta Ellinika” τονίζοντας ότι λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2020 και αριθμεί ήδη πάνω από 30.000 εγγεγραμμένους, σε πάνω από 118 χώρες.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας “ Sta Ellinika”. Πρόκειται για μία συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα και λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, στο Βανκούβερ του Καναδά» ανέφερε ο κ. Χρυσουλάκης προσθέτοντας ότι απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, απογόνους των ομογενών μας, παιδιά των πάμπολλων φιλελλήνων, αλλά και όλους όσοι το επιθυμούν, να μάθουν τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό μας.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του τόνισε ότι «η σημερινή εκδήλωση υπενθυμίζει την ανεκτίμητη αξία της ελληνικής γλώσσας, που αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι η αρχαία και πλούσια γλώσσα της φιλοσοφίας, η ακριβής γλώσσα της επιστήμης που εμπλουτίζει τις γλώσσες του πλανήτη, επισήμανε και πρόσθεσε ότι η εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας που καθιερώθηκε στη μνήμη του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού έρχεται να αναδείξει μεταξύ άλλων την οικουμενική προσφορά και την καθοριστική συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης υπογράμμισε ότι «η ελληνική γλώσσα ζωντανή και ενεργή παράγει ιστορία, πολιτισμό και επιστήμη. Είναι μία γλώσσα οικουμενική που ακολούθησε δρόμο συνθετικό και γόνιμο και πορεύεται διαρκώς εμπλουτιζόμενη στον σύγχρονο κόσμο. Ιατρική, αλλά και Θεολογία, Τεχνολογία, αλλά και Φιλοσοφία, όλοι οι καρποί της σύγχρονης διανόησης χωρούν εντός της», σημείωσε.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο μαθητής της Β’ Λυκείου Ορέστης Παπαδάκης, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική γλώσσα την οποία έμαθε να εκτιμά από τη γιαγιά του Αιγυπτιώτισσα, Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, πρέσβειρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, «είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας, είναι το θεμελιώδες συστατικό της πολιτιστικής μας ταυτότητας και αισθάνεται ότι είναι καθήκον του να τη διαφυλάττει και την ενισχύει».

Είκοσι τρεις μαθητές από κάθε μεριά του πλανήτη απαγγέλλουν ελληνική ποίηση στην ελληνική γλώσσα σε βίντεο της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού πλαισιωμένο από εικόνες τοπίων της Ελλάδας καιμουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, προβλήθηκε στην εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο.

O Nτιέγκο Φρανσίσκο από τον Παναμά απαγγέλει Άγγελο Σικελιανό

«Και ευθύς εγώ τ’ Ελληνικού κόσμου να τη χαρίσω; ». Τον στίχο από το ποίημα Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Διονύσιου Σολωμού απαγγέλλει η Νικολέτα από το Ουζμπεκιστάν στο βίντεο. Από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού ο Ντιέγκο Φρανσίσκο από τον Παναμά επέλεξε τον στίχο «Άνεμος φύσαγε γλυκός από μακριά φτασμένος». Ο Τάκης από το Ομάν επαναλαμβάνει το απόφθεγμα του Ρήγα Φεραίου «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά». «Κάνει και κλαίσιν και γελούν τα μάτια των ανθρώπων» διαβάζει η Ευτυχία από τη Ρουμανία από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι πρόξενοι της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Κύπρου, της Γεωργίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πολιτιστικών οργανισμών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων