16/09/2022 16/09/2022 “Δικαστικές αποφάσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο νομικά και επαρκώς αιτιολογημένες, αναφέρουν ότι ο χαρακτηρισμός του μαθήματος των Θρησκευτικών, ως ομολογιακός, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα”. Αυτά τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη. Η Ζέττα Μακρή, κατά την ομιλία της, σημείωσε...
16 Σεπτεμβρίου, 2022 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2022 - 16:03

Ζ. Μακρή: Ο χαρακτηρισμός του μαθήματος των Θρησκευτικών, ως ομολογιακός, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα

Διαδώστε:
Ζ. Μακρή: Ο χαρακτηρισμός του μαθήματος των Θρησκευτικών, ως ομολογιακός, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα

“Δικαστικές αποφάσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο νομικά και επαρκώς αιτιολογημένες, αναφέρουν ότι ο χαρακτηρισμός του μαθήματος των Θρησκευτικών, ως ομολογιακός, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα”. Αυτά τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη.

Η Ζέττα Μακρή, κατά την ομιλία της, σημείωσε τα εξής:

Α. Η διδασκαλία του μαθήματος με τον τρόπο που γίνεται δεν συνιστά επιβολή πίστεως προς την επικρατούσα θρησκεία, αφού στο μάθημα αυτό πραγματώνεται ο σκοπός της παιδείας, δηλαδή η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.

Β. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος και απευθύνεται αποκλειστικά και λόγω του περιεχομένου του στους μαθητές που ασπάζονται το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα και όχι στους ετερόδοξους, αλλόθρησκους ή άθεους. Αυτά είναι από τις δικαστικές αποφάσεις. Άρα λοιπόν δεν είναι το μάθημα κατηχητικό, με την έννοια της προσήλωσης της πίστης, χωρίς έρευνα.

Γ. Τώρα, καθομολογούμενο και κοινώς αποδεκτό. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν μπορεί να επέμβει στη φύση του μαθήματος. Μπορεί να δίνει οδηγίες, να δίνει υποδείξεις, να κάνει συστάσεις, έχουν βαρύτητα, έχουν σημασία αναμφίβολα. Δεν μπορεί όμως να παρακάμψει ή να υπερβεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Δ. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με τη γνωμοδότηση της, αυτή τη γνωμοδότηση με αριθμόν 2 του 2022, γνώριζε το περιεχόμενο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη φύση του μαθήματος. Έκανε όμως από μόνη της υπέρβαση όσων είχαν κριθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και όσων ισχύουν με το Σύνταγμα. Το αν εσείς θέλετε να εφαρμόσουμε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γιατί αυτό είναι σύμφωνα με τις δικές σας αντιλήψεις, νομίζω ότι νομικά δεν στέκει και δεν μπορώ να επιμείνω περισσότερο, γιατί δεν υπάρχουν και επιχειρήματα τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν αυτό που εσείς μόλις διατυπώσατε.

Ε. Αν εσείς ισχυρίζεστε ότι παρανομούμε, κάτι τέτοιο κάνατε κι εσείς, δεν την ακούσατε την προτροπή μου. Τώρα λοιπόν θα σας πω ότι οι απόψεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι γνωστές από το 2002.

Ν. Φίλης : Παρανομούν για τα Θρησκευτικά

Από την μεριά του ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης τόνισε ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση παρανομεί στο ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών: «Με τη εμμονική στάση της έρχεται σε αντίθεση με τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο έχει καταδικάσει τη χώρα για το ζήτημα αυτό, μετά από προσφυγή πολιτών. Αυθαίρετα, στερεί το δικαίωμα απαλλαγής από τους γονείς που δεν επιθυμούν το παιδί τους να διδάσκεται ένα μάθημα που, κακώς, έχει κατηχητικό χαρακτήρα».

Παράλληλα ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε τα εξής:

«Το ΣτΕ, σε παλιότερη απόφαση του οποίου «καταφεύγει» η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την παρανομία της, δεν έχει καθορίσει τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα.
Διαδικασία η οποία υποχρεώνει και τους δύο γονείς να προσέρχονται ενώπιον της διεύθυνσης του σχολείου και να συμπληρώνουν σχετική αίτηση απαλλαγής, μόνο εφόσον οι ίδιοι και το παιδί τους… δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Κάνοντας, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν γνωρίζει ότι το θρήσκευμα αποτελεί προσωπικό δεδομένο! Κι όλα αυτά για τα αυτιά του ακροδεξιού και θρησκόληπτου ακροατηρίου τους! Αποκρύπτοντας όμως σε αυτό, ότι δεν στέλνει και οδηγίες στους διευθυντές των σχολείων, για το… πώς θα ελέγξουν το ακριβές της δήλωσης και το θρήσκευμα των ενδιαφερομένων! Τόσο υποκριτές!».

Διαβάστε ακόμη: Κεραμέως για Θρησκευτικά: Το Υπουργείο οφείλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων