08/05/2019 08/05/2019 Νέες και εντυπωσιακές ανακαλύψεις για την Αγιά – Σοφιά περιλαμβάνονται στο βιβλίο που υπογράφουν οι Κεν Νταρκ και Γιαν Κοστενέτς οι οποίοι το διάστημα 2004-2018 ήταν επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής στο μοναδικό αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με το Daily Beast οι αρχαιολογικές έρευνες έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης. Στο βιβλίο...
08 Μαΐου, 2019 - 15:40

Στο φως νέες αρχαιολογικές έρευνες για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Στο φως νέες αρχαιολογικές έρευνες για την Αγιά Σοφιά

Νέες και εντυπωσιακές ανακαλύψεις για την Αγιά – Σοφιά περιλαμβάνονται στο βιβλίο που υπογράφουν οι Κεν Νταρκ και Γιαν Κοστενέτς οι οποίοι το διάστημα 2004-2018 ήταν επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής στο μοναδικό αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με το Daily Beast οι αρχαιολογικές έρευνες έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης.

Στο βιβλίο τους Hagia Sophia: An Archaeological Reexamination of the Cathedral of Byzantine Constantinopleπου θα κυκλοφορήσει στις 17 Μαΐου αναφέρουν ότι όταν αφαιρέθηκαν γύψινες προσθήκες οι αρχαιολόγοι βρήκαν μωσαϊκά, νωπογραφίες και επιγραφές από τις αρχαϊκές και μεσαιωνικές περιόδους της Αγιά – Σοφιάς.

Ωστόσο, η πιο σημαντική ανακάλυψη είναι μια κατασκευή που εκτιμάται ότι είναι το βαπτιστήριο, εκεί όπου πριν από 1.400 χρόνια βαπτίζονταν τα παιδιά των αυτοκρατόρων και των μελών των ανώτερων τάξεων. Επίσης, κάτω από τη μεγάλη αίθουσα βρέθηκε κάτι που ενδεχομένως να ήταν βιβλιοθήκη – εάν ισχύει αυτή η εκτίμηση τότε επιβεβαιώνεται ότι ο ναός ήταν τόπος μάθησης και έρευνας.


Μιλώντας στο Live Science ο Κεν Νταρκ είπε ότι στον βορειοανατολικό προθάλαμο (προπύλαια) βρέθηκε μέρος του αρχικού δαπέδου που υπήρχε στο ναό του Ιουστινιανού. Στο δάπεδο υπάρχει πορφυρόλιθος ο οποίος εικάζεται ότι σηματοδοτούσε το ακριβές σημείο στο οποίο στεκόταν ο αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών.

Στο άρθρο τονίζεται ότι η Αγια-Σοφιά είναι ένα μουσείο υπό απειλή, και σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να τη μετατρέψει σε τζαμί.

Πηγή: www.pontos-news.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων