18/01/2021 18/01/2021 Μπορεί η πανδημία να έχει αλλάξει τη ζωή μας, αναστέλλοντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις, ωστόσο μέχρι και πέρυσι η σημερινή ημέρα του Αγίου Αθανασίου ήταν πλούσια σε δρώμενα και εκδηλώσεις σε διάφορες γωνιές της χώρας. Στις 18 Γενάρη γιορτάζει ο ομώνυμος ναός στο Σουφλί. Ακολουθώντας την παράδοση στα χωριά Κορνοφωλιά και Δαδιά γίνεται κουρμπάνι–σφαγή ζώου...
18 Ιανουαρίου, 2021 - 9:51
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2021 - 9:52

Έθιμα και παραδόσεις για την εορτή του Αγίου Αθανασίου

Διαδώστε:
Έθιμα και παραδόσεις για την εορτή του Αγίου Αθανασίου

Μπορεί η πανδημία να έχει αλλάξει τη ζωή μας, αναστέλλοντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις, ωστόσο μέχρι και πέρυσι η σημερινή ημέρα του Αγίου Αθανασίου ήταν πλούσια σε δρώμενα και εκδηλώσεις σε διάφορες γωνιές της χώρας.

Στις 18 Γενάρη γιορτάζει ο ομώνυμος ναός στο Σουφλί. Ακολουθώντας την παράδοση στα χωριά Κορνοφωλιά και Δαδιά γίνεται κουρμπάνι–σφαγή ζώου προς τιμή του Αγίου- και προσφέρεται στους χωριανούς και στους παρευρισκόμενους για το καλό.

Στη Στρύμη Ροδόπης στο χώρο του πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών στο χωριό τελείται επίσης κουρμπάνι ενώ ακολουθεί γλέντι με μουσικά όργανα και παραδοσιακούς χωρούς με τη συμμετοχή χωριανών και επισκεπτών.

Στην Τσάκονη της Καστοριάς θυσιάζουν τον μόσχο προσφερόμενοι τη θυσία για την υγεία των κατοίκων.

Στο Βελβεντό Κοζάνης τρώνε κατά παράδοση λουκάνικα χωριάτικα όλο το χωριό μαζί.

Στη Δράμα, στο Καλαμπάκι, τρώνε όλοι μαζί σε κοινή συνεστίαση μετά τη θεία λειτουργία.

Στο Βόιο της Κοζάνης ανάβουν φωτιές την παραμονή και κερνάνε τον κόσμο λουκάνικα.

Στην Αιτωλοακαρνανία μοιράζουν γλυκά ψωμιά σύμβολο της δύναμης του Αγίου ενάντια στους αιρετικούς, ενώ στο Διδυμότειχο φιλεύουν σε μεγάλα τραπέζια όλους τους συγγενείς οι γηραιότερες γυναίκες.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων