18/08/2019 18/08/2019 Τριάντα νέα έργα συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, σε ολόκληρη την Κύπρο, προωθεί η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με τον Ε/κ Επικεφαλής της, Τάκη Χατζηδημητρίου, να σημειώνει ότι προχωρά ο προγραμματισμός για το 2020. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηδημητρίου είπε εξάλλου ότι στις 20 Σεπτεμβρίου παραδίδεται συντηρημένος ο...
18 Αυγούστου, 2019 - 13:41

Παραδίδονται συντηρημένα τα ψηφιδωτά της Αγ. Τριάδας στην Κύπρο

Διαδώστε:
Παραδίδονται συντηρημένα τα ψηφιδωτά της Αγ. Τριάδας στην Κύπρο

Τριάντα νέα έργα συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, σε ολόκληρη την Κύπρο, προωθεί η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με τον Ε/κ Επικεφαλής της, Τάκη Χατζηδημητρίου, να σημειώνει ότι προχωρά ο προγραμματισμός για το 2020.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηδημητρίου είπε εξάλλου ότι στις 20 Σεπτεμβρίου παραδίδεται συντηρημένος ο Άγιος Φίλωνας, καθώς και τα ψηφιδωτά της Αγίας Τριάδας, στην παρουσία εκπροσώπων της ΕΕ. Είπε ακόμη ότι εντός Σεπτεμβρίου αναμένονται εξελίξεις για την αποκατάσταση των τειχών της Λευκωσίας.

«Έχουμε συγκεκριμένα έργα τα οποία χρειάζονται χρηματοδότηση. Έχουμε τα μνημεία τα οποία καταρρέουν, έχουμε τα τείχη της Λευκωσίας, έχουμε εκκλησίες που είναι ετοιμόρροπες, ενώ έχουμε και γύρω στα 30 έργα για τα οποία θα πρέπει να αρχίσουν μελέτες, για τον προγραμματισμό του 2020» δήλωσε ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής.

Αναφερόμενος στην πρόοδο της αποκατάστασης των τμημάτων των ενετικών τειχών της Λευκωσίας, που είχαν καταρρεύσει τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, κοντά στον προμαχώνα Μούλα, είπε ότι το έργο έχει ήδη αναλάβει εργολάβος και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Συνέχισε, λέγοντας ότι μετά και την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, εξελίξεις αναμένονται και για το τμήμα των τειχών στον προμαχώνα Quirini, που κατέρρευσε στα τέλη Ιουλίου.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανακοίνωσε ακόμη ότι η τελετή παράδοσης της συντηρημένης εκκλησίας του Αγίου Φίλωνα, στην Καρπασία, καθώς και των ψηφιδωτών στον περιβάλλοντα χώρο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, είπε ότι θα παραδοθούν και τα συντηρημένα ψηφιδωτά στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Τριάδας, ενώ το παρών αναμένεται να δώσουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη των Ε/κ μελών των Τεχνικών Επιτροπών, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα υπό τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι εκ μέρους της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά θα κατατεθεί τόσο ο απολογισμός για τα εν εξελίξει έργα, όσο και ο μελλοντικος προγραμματισμός των εργασιών, όπως θα πράξουν και οι υπόλοιπες Τεχνικές Επιτροπές.

Παρέπεμψε καταληκτικά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατά την πρόσφατη άτυπη συνάντησή τους, στις 9 Αυγούστου, λέγοντας ότι δεν αναμένει ότι θα είναι μια απλή ενημερωτική συνάντηση, ενόψει και της εντατικοποίησης των εργασιών των Τεχνικών Επιτροπών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων