22/02/2024 22/02/2024 Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργάνωσε, σήμερα Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου στο Γ΄ Αμφιθέατρο της Σχολής την Η΄ Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη». Φωτορεπορτάζ ope.gr / Ραφαήλ Γεωργιάδης Η εκδήλωση ξεκίνησε με βυζαντινούς ύμνους, που έψαλε η χορωδία της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Οι...
22 Φεβρουαρίου, 2024 - 20:02
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2024 - 20:27

Η 8η ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Ιωάννη Φουντούλη από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η 8η ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Ιωάννη Φουντούλη από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργάνωσε, σήμερα Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου στο Γ΄ Αμφιθέατρο της Σχολής την Η΄ Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη».

  • Φωτορεπορτάζ ope.gr / Ραφαήλ Γεωργιάδης

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βυζαντινούς ύμνους, που έψαλε η χορωδία της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Οι τρεις Ιεράρχες», υπό την διεύθυνση του επίκουρου καθηγητή κ. Ιωάννου Λιάκου.

•Προκείμενον. Ήχος πλ. δ´ ψαλμός ξη’(68)
•Θεοτοκίον των εσπερίων. Ήχος πλ. β’.
•Απολυτίκιον ανάμνησης του μεγάλου σεισμού. Ήχος πλ. δ´.
•Απολυτίκιον του Αγίου Δημητρίου. Ήχος γ’.
«Μέγαν εύρατο»

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απεύθυναν ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, ο πρόεδρος του τμήματος θεολογίας, καθηγητής Νικόλαος Μαγγιώρου και ο Πρόεδρος του τμήματος κοινωνικής θεολογίας και χριστιανικού πολιτισμού, καθηγητής Απόστολος Κραλίδης.

Ακολούθησε η διάλεξη του προσκεκλημένου κ. Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη, Ομότιμου Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Eρευνών του Eθνικού Iδρύματος Ερευνών, ο οποίος ανάπτυξε το θέμα: «Οι φυσικές καταστροφές μέσα από τα λειτουργικά κείμενα της ύστερης βυζαντινής περιόδου»».

Την εκδήλωσε συντόνισε η Δρ. Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ε.ΔΙ.Π., και τον ομιλητή παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Δημοσθένης Κακλαμάνος


Τον γενικό συντονισμό είχε ο πρωτ. Χρυσόστομος Νάσσης Αναπληρωτής Καθηγητής.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου Αριστείας «Ιωάννης Μ. Φουντούλης» στην κα Δέσποινα Τσακμάκα, master Θεολογίας.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος και ιερείς εκπρόσωποι Μητροπόλεων, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, και Κασσανδρείας, καθηγητές, φοιτητές, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, κλήρος και λαός.

Ιωάννης Φουντούλης: Ο σπουδαίος καθηγητής Ομιλητικής και Λειτουργικής

Ο Ιωάννης Φουντούλης (1927 – 24 Ιανουαρίου 2007) ήταν διαπρεπής λειτουργιολόγος, καθηγητής Λειτουργικής και Ομιλητικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Γεννήθηκε στο Μεσαγρό Λέσβου το 1927. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες Μικρασιάτες. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, στο πανεπιστήμιο Λέουβεν, στην Τρήρ και στο λειτουργικό Ινστιτούτο Μον-Σεζάρ. Το διάστημα 1969-1996 υπήρξε καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Επίσης διετέλεσε διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό έργων, τα γνωστότερα είναι τα εξής:

Το λειτουργικόν έργον Συμεών του Θεσσαλονίκης, Ομιλητική, Το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Λειτουργική, Κείμενα λειτουργικής, Παράδοση και Θεία Λατρεία
Απεβίωσε στις 24 Ιανουαρίου 2007.

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων