02/02/2023 03/02/2023 Ο Άρχων Υμνωδός της ΜτΧΕ κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, τιμώμενο πρόσωπο στην επίσημη τελετή «ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ 2023» Όπως κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, με την ευκαιρία της συνδιοργάνωσης της επίσημης τελετής για την «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ» τιμούν επίλεκτα μέλη της ιεροψαλτικής κοινότητας για τις...
02 Φεβρουαρίου, 2023 - 21:41
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2023 - 0:02

Ο Γεώργιος Χατζηχρόνογλου τιμώμενο πρόσωπο της «Ημέρας του Ψάλτου» στην Παλαιά Βουλή

Διαδώστε:
Ο Γεώργιος Χατζηχρόνογλου τιμώμενο πρόσωπο της «Ημέρας του Ψάλτου» στην Παλαιά Βουλή

Ο Άρχων Υμνωδός της ΜτΧΕ κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, τιμώμενο πρόσωπο στην επίσημη τελετή «ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ 2023»

Όπως κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, με την ευκαιρία της συνδιοργάνωσης της επίσημης τελετής για την «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ» τιμούν επίλεκτα μέλη της ιεροψαλτικής κοινότητας για τις πολυετείς υπηρεσίες τους. Με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης η τιμή απονέμεται στον Άρχοντα Υμνωδό της ΜτΧΕ κ. Γεώργιο Χατζηχρόνογλου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμηθεί η ψαλτική τέχνηβυζαντινή μουσική και η ιστορική ιεροψαλτική κοινότητα για την μακραίωνη και σημαντική προσφορά της στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της Εκκλησίας και του τόπου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:00, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα, 10561).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κ. Γρηγόριος Αναστασίου, Διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην εκδήλωση συμμετέχει ο Μικρός Βυζαντινός Χορός της ΟΜΣΙΕ. Την τελετή παρουσιάζει ο κ. Φώτιος Μάνταλος.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος B’ και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

Σύντομο βιογραφικό

Ο τιμώμενος κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού Παναγίας Φανερωμένης του Δήμου Χολαργού, οφικιάλιος Άρχων Υμνωδός της Αγίας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, γεννήθηκε στη Θήβα το 1946.

Εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής και ως πτυχιούχος φυσικοθεραπευτής, υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ακολούθως αποσπάστηκε στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών, όπου επί δεκαοκτώ έτη δίδαξε το γνωστικό αντικείμενο της προπονησιολογίας του στίβου (για τις ανάγκες του οποίου συνέγραψε δύο πανεπιστημιακά βοηθήματα) και κατόπιν μεταπήδησε στο μάθημα «Φιλοσοφία του Αθλητισμού» ως βοηθός του αειμνήστου καθηγητού φιλοσοφίας και φιλόμουσου Γεωργίου Φαράντου.

Συνταξιοδοτήθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ως νέος ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και επί σειρά ετών διακρίθηκε ως πρωταθλητής Ελλάδος και διεθνής αθλητής στο σκληρό αγώνισμα του δεκάθλου. Αργότερα προσέφερε τις υπηρεσίες του ως εθνικός προπονητής στίβου της Ελλάδος και ομοσπονδιακός προπονητής της Κύπρου.

Υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από την θέση του αιρετού νομαρχιακού συμβούλου Βοιωτίας.

Από νωρίς διακρίθηκε για την καλλιφωνία και το μουσικό του τάλαντο, ιδιαίτερα στη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, ακολουθώντας οικογενειακή παράδοση ήδη από το 1962 και διακονών έκτοτε αδιάλειπτα την ψαλτική τέχνη. Μαθήτευσε κοντά σε εκλεκτούς δασκάλους όπως ο Γεώργιος Σταμέλος, ο Κωνσταντίνος Πατριαρχέας, ο Κωνσταντίνος Κατσούλης και ο Μανώλης Χατζημάρκος, την παρακαταθήκη των οποίων τιμά, διδάσκων και ο ίδιος Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και παραδοσιακά τραγούδια σε πλειάδα μαθητών.

Από το 1992 ασχολείται αποκλειστικά με τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, αλλά και με οτιδήποτε έχει σχέση γενικά με την ελληνική μουσική. Στο πλαίσιο της πολυετούς δημιουργικής του δράσης ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Μορφωτικό Μουσικολογικό Ίδρυμα“, καθώς και τις χορωδίες με την επωνυμία «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΘΗΝΩΝ», καθώς και «ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ».

Παράλληλα, από το 1992 έως το 2009 επιμελήθηκε και παρουσίασε σειρά μουσικών εκπομπών στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ διετέλεσε και αιρετός εκπρόσωπος των Συλλόγων Ιεροψαλτών Αττικής και Θηβών αλλά και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος. Μετείχε σε Συνοδικές Επιτροπές της Εκκλησίας της Ελλάδος και σε επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού. Τόσο ως μονωδός όσο και ως Χοράρχης έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην ελληνική και ξένη ραδιοφωνία και τηλεόραση και σε εμβληματικούς πολιτιστικούς χώρους όπως το Παλλάς, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η αίθουσα Παρνασσός, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Λυρική Σκηνή, το Ηρώδειο, το αρχαίο θέατρο των Δελφών, το μικρό θέατρο Επιδαύρου, αλλά και στο εξωτερικό, Πανεπιστήμιο της Περούντζια, όπερα της Φρανκφούρτης, Στουτγάρδη, Κύπρος, Κωνσταντινούπολη, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Μόντρεαλ, Μαϊάμι, Πίτσμπουργκ κ.α. Συνεργάστηκε με συνθέτες και μουσικούς έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού όπως ενδεικτικά οι Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Χρόνης Αηδονίδης, Σοφία Κολλητήρη, Νίκος Σαραγούδας, Στάθης Κουκουλάρης, και Χρ. Παπαδόπουλος.

Δόκιμος θεωρητικός συγγραφέας (με πονήματα όπως «Προσόμοια», πεντάτομο έργο «Μαθήματα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής», «Δοξολογίες», «Περί Ισοκρατημάτων»), δισκογραφικός παραγωγός σειράς CD με δικές του ερμηνείες, συνθέτης- μελοποιός μουσικοθρησκευτικών Ορατορίων, μελοποιήσεων έργων Ελλήνων ποιητών, αρχαίας ελληνικής γραμματείας (Ωδές Πινδάρου) και εκκλησιαστικών μελών (Ανοιξαντάρια σε τρίτο ήχο, Αλληλουάρια των Αποστόλων, Δοξολογίες σύντομες και αργοσύντομες (τις οποίες επονομάζει «τερπνές» ), δύο σειρές λειτουργικών κ.α.

Τιμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, με την ανώτατη διάκριση, τον χρυσούν σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων