02/03/2024 02/03/2024 Η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου δρ Βασιλική Κασσιανίδου επισκέφθηκε την Επαρχία Αμμοχώστου στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων που πραγματοποιεί σε μουσεία και μνημεία με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων συντήρησης των εκκλησιαστικών μνημείων της Κύπρου, καθώς και την προώθηση νέων πολιτιστικών διαδρομών στην περιοχή. Κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Κωστάντιας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μεσαιωνικό...
02 Μαρτίου, 2024 - 14:47
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2024 - 15:08

Η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου στα προσκυνήματα της Επαρχίας Αμμοχώστου

Διαδώστε:
Η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου στα προσκυνήματα της Επαρχίας Αμμοχώστου

Η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου δρ Βασιλική Κασσιανίδου επισκέφθηκε την Επαρχία Αμμοχώστου στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων που πραγματοποιεί σε μουσεία και μνημεία με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων συντήρησης των εκκλησιαστικών μνημείων της Κύπρου, καθώς και την προώθηση νέων πολιτιστικών διαδρομών στην περιοχή.

Κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Κωστάντιας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας με στόχο την παρακολούθηση των εργασιών συντήρησης, καθώς και τις εξελίξεις όσον αφορά τη μετατροπή της Μονής της Αγίας Νάπας σε μουσειακό χώρο. Όπως ενημερώθηκε η Υφυπουργός, παρουσία του Δημάρχου Αγίας Νάπας κ. Χρίστου Ζαννέττου, ο Δήμος Αγίας Νάπας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, θα υλοποιήσει την τελευταία φάση των εργασιών στο χώρο της Μονής με στόχο το έργο να ολοκληρωθεί εντός μερικών μηνών.


Η Υφυπουργός επεσήμανε ότι στο μοναδικό αυτό μνημείο διασώζονται σημαντικές τοιχογραφίες, τη συντήρηση των οποίων αναλαμβάνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κωσταντίας – Αμμοχώστου. Στο πλαίσιο των εργασιών έχουν εντοπιστεί επίσης αρχαιολογικά κατάλοιπα, τα οποία θα αναδειχθούν μέσω μουσειολογικής μελέτης που θα γίνει σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σε συζήτηση που ακολούθησε με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας στο Δημαρχείο συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, περιλαμβανομένων και μνημείων ή χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που ήρθαν πρόσφατα στο φως κατόπιν έρευνας ή σωστικών ανασκαφών. Στόχος είναι να δημιουργηθούν πολιτιστικές διαδρομές σε συνεργασία και με το Υφυπουργείο Τουρισμού, τόσο για την ανάδειξη των ίδιων των μνημείων και χώρων της περιοχής όσο και του πολιτιστικού τοπίου.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Κοινοτάρχη του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους κ. Μιχάλη Χατζηγιώρκα και μέλη του Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης της κοινότητας, θέματα στήριξης δράσεων μέσω των χορηγικών προγραμμάτων που προσφέρει το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου, αλλά και της σημασίας ανάδειξης των μνημείων της περιοχής.


Η Υφυπουργός επισκέφθηκε δύο ακόμα εκκλησιαστικά μνημεία που υλοποιούνται στο πλαίσιο συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε την Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Φρενάρους, ένα Αρχαίο Μνημείο Πίνακα Β’ που ανάγεται στον 15ο-16ο αιώνα, το οποίο μέχρι στιγμής δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό, καθώς παρουσιάζει στατικά προβλήματα που προκλήθηκαν από πρόσφατους σεισμούς. Με στόχο την αποκατάσταση του μνημείου διενεργήθηκε σχετική μελέτη, πάνω στην οποία θα βασιστεί η αποκατάσταση του εν λόγω μνημείου. Η Υφυπουργός, παρουσία των αρμόδιων λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Κοινοτικού Συμβουλίου, διαβεβαίωσε ότι με την ολοκλήρωση των ανασκαφών που ανέδειξαν την ιστορία του μνημείου, θα αναληφθούν άμεσες ενέργειες με στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών το συντομότερο δυνατόν.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σωτήρα Αμμοχώστου, ο οποίος διασώζει τοιχογραφίες του 13ου αιώνα που είχαν φθαρεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της υγρασίας στο κτήριο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέλαβε την αποκατάσταση και συντήρηση των τοιχογραφιών και στόχος είναι εντός του 2024 να ολοκληρωθούν οι σχετικοί καθαρισμοί.

Η Υφυπουργός επεσήμανε την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων όσον αφορά την προστασία των μνημείων σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες και την κλιματική αλλαγή, καθώς οι εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες και τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια προκαλούν φθορές στα μνημεία με εντονότερο τρόπο. Μέσω της κάλυψης του 50% του κόστους για συντήρηση των εκκλησιαστικών μνημείων, η πολιτεία ενισχύει το έργο των κοινοτήτων και της Εκκλησίας. Στόχος, συνέχισε, είναι να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι προσπάθειες για διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τέλος, η Υφυπουργός επισκέφθηκε το Μουσείο των Μύλων Χατζηγιώρκη, ένα τοπικό μουσείο που στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση της κυπριακής αγροτικής κληρονομιάς. Συγχάρηκε την εταιρεία για την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν το εν λόγω μουσείο, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσελκύουν μεγάλο αριθμό σχολείων, καθώς και την εξαιρετική συνεργασία του μουσείου με το Υφυπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο του Heartland of Legends.

Η Υφυπουργός, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου, επεσήμανε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα τοπικά μουσεία στην προώθηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και στις ενέργειες που προωθούνται από το Υφυπουργείο για αναβάθμιση και επικαιροποίηση των διαφόρων σχεδίων στήριξης που προσφέρονται σε αυτούς τους φορείς. Προσπάθεια είναι η ενίσχυση των τοπικών μουσείων είτε μέσω της προώθησης φορολογικών κινήτρων για στήριξη αυτών των πολιτιστικών φορέων, είτε μέσω κάλυψης των λειτουργικών ή άλλων τους εξόδων με στόχο την επίτευξη των στόχων τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων