16/12/2022 16/12/2022 Tο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα – τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού. Με γραπτή του δήλωση ο Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης Καθηγητής...
16 Δεκεμβρίου, 2022 - 18:31
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2022 - 18:35

Το Υπουργείο Πολιτισμού για την επιστροφή των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Διαδώστε:
Το Υπουργείο Πολιτισμού για την επιστροφή των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Tο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα – τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.

Με γραπτή του δήλωση ο Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, υπογραμμίζει: “Μετά την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα 3 θραύσματα που βρίσκονται στο Βατικανό επανενώνονται ξανά στις θέσεις τους στο Μουσείο Ακρόπολης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης είχαν προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις με την Αγία Έδρα και το Μουσείο του Βατικανού. Χαιρετίζουμε την σημερινή απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου”.

Σημειώνεται ότι μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα Παρθενώνια Γλυπτά.

Στη «δωρεά» του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

“Εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πάπας Φραγκίσκος δωρίζει θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στον Aρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων