21/03/2019 21/03/2019 Με μεγάλη επιτυχία και σε μια εθνικά φορτισμένη ατμόσφαιρα γιόρτασε και φέτος η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης των Εθνικών Επετείων, στη διπλή γιορτή –τη θρησκευτική του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Εθνική της 25ης Μαρτίου–...
21 Μαρτίου, 2019 - 16:34

Πανηγυρική εκδήλωση Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την 25η Μαρτίου

Διαδώστε:
Πανηγυρική εκδήλωση Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την 25η Μαρτίου

Με μεγάλη επιτυχία και σε μια εθνικά φορτισμένη ατμόσφαιρα γιόρτασε και φέτος η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης των Εθνικών Επετείων, στη διπλή γιορτή –τη θρησκευτική του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Εθνική της 25ης Μαρτίου– τονίζοντας ότι η Επανάσταση του ’21 υπήρξε έργο εθνικής ομοψυχίας και ότι οφείλουμε σήμερα την ύψιστη αναγνώρισή μας προς τους αφανείς Ήρωες που ενσάρκωσαν με την πιο ανιδιοτελή λεβεντιά το ιδανικό της φιλοπατρίας και το πνεύμα της θυσίας. Υπογράμμισε ακόμη την πρωτοπορία της Μακεδονίας μας σε τούτη την εθνική αφύπνιση η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση του Αγώνα.

Κάνοντας λόγο για τον φετινό εορτασμό των 80 χρόνων της ΕΜΣ ενέταξε την εν λόγω εκδήλωση στις επετειακές της εκδηλώσεις, ανακοινώνοντας παράλληλα την ενεργό συμμετοχή της Εταιρείας στον επικείμενο εορτασμό των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας με την υλοποίηση δύο Ερευνητικών Προγραμμάτων που σχετίζονται με τα Επαναστατικά Κινήματα στη Μακεδονία.

Η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κα Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, στην ομιλία της προσέγγισε το θέμα της ιδεολογίας και των θεσμών που διαμορφώθηκαν μετά την Επανάσταση του 1821 ως την αρχή της διαμόρφωσης μιας σπάνιας σύνθεσης από φιλελεύθερες ιδέες και θεσμικά επιτεύγματα, τα οποία ενσωματώθηκαν στα «Πολιτεύματα» που διαμορφώθηκαν από τις Εθνοσυνελεύσεις Επιδαύρου, Άστρους και Τροιζήνας. Παράλληλα δε, αναφέρθηκε στη σχέση των πολιτευμάτων με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και στη διάκριση των πολιτειακών λειτουργιών.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα στο πιάνο προσαρμοσμένο στον εθνικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων