16/03/2023 16/03/2023 Η πορεία των εργασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η αποδοχή της οικειοθελούς παραίτησης του Επισκόπου Μωκησσού κ. Δημητρίου από τη ενεργό υπηρεσία και η σύσταση στους ναούς να μην ψάλλονται τα απολυτίκια σε ευρωπαϊκή μουσική κυριάρχησαν στην τακτική συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συνεκάλεσε...
16 Μαρτίου, 2023 - 5:10
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2023 - 10:17

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Παραιτήθηκε ο Επίσκοπος Μωκησσού – Στο Φανάρι στις 5 Απριλίου σύσσωμη η Επαρχιακή Σύνοδος

Διαδώστε:
Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Παραιτήθηκε ο Επίσκοπος Μωκησσού – Στο Φανάρι στις 5 Απριλίου σύσσωμη η Επαρχιακή Σύνοδος

Η πορεία των εργασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η αποδοχή της οικειοθελούς παραίτησης του Επισκόπου Μωκησσού κ. Δημητρίου από τη ενεργό υπηρεσία και η σύσταση στους ναούς να μην ψάλλονται τα απολυτίκια σε ευρωπαϊκή μουσική κυριάρχησαν στην τακτική συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συνεκάλεσε την Τρίτη, 14 Μαρτίου, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο σε τακτική συνεδρίαση για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας. Αυτή ήταν η πρώτη μετά από τρία χρόνια δια ζώσης συνεδρίαση στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της Νέας Υόρκης. Στην σύνοδο παρέστησαν όλοι οι ιεράρχες εκτός του Μητροπολίτη Ντένβερ, κ. Ησαΐα. 

Δείτε επίσης: Με ταχείς ρυθμούς η αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Εξετάζεται ο ρόλος των γυναικών

Στο Φανάρι σύσσωμη η Επαρχιακή Σύνοδος

Στην αρχή ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε συνοδικούς αρχιερείς για την δεύτερη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής για το νέο Σύνταγμα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής που έλαβε χώρα στο Φανάρι στις 8 Μαρτίου. Κατά την συνεδρίαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε εξουσιοδοτήσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο να μεταφέρει πρόσκλησή του προς τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου όπως μεταβούν στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας για συνεργασία την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023. Η πρόσκληση κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου έγινε αποδεκτή . Έτσι, αποφάσισε να μεταβεί σύσσωμη η Επαρχιακή Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη για το σκοπό αυτό.

Διαβάστε επίσης: Φανάρι: Δεύτερη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παρουσίασε διεξοδικώς την κατεύθυνση, το γενικό περίγραμμα και τις επί μέρους προβλέψεις της προτάσεως αυτού περί αναθεωρήσεως του Συντάγματος.

Αναλυτικότερα κατά την συνεδρίασή της  Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος:

1. ενημερώθηκε για το επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την πρόσκληση της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου να μεταβούν τα μέλη της Ι. Επαρχιακής Συνόδου στο Φανάρι στις 5 Απριλίου, ευγνωμόνως αποδέχθηκε την πρόσκληση και αποφάσισε να μεταβεί σύσσωμη στην Κωνσταντινούπολη για το σκοπό αυτό.

2. έκανε ομόφωνα δεκτή την οικειοθελή παραίτηση από την ενεργό υπηρεσία του Θεοφ. Επισκόπου Μωκησσού κ. Δημητρίου και αποφάσισε την κατάταξη αυτού στην χορεία των εφησυχαζόντων Αρχιερέων.

3. ενημερώθηκε από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο Πρεσβυτέρων (APC) για το πρόγραμμα σαββατισμού των κληρικών (Clergy Sabbatical Program).

4. αποφάσισε να κάνει θερμή σύσταση προς τις εκκλησιαστικές χορωδίες να μη ψάλλουν στις ιερές ακολουθίες και στις Θείες Λειτουργίες σε ευρωπαϊκή μουσική τα απολυτίκια, διότι τούτο επιφέρει σύγχυση στους πιστούς, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να τα ψάλλουν στη βυζαντινή κλασσική τους εκδοχή και δεν μπορούν να τα ψάλλουν στις πολλαπλές ευρωπαϊκού μέλους εκδοχές τους.

5. ασχολήθηκε με την τρέχουσα αλληλογραφία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

Τέλος αντηλλάγησαν μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και των συνοδικών Αρχιερέων σε πνεύμα αδελφικής αγάπης ευχές για το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Οικειοθελής παραίτηση του Επισκόπου Μωσκησσού

Στη χορεία των εφησυχαζόντων Αρχιερέων ανήκει και επίσημα από την περασμένη Τρίτη ο Επίσκοπος Μωκησσού κ. Δημήτριος. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος έκανε δεκτή την οικειοθελή παραίτησή του όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν χωρίς να διευκρινίζεται περεταίρω γιατί οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.

Ο Δημήτριος Καντζαβέλος γεννήθηκε στο Σικάγο το 1962. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το 1987. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.Διάκονος χειροτονήθηκε το 1989 και Πρεσβύτερος το 1992 από τον Επίσκοπο Σικάγου Ιάκωβο.

Το 1995 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σικάγου και ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σικάγου.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2006 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Μωκησσού, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Σικάγου. Πριν λίγους μήνες είχε διοριστεί κατόπιν απόφασης του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου Αρχιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ελληνορθοδόξου Εθνικού Προσκυνήματος του Ιερού Φωτίου στο St. Augustine της Φλώριδας, το οποίο υπάγεται απ᾽ ευθείας στον Αρχιεπίσκοπο. Μεταξύ των καθηκόντων του Θεοφιλεστάτου κ. Δημητρίου, ήταν η διοργάνωση και η ανάπτυξη ιεραποστολικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής δράσης προς τους ισπανοφώνους των ΗΠΑ, καθώς γνωρίζει την ισπανική γλώσσα, η οποία είναι η δεύτερη σε χρήση γλώσσα στην πολιτεία της Φλώριδας.

Λίγες ώρες μετά την αποδοχή της οικειοθελούς παραίτησης ο Θεοφιλέστατος έγραψε σε ανάρτησή του στον επίσημο διαδικτυακό χώρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί το Προσκύνημα του Ιερού Φωτίου:

“Ο Χριστός είναι ανάμεσά μας! Γράφω σήμερα μετά την αποδοχή από την Επαρχιακή Σύνοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής της αίτησής μου για συνταξιοδότηση από την ενεργό διακονία, για να ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου έδωσε ο Κύριος μας να υπηρετήσω ως Ιεραρχικός Προϊστάμενος του Ιερού Ελληνορθοδόξου Εθνικού Προσκυνήματος του Ιερού Φωτίου στο οποίο η υπηρεσία μου έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Είμαι ευγνώμων σε έναν προς ένανα και όλους με τους οποίους είχα την ευλογία να συνεργαστώ τα τελευταία χρόνια, ως επικεφαλής μεταξύ αυτών και τα μέλη του Προσωπικού μας, τα πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Άγιος Φωτίου, και όσους προσφέρθηκαν εθελοντικά στις πολλές εκδηλώσεις μας. Διστάζω να αναφέρω κάποια ονόματα, γιατί είναι πολλά, και δεν θα ήθελα να παραμελήσω την αναγνώριση έστω και ενός.

Παραμένω για πάντα υπόχρεος σε πολλούς φίλους που μπήκαν στη ζωή μου από την άφιξή μου στον Άγιο Αυγουστίνο, συμπεριλαμβανομένων πιστών και αδελφών από τις γειτονικές μας κοινότητες στη Φλόριντα.

Μαζί, κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας μου, καταφέραμε πολλά στη διατήρηση της κληρονομιάς των ιδρυτών μας, στην «αύξηση της χάρης που μας εμπιστεύθηκε» στην προώθηση της αποστολής μας, των ιστορικών και εκπαιδευτικών προσπαθειών μας και στον καινοτόμο προγραμματισμό προς όφελος αυτού του μοναδικού θεσμού της Αγίας Εκκλησίας μας εδώ στην Αμερική.

Ζητώντας τις προσευχές σας καθώς προχωρώ σε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου και την υπηρεσία στον Κύριο μας, να ξέρετε ότι παραμένετε και θα είστε πάντα στο μυαλό μου, για όλο και μεγαλύτερη επιτυχία στη δόξα του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού”.

Κεντρική φωτογραφία: Δημήτριος Πανάγος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων