15/05/2023 15/05/2023 Έκκληση στους αδελφούς του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωσικής Εκκλησίας που διακινούν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να επιστρέψουν και πάλι στην Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων απεύθυνε το Σάββατο, από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Του Νικολάου Ζαΐμη Ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην τελετή...
15 Μαΐου, 2023 - 12:04
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2023 - 12:13

Νέα έκκληση Ελπιδοφόρου για επιστροφή των Ρώσων Ιεραρχών στην Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ

Διαδώστε:
Νέα έκκληση Ελπιδοφόρου για επιστροφή των Ρώσων Ιεραρχών στην Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ

Έκκληση στους αδελφούς του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωσικής Εκκλησίας που διακινούν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να επιστρέψουν και πάλι στην Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων απεύθυνε το Σάββατο, από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Νέας Υόρκης και Βορείου Αμερικής κ. Σάββα (Πατριαρχείο Αντιοχείας) όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ενότητα των Ορθοδόξων στις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο εργάζεται καθημερινά η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων την οποία είναι Πρόεδρος.

Κάλεσε τον Μητροπολίτη Σάββα να συνεργαστούν για την ενότητα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κάλεσε τον Μητροπολίτη κ. Σάββα να εργαστεί και εκείνος για αυτόν τον σκοπό και τόνισε είναι βέβαιος ότι μπορεί να βασιστεί σε εκείνον. Παράλληλα, ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις διαφορές μεταξύ των Μητέρων Εκκλησιών, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της ποιμαντικής δράσης οι Επίσκοποι μπορούν να συνεργαστούν και να αποτελέσουν φάρο ενότητας. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε για ακόμη μία φορά τους αδελφούς της Ρωσικής Εκκλησίας να επιστρέψουν στην Συνέλευση, από την οποία έχουν αποχωρήσει από το 2018, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η πλήρης ενότητα στους κόλπους της Συνέλευσης.

“Γνωρίζοντας την αφοσίωσή σας, είμαι βέβαιος ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς Σεβασμιώτατε για να αφιερώσετε όλη σας την ενέργεια για τη διατήρηση της Ορθόδοξης Ενότητας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τις διαφορές μεταξύ των Μητέρων Εκκλησιών, πιστεύω ότι μπορούμε να εκδηλώσουμε συνέργεια και αδελφότητα, λειτουργώντας ως φάρος ενότητας. Με αυτό το πνεύμα, συνεχίζω να απευθύνω έκκληση στους Αδελφούς μας του Πατριαρχείου Μόσχας και στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας να επανέλθουν στην πλήρη συμμετοχή τους στη ζωή της Συνέλευσής μας. Αναμένω από εσάς Σεβασμιώτατε συμβολή και υποστήριξη για να πραγματοποιηθεί αυτό. Ας γίνουμε λυχνάρι για το μονοπάτι της ενότητας”, είπε κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή ενθρόνισης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος.

Διαβάστε επίσης: Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Νέας Υόρκης του Πατριαρχείου Αντιοχείας

Η αποχώρηση των Ρώσων

Από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018, το Πατριαρχείο Μόσχας και οι Εκκλησίες που ανήκουν σε αυτό δεν συμμετέχουν στη Συνέλευση ως αποτέλεσμα της ενέργεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην εν Ουκρανία Ορθόδοξη Εκκλησία. Κατά την 12η Σύγκληση της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου τον περασμένο Ιανουάριο, οι συμμετέχοντες σε αυτή είχαν εκφράσει την λύπη τους για το γεγονός της απουσίας των Ρώσων Επισκόπων, με τον Σεβασμιώτατο να δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει τους Ρώσους αδελφούς στο ίδιο τραπέζι.

Να σημειωθεί ότι η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (πρώην Επισκοπική Συνέλευση Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και αργότερα Συνέλευση Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής) είναι το σώμα των Ιεραρχών της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η Συνέλευση ιδρύθηκε όταν αντιπρόσωποι από τις 14 αυτοκέφαλες Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες συναντήθηκαν στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Ελβετίας, από τις 6 έως τις 12 Ιουνίου 2009.

Από την 12η Σύγκληση της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης: Ενότητα και συνεργασία για την πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ

Φωτογραφίες: GOARCH

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων