22/06/2019 22/06/2019 Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας οργανώνει στις 23 Ιουνίου 2019 στην Βενετία – Sala del Capitolo του Ινστιτούτου – Ημέρα Μνήμης με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων (1949-2019), απο την μεταβίβαση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της στο Ελληνικό Κράτος για τη δημιουργία στην Βενετία του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, του μοναδικού...
22 Ιουνίου, 2019 - 14:59
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2019 - 14:32

Ρεσιτάλ του Βασίλη Τσαμπρόπουλου στην Ελληνική Κοινότητα Βενετίας

Διαδώστε:
Ρεσιτάλ του Βασίλη Τσαμπρόπουλου στην Ελληνική Κοινότητα Βενετίας

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας οργανώνει στις 23 Ιουνίου 2019 στην Βενετία – Sala del Capitolo του Ινστιτούτου – Ημέρα Μνήμης με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων (1949-2019), απο την μεταβίβαση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της στο Ελληνικό Κράτος για τη δημιουργία στην Βενετία του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, του μοναδικού Ερευνητικού Ιδρύματος εκτός Ελλάδας. H γενναιόδωρη δωρεά της Κοινοτητας είχε ενα και μοναδικό σκοπό: το Ινστιτούτο θα εκπληρώσει έναν απο τους βασικούς σκοπούς της Κοινότητας δηλαδή “την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού μέσω της μελέτης της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ιστορίας”.

Η Κοινότητα μεταβίβασε στο Ινστιτούτο Βενετίας 55 ακίνητα, την περίλαμπρη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων με το διπλανό Καμπαναριό, μεγάλο αριθμό ανεκτίμητων εικόνων χρονολογημένων απο τον 14ο έως και τον 19ο αιώνα, πολλές εκ των οποίων σπάνιας βενετο-κρητικής τέχνης, σπανιότατα χειρόγραφα, το πλήρες αρχείο της Κοινότητας απο το 1498 και άλλα σημαντικά κειμήλια.

70 χρόνια είναι σίγουρα στατιστικά ικανά να καταγράψουν εάν αυτή η γενναιόδωρη δωρεά είχε και έχει ικανοποιήσει τα desiderata για τα οποία πραγματοποιήθηκε.

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι που θα παρέμβουν στην Ημερίδα θα δώσουν την εικόνα των πρώτων χρόνων ζωής του Ινστιτούτου (Dr. Ν.Γ. Μοσχονάς, απο τους παλαιότερους υποτρόφους του Ινστιτούτου), τις μαρτυρίες απο την θέση της Διεύθυνσης του Ιδρύματος (Ακαδημαικός Χ. Μαλτέζου, Διευθύντρια απο το 1998 έως το 2012) και τέλος εκείνες σημαντικών Ιστορικών Φορέων της Βενετίας (πρώην Διευθυντή της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης, Καθ. Marino Zorzi) και διεθνούς φήμης Βυζαντινολόγων όπως του Καθ. D. Vincent και του Καθ. B.L. Fonkic.

Η Κοινότητα τους ευχαριστεί απο καρδιάς για την παρουσία τους.

Η Ημερίδα θα κλείσει με κοντσέρτο πιάνου, έξω απο τον Ναό του Αγ. Γεωργίου των Ελλήνων, απο τον Μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο. Η αποδοχή της πρόσκλησης και παρουσία ενός απο τους πιό πολυσχιδείς και χαρισματικούς Ευρωπαίους μουσικούς με συνεχείς αναζητήσεις στο σύγχρονο αυτοσχεδιασμό αλλά και στην βυζαντινή μουσική, αποτελεί για μάς ιδιαίτερη τιμή και για την εκδήλωση μία αξιολάτρευτη πρόσθετη αξία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων