10/05/2022 10/05/2022 Συνάντηση για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου αλλά και της προστασίας της χριστιανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στη Νέα Υόρκη. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας τη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου, ιδίως υπό το...
10 Μαΐου, 2022 - 10:43

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Διαδώστε:
Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Συνάντηση για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου αλλά και της προστασίας της χριστιανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στη Νέα Υόρκη.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας τη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου, ιδίως υπό το φως των σημερινών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξήρε την ακμάζουσα ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα της Ιορδανίας και μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Από την πλευρά της, η ανακοίνωση του Βασιλείου της Ιορδανίας επισήμανε ότι «η Αυτού Μεγαλειότητά συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και συζήτησαν τρόπους για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ιορδανίας να προστατεύσει τη χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή και να προστατεύσει τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ».

Βασιλιάς Αμπντάλα: Οι Χριστιανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρελθόντος και του παρόντος της Μέσης Ανατολής

Ο βασιλιάς Αμπντάλα άνοιξε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ενημερώνοντας τους θρησκευτικούς ηγέτες για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ και τον ρόλο της Ιορδανίας ως προστάτη των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βασιλείου της Ιορδανίας, ο Βασιλιάς Αμπντάλα αναφέρθηκε στα συνεχή εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στα παλαιστινιακά εδάφη. Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας ότι οι συνεχείς πιέσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν την παρουσία των Χριστιανών στην περιοχή.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με ορισμένους χριστιανούς ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο βασιλιάς Αμπντάλα επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι Άραβες Χριστιανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρελθόντος και του παρόντος της Μέσης Ανατολής και είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της, τονίζοντας την ανάγκη συλλογικής εργασίας για την προστασία της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή. Ο βασιλιάς είπε ότι ορισμένες εκκλησιαστικές περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές έχουν κατασχεθεί από εξτρεμιστικές οργανώσεις, ενώ άλλες περιουσίες αντιμετωπίζουν υψηλή φορολογία. Ο Βασιλιάς επανέλαβε ότι η Χασεμιτική κηδεμονία των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ είναι τιμή και ευθύνη που συμβάλλει στη διατήρηση της ενότητας όλων των εκκλησιών και – πιο σημαντικά – της ενότητας μεταξύ της μουσουλμανικής και της χριστιανικής κοινότητας».

Επιπλέον, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι ο βασιλιάς τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων σε περιφερειακές κρίσεις, με κυριότερη την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση. Τέλος, ο Αμπντάλα είπε ότι η διατήρηση της σταθερότητας στην Ιερουσαλήμ και στους ιερούς τόπους είναι ζωτικής σημασίας για την επανέναρξη των ειρηνευτικών προσπαθειών, τονίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση, με την ετήσια επανάληψη των εντάσεων, είναι μη βιώσιμη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων