07/08/2023 07/08/2023 Στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορόνα της Νέας Υόρκης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία εχθές ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής.   Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην “δόξα” της μεταμορφώσεως: “Είδαν τον Κύριο της Δόξας σε όλη Του δόξα!”. Στο όρος...
07 Αυγούστου, 2023 - 12:43
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2023 - 12:49

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η “δόξα” της Μεταμορφώσεως και η “δόξα” της Αναστάσεως

Διαδώστε:
Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η “δόξα” της Μεταμορφώσεως και η “δόξα” της Αναστάσεως

Στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορόνα της Νέας Υόρκης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία εχθές ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής.  

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην “δόξα” της μεταμορφώσεως: “Είδαν τον Κύριο της Δόξας σε όλη Του δόξα!”. Στο όρος Θαβώρ για πρώτη φορά την επίγεια ζωή του ο Κύριος αποκάλυψε αναφανδόν στους μαθητές την θεϊκή του φύση. Αυτή την “ένδοξη” θεϊκή μορφή του τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας “ο Κύριος αποκάλυψε την αληθινή Του μορφή, την ένδοξη μορφή Του. Παρουσία του Μωυσή και του Ηλία, μιλώντας μαζί τους για τα ερχόμενα Πάθη και τον Θάνατό Του. Γιατί λοιπόν είναι ένδοξη;”. Πώς μπορεί, διερωτάται ο Αρχιεπίσκοπος να μιλάμε για “δόξα” και συνάμα για “Πάθη” και “Θάνατο”;

Ο λόγος είναι διότι “μέσω του Πάθους, του Σταυρού και του τελικού Θανάτου και της Ταφής φτάνουμε στην Ανάσταση”. Η υμνολογία της ημέρας είναι, όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ήδη από τον εσπερινό, συνδεδεμένη με τα γεγονότα της Σταύρωσης και της Ανάστασης. Είναι η δόξα τελικά της Αναστάσως που φωτίζει τους μαθητές στο όρος Θαβώρ, η ίδια αυτή δόξα, της οποίας το φως καταργεί το σκότος του θανάτου και του Άδη, και κρατά τον άνθρωπο στον αιώνιο ξυπνημό της θείας επιφάνειας.

Γι΄αυτό και ο Σταυρός, ο οποίος είναι πέρασμα για την Ανάσταση, αποτελεί κι αυτός δόξα: “Αλλά για εμάς, που γιορτάζουμε τη Μεταμόρφωση αυτή την Κυριακή, μπορούμε να δούμε καθαρά ότι ο Σταυρός είναι η ίδια η δόξα του Θεού, γιατί ανέβηκε ο Κύριος από την άνευ όρων αγάπη Του για κάθε άνθρωπο”.

Τέλος ο Αμερικής Ελπιδοφόρος καλεί τους πιστούς να ακολουθήσουν το δρόμο του Χριστού, και να αγαπήσουν τον αδελφό του, όπως ο Κύριος αγάπησε τον άνθρωπο και καταδέχτηκε μέχρι και Σταύρωση για εκείνον.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων