25/10/2019 25/10/2019 Στα βήματα του αποστόλου Παύλου συνεχίζει την επιστημονική και ακαδημαϊκή πορεία και δράση του το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου Από την ηρωική και αγιοτόκο νήσο της Κύπρου, η οποία απετέλεσε την πύλη εισόδου του Αποστόλου Παύλου και του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «διέβη εις...
25 Οκτωβρίου, 2019 - 10:32

Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «ήλθεν εις Κόρινθον»

Διαδώστε:
Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «ήλθεν εις Κόρινθον»

Στα βήματα του αποστόλου Παύλου συνεχίζει την επιστημονική και ακαδημαϊκή πορεία και δράση του το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου

Από την ηρωική και αγιοτόκο νήσο της Κύπρου, η οποία απετέλεσε την πύλη εισόδου του Αποστόλου Παύλου και του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «διέβη εις Μακεδονίαν», ιδρύοντας το πρώτο «Κέντρο Μάθησης», σε συνεργασία με την Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ακολούθως, και μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, «ήγαγον αυτό έως Αθηνών», με τη δημιουργία του δεύτερου «Κέντρου Μάθησης», στο Πνευματικό, Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Δήμου Μεταμορφώσεως.

Στη συνέχεια «υπεπλεύσαμεν την Κρήτην» και «ήλθομεν εις τόπον τινά καλούμενον Καλούς Λιμένας». Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και το Ίδρυμα Διακονίας Νεότητας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Τίτου και με τις ευλογίες, ασφαλώς, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ιδρύεται στο Ηράκλειο το τρίτο «Κέντρο Μάθησης» του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τέλος, στα πλαίσια των πνευματικών αναζητήσεων και της διακαούς επιθυμίας του σεπτού Ιεράρχη, της κατά Κόρινθον Εκκλησίας, κ. Διονυσίου, να ιδρύσει ένα Μορφωτικό Ίδρυμα Παυλείων Σπουδών στη Μητροπολιτική του Περιφέρεια, το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «ήλθεν εις Κόρινθον» και λειτουργεί το τέταρτό του «Κέντρο Μάθησης», στην ελληνική επικράτεια.

Η υπογραφή του σχετικού Πρωτόκολλου Συνεργασίας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλιππο Πουγιούτα, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο οποίος έχει θέσει υπό την υψηλή του επιστασία το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών Αγάπιος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών Χρήστος Παναγίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Χρήστος Οικονόμου και ο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Νίκος Νικολαΐδης.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου θα παραχωρήσει το Συνεδριακό Κέντρο «Ο Απόστολος Παύλος», που βρίσκεται στην Αρχαία Κόρινθο και στεγάζεται στο Ιερό Προσκύνημα των Αγίων Αναργύρων, για τη λειτουργία του Κέντρου Μάθησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το Κέντρο Μάθησης θα έχει ως στόχο τη μαθησιακή στήριξη και την προσφορά εκ του σύνεγγυς διοικητικής υποστήριξης προς τους Εξ Αποστάσεως φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεολογίας και τις συναντήσεις των φοιτητών του συμβατικής φύσεως Διδακτορικού Προγράμματος Θεολογίας με τους επιβλέποντες Καθηγητές τους. Παράλληλα, η Συμφωνία αυτή, θέτει τα πλαίσια για συνεργασία μεταξύ των δύο Φορέων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προβλέπει ενέργειες και δραστηριότητες για την ανάπτυξη ή/και συνδιοργάνωση Προγραμμάτων «Διά Bίου Μάθησης» και γενικότερα κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων, Ημερίδων και Συνάξεων με στόχο την ευρύτερη και στον μέγιστο βαθμό αποτελεσματική ανάπτυξη και πρόοδο των Παυλείων και Θεολογικών Σπουδών τόσο στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Κορίνθου όσο και στον χώρο της Πελοποννήσου.

Ο Κορίνθου Διονύσιος και η συνοδεία του είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν, επίσης, τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου έτυχαν θερμής και εγκάρδιας υποδοχής από τον Εκτελεστικό Διευθυντή Αντώνη Πολεμίτη, τον Πρύτανη Φίλιππο Πουγιούτα, τους Αντιπρυτάνεις Ανδρέα Πολεμίτη, Κωνσταντίνο Φελλά και Edna Yamasaki-Πατρικίου, ακαδημαϊκά και διοικητικά στελέχη του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Κύπρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων