31/03/2019 31/03/2019 Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, έχοντας συγκεντρώσει μία από τις σημαντικότερες συλλογές αρχετύπων στην Ελλάδα, διοργανώνει το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 την ημερίδα: “Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας”. Θέμα της ημερίδας είναι τα αρχέτυπα, τα έντυπα βιβλία που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας από την αυγή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα, ως...
31 Μαρτίου, 2019 - 13:40

Ημερίδα με θέμα: “Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας”

Διαδώστε:
Ημερίδα με θέμα: “Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας”

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, έχοντας συγκεντρώσει μία από τις σημαντικότερες συλλογές αρχετύπων στην Ελλάδα, διοργανώνει το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 την ημερίδα: “Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας”.

Θέμα της ημερίδας είναι τα αρχέτυπα, τα έντυπα βιβλία που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας από την αυγή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα, ως διαρκώς ανερχόμενο αντικείμενο της διεθνούς αλλά και ελληνικής έρευνας, με αφορμή χαρακτηριστικά τεκμήρια που θησαυρίζονται στις αθηναϊκές βιβλιοθήκες.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιάσει στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό τις αρχέτυπες εκδόσεις και τη σημασία τους στην ιστορία της τυπογραφίας, να αναδείξει βιβλία με ιδιαίτερη τυπογραφική αλλά και αισθητική αξία και να φωτίσει το συναρπαστικό ταξίδι τους στην πορεία έξι αιώνων. Παράλληλα, να αναδείξει ερευνητικά προγράμματα που καταγράφουν και μελετούν τα αρχέτυπα, καθώς και να φέρει σε επαφή επαγγελματίες του χώρου που ειδικεύονται στη διαχείριση αλλά και την προβολή του σπάνιου αυτού υλικού. Σε συνεργασία με το Consortium of European Research Libraries, θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα 15cBookTrade του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η υλοποίησή του στην Ελλάδα.

Αντλώντας από την πλούσια συλλογή του με περισσότερα από εκατό αρχέτυπα, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη θα πλαισιώσει τις εργασίες της ημερίδας με έκθεση επιλεγμένων εκδόσεων.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς).

Απαραίτητη η ηλεκτρονική εγγραφή εδώ: https://goo.gl/forms/jQWp5r0g4LRl6PpA2  Είσοδος ελεύθερη. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων