22/11/2021 23/11/2021 Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγαλόπνοο έργο της ψηφιοποίησης των «θησαυρών» του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» στην Κρήτη, καθώς μέλη της επιστημονικής κοινότητας κατέφθασαν στο νησί και εξέτασαν τις σημαντικότερες εικόνες που περιλαμβάνονται στα εκθέματα. Η έρευνα ήταν επιτόπια και μη επεμβατική και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακό Αποσφράγισμα Αγιωνύμων Νήσων» το...
22 Νοεμβρίου, 2021 - 16:02
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2021 - 1:32

Ψηφιοποίηση «θησαυρών» του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Κρήτης

Διαδώστε:
Ψηφιοποίηση «θησαυρών» του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Κρήτης

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγαλόπνοο έργο της ψηφιοποίησης των «θησαυρών» του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» στην Κρήτη, καθώς μέλη της επιστημονικής κοινότητας κατέφθασαν στο νησί και εξέτασαν τις σημαντικότερες εικόνες που περιλαμβάνονται στα εκθέματα.

Η έρευνα ήταν επιτόπια και μη επεμβατική και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακό Αποσφράγισμα Αγιωνύμων Νήσων» το οποίο έχει ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Βασικός στόχος είναι η ενσωμάτωση και η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον πολιτιστικό πλούτο της Εκκλησίας, με τη δράση να τελείται υπό την αιγίδα των Εκκλησιών Κύπρου και Κρήτης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εικόνες οι οποίες χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τη Μονή Οδηγήτριας και οι οποίες αποδίδονται στον αγιογράφο Άγγελο. Σε μία από αυτές εικονίζεται ο Άγιος Φανούριος. ενώ μία δεύτερη χωρίζεται σε δύο ζώνες. Στην πάνω ζώνη εικονίζεται το «Χαίρε των Μυροφόρων» και στην κάτω η διάσωση των Κρητικών ιερέων από θαλασσοταραχή μετά τη θαυματουργή παρέμβαση του Αγίου Φανουρίου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι έξι σύνθετες εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού από τη Μονή Βροντησίου.

Μετά την έρευνα των επιστημόνων, το μουσείο άνοιξε και πάλι τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού χιλιάδες ήταν οι τουρίστες οι οποίοι βρέθηκαν στο Μουσείο για να θαυμάσουν τα ιστορικά θρησκευτικά κειμήλια του τόπου.

Πηγή: Το Βήμα της Εκκλησίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων