04/03/2023 04/03/2023 Το πρώτο Ψυχοσάββατο του 2023 ήταν το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου πριν από την Κυριακή της Απόκρεω ενώ το δεύτερο Ψυχοσάββατο είναι στις 3 Ιουνίου μία ημέρα πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής. Τα Ψυχοσάββατα είναι ημέρες αφιερωμένες στις ψυχές των νεκρών, με πολλές οικογένειες να ετοιμάζουν κόλλυβα και να τα πηγαίνουν στην εκκλησία για τη λειτουργία...
04 Μαρτίου, 2023 - 11:15
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2023 - 11:19

Πότε είναι το επόμενο Ψυχοσάββατο

Διαδώστε:
Πότε είναι το επόμενο Ψυχοσάββατο

Το πρώτο Ψυχοσάββατο του 2023 ήταν το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου πριν από την Κυριακή της Απόκρεω ενώ το δεύτερο Ψυχοσάββατο είναι στις 3 Ιουνίου μία ημέρα πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Τα Ψυχοσάββατα είναι ημέρες αφιερωμένες στις ψυχές των νεκρών, με πολλές οικογένειες να ετοιμάζουν κόλλυβα και να τα πηγαίνουν στην εκκλησία για τη λειτουργία της Κυριακής. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη των νεκρών αυτά τα δύο Σάββατα.

Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς (κάνω ψυχικό).

Πέρα όμως από τα επίσημα ψυχοσάββατα, κατά περιοχές υπάρχουν κι άλλα Σάββατα που αφιερώνονται στη μνήμη των νεκρών, όπως για παράδειγμα το Σάββατο πριν τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης στην Αθήνα έχουν ακόμη δύο Ψυχοσάββατα. Το Σάββατο της Τυρινής και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και σαν Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων, στις 4 Μαρτίου 2023.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων