02/11/2023 03/11/2023 Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ. διοργανώνει διεπιστημονικό συνέδριο από τις 2 έως και 4 Νοεμβρίου 2023 με θέμα: «Προσβασιμότητα–Αναπηρία–Εκκλησία». Παρακολουθήστε σε επανάληψη τις εργασίες της πρώτης ημέρας που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023:  Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Γ΄Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου....
02 Νοεμβρίου, 2023 - 17:42
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2023 - 18:08

1η ημέρα του Συνεδρίου «Προσβασιμότητα-Αναπηρία-Εκκλησία» στο ΑΠΘ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
1η ημέρα του Συνεδρίου «Προσβασιμότητα-Αναπηρία-Εκκλησία» στο ΑΠΘ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ. διοργανώνει διεπιστημονικό συνέδριο από τις 2 έως και 4 Νοεμβρίου 2023 με θέμα: «ΠροσβασιμότηταΑναπηρίαΕκκλησία».

Παρακολουθήστε σε επανάληψη τις εργασίες της πρώτης ημέρας που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023:

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Γ΄Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Δείτε και κατεβάστε το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Η προσβασιμότητα ως σημαντικό κοινωνικό αγαθό και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τα τελευταία χρόνια. Η ίδια στροφή κι ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη θέση των ατόμων με ειδικές ανάγκες παρατηρείται επίσης και στις διάφορες χριστιανικές παραδόσεις κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Η συζήτηση κινείται κυρίως στο χώρο της ποιμαντικής και συμβουλευτικής στήριξης που μπορεί και πρέπει να παρέχει η κάθε εκκλησιαστική κοινότητα στα άτομα με αναπηρία αλλά και γενικότερα στο θεολογικό προβληματισμό για την θέση αυτών των ατόμων μέσα στην Εκκλησία. Τα κύρια ερωτήματα είναι κατά πόσο και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνεται «προσβάσιμη» η ζωή της εκκλησιαστικής κοινότητας με τις ποικίλες εκφάνσεις στα άτομα με αναπηρία, ποιο είναι το θεολογικό πλαίσιο αποδοχής και περιχώρησης αυτών των μελών της εκκλησιαστικής κοινότητα. Το θέμα της προσβασιμότητας σε αυτήν την περίπτωση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προβληματισμού και αναδεικνύει ένα σημαντικό πεδίο ανάπτυξης ποιμαντικής δράσης και θεολογικού λόγου με σκοπό τη διακονία του ανθρώπου και το σεβασμό και την καλλιέργεια του ανθρώπινου προσώπου και της ιδιαιτερότητάς του.

Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού οργανώνει διεπιστημονικό συνέδριο στις 2 έως και 4 Νοεμβρίου 2023 με σκοπό να διερευνήσει, πρώτον, ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης ενός «προσβάσιμου» θεολογικού λόγου στα άτομα με αναπηρία και, δεύτερον, κατά πόσο και με ποιους τρόπους η εκκλησιαστική ζωή και πράξη μπορεί να είναι προσβάσιμη σε ανθρώπους με ποικίλες ειδικές ανάγκες. Σκοπός του συνεδρίου είναι να φέρει σε μία γόνιμη συνάντηση θεολόγους και εκκλησιαστικούς φορείς, εκπροσώπους των ομάδων ατόμων με αναπηρία, ειδικούς στο χώρο της αναπηρίας εκτός του θεολογικού χώρου και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αναπηρίας, να θέσει και να επεξεργαστεί τους προβληματισμούς που θα προκύψουν από το διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων συνομιλητών, να προτείνει δράσεις και να διατυπώσει θεολογικές και ποιμαντικές προτάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αναπηρία.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι το διαδικτυακό περιοδικό «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ» και το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων “Orthodoxia News Agency” (οpe.gr)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων