17/04/2020 17/04/2020 Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, ημέρα κορύφωσης των Παθών του Χριστού. Η Χριστιανοσύνη σκύβει το κεφάλι και θρηνεί για τον Ιησού, λίγο πριν γιορτάσει χαρμόσυνα την Ανάστασή Του. Η ημέρα αυτή στον Πόντο ήταν γεμάτη έθιμα χριστιανικά που οι άνθρωποι ακολουθούσαν με μεγάλη ευλάβεια. Από το πρωί τα ελεύθερα κορίτσια συγκεντρώνονταν στις εκκλησίες και στόλιζαν τους επιτάφιους...
17 Απριλίου, 2020 - 11:50
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2020 - 11:26

Μεγάλη Παρασκευή στον Πόντο

Διαδώστε:
Μεγάλη Παρασκευή στον Πόντο

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, ημέρα κορύφωσης των Παθών του Χριστού. Η Χριστιανοσύνη σκύβει το κεφάλι και θρηνεί για τον Ιησού, λίγο πριν γιορτάσει χαρμόσυνα την Ανάστασή Του.

Η ημέρα αυτή στον Πόντο ήταν γεμάτη έθιμα χριστιανικά που οι άνθρωποι ακολουθούσαν με μεγάλη ευλάβεια.

Από το πρωί τα ελεύθερα κορίτσια συγκεντρώνονταν στις εκκλησίες και στόλιζαν τους επιτάφιους με ό,τι καλύτερο υπήρχε στους κήπους των σπιτιών τους. Ο στολισμός των επιταφίων ήταν θέμα συζήτησης αλλά και θέμα γοήτρου για κάθε ενορία.

Την ίδια μέρα, σε πολλά μέρη του Πόντου οι νοικοκυρές πήγαιναν αυγά που είχαν βάψει τη Μεγάλη Πέμπτη και σιτάρι στις εκκλησίες για να «διαβαστούν». Τα «ευχασμένα ωβά» ήταν όσα και τα μέλη της οικογένειας. Οι πιστοί τα έτρωγαν –πλην ενός που τοποθετούνταν στο εικονοστάσι– μετά το Χριστός Ανέστη αλλά δεν τσούγκριζαν μ’ αυτά. Μετά το «διάβασμα» το σιτάρι θεωρούνταν ευλογημένο. Έτσι οι χριστιανοί το ανακάτευαν στο σπόρο που σπέρνονταν το φθινόπωρο ώστε όλη η σοδειά να είναι ευλογημένη.

Σε άλλες περιοχές οι πιστοί πήγαιναν με αλεύρι και αλάτι στις εκκλησίες. Το αλάτι στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν για το γήτεμαν. Οι ξεματιάστρες το περνούσαν πάνω από το κεφάλι του ματιαγμένου τρεις φορές ψιθυρίζοντας ευχές. Το βαγγελί’ άλας χρησίμευε και ως γιατρικό για τη φοβία, το άγχος ή την ψύχωση. Όσο για το αλεύρι, οι νοικοκυρές το έβαζαν στις λαμπροκουλούρες.

Πηγή: pontos-news.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων