20/10/2022 20/10/2022 Στο πλαίσιο ειδικής πολιτιστικής ημερίδας πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών η τελετή δωρεάς της προσωπογραφίας του μεσογείτη οπλαρχηγού στην πολιορκία της Ακρόπολης (1821-1822) Γιάννη Ντάβαρη. Την προσωπογραφία του αγωνιστή – έργο προερχόμενο από την Πινακοθήκη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος – φιλοτέχνησε η γνωστή ζωγράφος Αμαλία (Παρασκευοπούλου) για να εκτεθεί στο...
20 Οκτωβρίου, 2022 - 21:44
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2022 - 18:01

Προσωπογραφία του οπλαρχηγού Γιάννη Ντάβαρη στο Μουσείο της Αθήνας

Διαδώστε:
Προσωπογραφία του οπλαρχηγού Γιάννη Ντάβαρη στο Μουσείο της Αθήνας

Στο πλαίσιο ειδικής πολιτιστικής ημερίδας πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών η τελετή δωρεάς της προσωπογραφίας του μεσογείτη οπλαρχηγού στην πολιορκία της Ακρόπολης (1821-1822) Γιάννη Ντάβαρη.

Την προσωπογραφία του αγωνιστή – έργο προερχόμενο από την Πινακοθήκη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος – φιλοτέχνησε η γνωστή ζωγράφος Αμαλία (Παρασκευοπούλου) για να εκτεθεί στο διεθνές επετειακό πρόγραμμα των αφιερωμάτων της Παλιγγενεσίας, που διοργανώθηκαν στην αμερικανική Κομητεία Allegheny από το Ελληνοαμερικανικό Ίδρυμα – Πολιτιστικό Κέντρο – Δυτικής Πενσυλβάνια (AHFWP) και το Ελληνικό Σπουδαστήριο (Greek Nationality Room) του Πανεπιστημίου Πίττσμπουργκ.

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο παριστάμενος Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και ακολούθησε ομιλία του ποιητή και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης Ευάγγελου Ανδρέου – απ’ ευθείας απόγονος, 5εγγονός του Γιάννη Ντάβαρη – ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική προσωπικότητα του τιμώμενου οπλαρχηγού με την αναγνωρισμένη κατάθεσή του στον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης κοντά στον Παναγή Κτενά και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Από πλευράς του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών μίλησε ο πρόεδρός του Αντώνης Βογιατζής επισημαίνοντας τη μακρόχρονη πνευματική προσφορά του Μουσείου-Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, τη σημαντική ιστορική καταγωγή του καθώς υπήρξε και το πρώτο παλάτι του Όθωνα και την πολιτιστική συμβολή του στη χώρα ως Μουσείου-σκευοφυλάκιου πολύτιμου ιστορικού υλικού για τη γνώση της μνήμης και τη μνήμη της γνώσης.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε μέσω επιστολής και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος Δυτικής Πενσυλβάνια και της Επιτροπής του Ελληνικού Σπουδαστηρίου του Πανεπιστημίου Πίττσμπουργκ, Δρ. Νίκος Γιαννουκάκης σημειώνοντας: «Θέλω να εκφράσω τους θερμότερους χαιρετισμούς και την ευγνωμοσύνη μας για την ευγενική αποδοχή του πορτρέτου του Οπλαρχηγού Γιάννη Ντάβαρη που δωρίστηκε γενναιόδωρα στο επιφανές Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Ευρίσκομαι νοερά μαζί σας για να εκδηλώσω και τα αισθήματα του θαυμασμού μου στο έργο των στελεχών του Μουσείου».

Τέλος, μίλησε η δημιουργός της προσωπογραφίας Αμαλία, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στον τρόπο εικονογραφικής μελέτης του ιστορούμενου ηρωϊκού προσώπου της Επανάστασης στην Αττική.

 

Αμαλία: «Ο Οπλαρχηγός των Μεσογειτών, Γιάννης Ντάβαρης»

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

-Επετειακό αφιέρωμα Γιάννη Ντάβαρη  Bicentennial of the Greek Revolution (1821-2021).

Ελληνοαμερικανικό Ίδρυμα – Πολιτιστικό Κέντρο – Δυτικής Πενσυλβάνια (AHFWP) https://www.pahellenicfoundation.org/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064646171093

-Ελληνικό Σπουδαστήριο (Greek Nationality Room) του Πανεπιστημίου Πίττσμπουργκ.  

https://www.classics.pitt.edu/about/greek-nationality-room

(Κεντρική φωτογραφία: Η ζωγράφος Αμαλία (Παρασκευοπούλου), ο Δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Αντώνης Βογιατζής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης Ευάγγελος Ανδρέου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων