22/05/2024 22/05/2024 Η υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας Λούσι Φρέιζερ σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι τα “Ελγίνεια Μάρμαρα”, όπως αποκάλεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά αυτά να δανειστούν στην χώρα μας. Η Λούσι Φρέιζερ απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και...
22 Μαΐου, 2024 - 18:27
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2024 - 18:37

Υπουργείο Πολιτισμού Βρετανίας: Η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα

Διαδώστε:
Υπουργείο Πολιτισμού Βρετανίας: Η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα

Η υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας Λούσι Φρέιζερ σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι τα “Ελγίνεια Μάρμαρα”, όπως αποκάλεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά αυτά να δανειστούν στην χώρα μας.

Η Λούσι Φρέιζερ απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού σήμερα (Τετάρτη 22 Μαΐου) είπε: «Η άποψη μου είναι ότι υπάρχουν μόνο ορισμένες περιστάσεις στις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε αντικείμενα. Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα, αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε το νόμο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα».

«Τα αντικείμενα δανείζονται κατά καιρούς, αλλά αυτό είναι θεμελιώδες ότι αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία μας», υπογράμμισε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε τον δανεισμό των γλυπτών, τόνισε: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση ότι τα αντικείμενα αυτά ανήκουν και έχουν αποκτηθεί νόμιμα».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE με θέμα την εξωτερική πολιτική, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 είχε επισημάνει ότι «είναι ώρα βρούμε μία σωστή λύση για να έρθουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα» και ότι «πρέπει να υποβαθμίσουμε το θέμα της ιδιοκτησίας». «Νομίζω ξεκάθαρα ότι μπορούμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση εντός των ορίων του βρετανικού νόμου και αλλά να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη περί κυριότητας, είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών. Διαβάστε αναλυτικά: Γεραπετρίτης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πρέπει να υποβαθμίσουμε το θέμα της ιδιοκτησίας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: ertnews.gr (ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων