16/07/2022 16/07/2022 Η προαγωγή της υγείας, της εκπαίδευσης, της ευημερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στους λαούς διεθνώς, με έμφαση σε χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου και της Υποσαχάριας Αφρικής, στις οποίες διαβιοί ελληνική ομογένεια σε δύσκολες συνθήκες αποτελεί τον στόχο του «Αριστοτέλειου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης» («Aristotelian Centre for Human Development»), όπως τον...
16 Ιουλίου, 2022 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2022 - 9:50

Οι στόχοι του «Αριστοτέλειου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης»

Διαδώστε:
Οι στόχοι του «Αριστοτέλειου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης»

Η προαγωγή της υγείας, της εκπαίδευσης, της ευημερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στους λαούς διεθνώς, με έμφαση σε χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου και της Υποσαχάριας Αφρικής, στις οποίες διαβιοί ελληνική ομογένεια σε δύσκολες συνθήκες αποτελεί τον στόχο του «Αριστοτέλειου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης» («Aristotelian Centre for Human Development»), όπως τον παρουσίασαν, σε συνέντευξη Τύπου, οι συντελεστές του εγχειρήματος, λίγο πριν από την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξής του, στο άνοιγμα του Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Aristotle Medical Forum 2022».

Το Κέντρο θα δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών κυρίως με τις Ελληνικές Κοινότητες, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και τα τοπικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε όλες τις χώρες αυτές. Για την επίτευξη των στόχων του θα χορηγεί υποτροφίες σε ομογενείς και άλλους πολίτες από τις εν λόγω χώρες ώστε να σπουδάσουν στο ΑΠΘ, θα ενισχύει νέους επιστήμονες, ιατρούς, ιερείς και δασκάλους ώστε να μεταβούν στις χώρες αυτές και να παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υλοποιώντας δράσεις, έργα και προγράμματα του Κέντρου.

«Το κέντρο είναι μοναδικό στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, η εξωστρέφεια του Τμήματος Ιατρικής μας ώθησε να κάνουμε δίκτυο καθηγητών Ιατρικής Ελλήνων της Διασποράς, το οποίο στη συνέχεια εκφράστηκε προς τα έξω μέσω ενός μεγάλου φόρουμ».

«Δεδομένου ότι στο τμήμα μας λειτουργεί το πρώτο αγγλόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών Ιατρικής που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και μπόρεσε να αξιοποιήσει όλο αυτό το επιστημονικό δυναμικό που είχαμε ως συνεργασίες, μας έδωσε και τη δυνατότητα αυτή η εξωστρέφεια να έχει αποτέλεσμα. Αυτό που βγαίνει ως απαύγασμα αυτού του προγράμματος είναι η διεθνοποίηση του τμήματος Ιατρικής», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης και εξήγησε πως «σε αυτό το πλαίσιο θεωρήσαμε ότι αυτή η διεθνοποίηση και η διάθεση προσφοράς θα μπορούσε, αν συνενώσει δυνάμεις με άλλες σχολές που έχουν τα ίδια ανθρωπιστικά οράματα, να έχει αποτελέσματα πολύ ευρύτερα, πέραν των ιατρικών σε θέματα φιλοσοφίας, ανθρωπιστικά ζητήματα, ηθικής».

«Συντονιστήκαμε με τη Νομική Σχολή και με το τμήμα Θεολογίας που αντίστοιχα είχαν πρωτοβουλίες με σκοπό τη συνένωση των δυνάμεων, τον συντονισμό κάτω από ένα κέντρο, το οποίο με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών και της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού μπορεί να φτάσει στις άκρες της Γης. Το κέντρο που ιδρύουμε σήμερα κι έχει εγκριθεί ομόφωνα από τις σχολές μας, το Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης, στοχεύει στο να δημιουργήσει έναν θεσμό, έναν πυλώνα που τα επόμενα χρόνια θα συντονίζει όλη αυτή τη δραστηριότητα, θα προσφέρει και κυρίως θα αποτελέσει και τον πρεσβευτή της εξωτερικής πολιτικής της δικής μας και της ακαδημαϊκής μας δραστηριότητας», επισήμανε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης εξήγησε πως «το κέντρο είναι ένα εργαλείο, το οποίο αποσκοπεί να κινητοποιήσει πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, από τα πλούσια κράτη στα οποία διαβιοί η ελληνική διασπορά και να τους κατευθύνει προς τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη, τα αναπτυσσόμενα, όπου υπάρχουν ακόμη ελληνικές κοινότητες, υπάρχει ακόμη η ορθόδοξη Εκκλησία και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα διαβίωσης, ασφάλειας και προκοπής».

«Σκοπός μας είναι οι δράσεις μας να είναι πολύ συγκεκριμένες, ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα, ώστε να δείξουμε στην ελληνική διασπορά των ανεπτυγμένων κρατών ότι αξίζει τον κόπο να ενισχύσουν δραστηριότητες και έργα που μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις χώρες. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τα τοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, χτίζοντας πάνω στο Erasmus International, που μας βοηθά να στείλουμε προσωπικό και φοιτητές στις χώρες αυτές», διευκρίνισε.

Στις ανθρώπινες αρχές και αξίες που υπηρετεί το Τμήμα Θεολογίας, μέσα από τη συμμετοχή του στο κέντρο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Μαγγιώρος. «Ο γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τμήματός μας έχει βασική προτεραιότητα τη δημιουργία ενός διεπιστημονικού, διιδρυματικού, διεθνούς και βιώσιμου πλαισίου έρευνας, με σκοπό των ενθάρρυνση συμπράξεων μεταξύ σχολών, τμημάτων, ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων, οργανισμών -κυβερνητικών και μη- που ασχολούνται κυρίως με το θρησκευτικό φαινόμενο αλλά και γενικότερα με τις ανθρωπιστικές επιστήμες», ανέφερε.

Επισήμανε δε πως «είναι σαφές πως η ενεργοποίηση ενός μωσαϊκού θρησκευτικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεων στον παγκοσμιοποιημένο πια δημόσιο χώρο, που οφείλεται στην αύξηση της μετανάστευσης, η πραγματικότητα της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας, η εμπειρία αντιπαλοτήτων, εντάσεων ακόμα και φαινομένων βίας που έχουν θρησκευτικό υπόβαθρο, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη, όχι μόνο για τη διεπιστημονική αυτή προσέγγιση, αλλά και για μια εκ βάθους διερεύνηση του ρόλου της θρησκείας στο σύγχρονο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και την ένταξη του θρησκευτικού φαινομένου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλληλεπιδράσεων, συνεργασιών, επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων