08/07/2022 08/07/2022 Σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας σε 17 προσωπικότητες που σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας «έχουν συνεισφέρει υποδειγματικά στην ευημερία των ΗΠΑ». Μεταξύ των προσωπικοτήτων που βραβεύτηκαν βρισκόταν και ένας Ελληνοαμερικανός ιερέας, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Πρόκειται για τον τρίτο Ελληνοαμερικανό...
08 Ιουλίου, 2022 - 8:11
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2022 - 9:27

ΗΠΑ: Στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο το μετάλλιο της Ελευθερίας

Διαδώστε:
ΗΠΑ: Στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο το μετάλλιο της Ελευθερίας

Σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας σε 17 προσωπικότητες που σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας «έχουν συνεισφέρει υποδειγματικά στην ευημερία των ΗΠΑ». Μεταξύ των προσωπικοτήτων που βραβεύτηκαν βρισκόταν και ένας Ελληνοαμερικανός ιερέας, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Πρόκειται για τον τρίτο Ελληνοαμερικανό που λαμβάνει την ύψιστη τιμή του αμερικανικού έθνους. Είχαν προηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος που βραβεύτηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ και ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, που έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση από τον πρόεδρο Μπους το 2004.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι «ο Πατέρας Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι πρώην Γενικός Εφημέριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια ως ιερέας, παρέχοντας συμβουλές σε αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ, ονομάστηκε από την Παναγιότητά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ειδικότερα, ο π. Αλέξανδρος έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών ως Ειδικός Βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων εξελίχθηκε σε έναν πολύτιμο σύνδεσμο επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, άλλους επικεφαλής εκκλησιών και τοπικούς αξιωματούχους. Επιπλέον, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

Εγκωμιαστικά λόγια Τζο Μπάιντεν για τον π. Αλέξανδρο και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

«Όταν ζούσα στο Ντέλαγουερ ήμουν γνωστός στην ελληνική κοινότητα ως Τζο Μπαιντενόπουλος. Νομίζετε ότι αστειεύομαι, αλλά ο πατέρας (Καρλούτσος) ξέρει ότι δεν είμαι», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία που έκανε για να παρουσιάσει τον π. Αλέξανδρο. Μάλιστα αστειεύτηκε ότι κάνει τον σταυρό του σαν Ελληνορθόδοξος και όχι σαν Καθολικός.

Απευθυνόμενος στον π. Αλέξανδρο, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει υπηρετήσει σε ηγετικό ρόλο στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή για περισσότερα από 50 χρόνια, σημειώνοντας πως σε όλο αυτό το διάστημα έχει υπάρξει ένας απίστευτος ηγέτης με βαθιά ηθική διαύγεια. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ο π. Αλέξανδρος έχει συμβουλέψει γενιές Αμερικανών προέδρων και ενοριτών με απαράμιλλη ταπεινοφροσύνη και χάρη.

Συνεχίζοντας, ο Τζο Μπάιντεν είπε «έχω ταξιδέψει μαζί του τη χώρα και τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας του, την Ελλάδα, για να ενισχύσω τους δεσμούς μεταξύ δύο εθνών που βασίζονται στην πεποίθηση ότι η δημοκρατία είναι ο μόνος δρόμος. Και σε περισσότερες από μια περιπτώσεις είχα την τιμή να επισκεφτώ με τον πατέρα Αλέξ τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι φέτος είναι η 100η επέτειος από την ίδρυση της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην Αμερική. Ολοκληρώνοντας είπε «τιμούμε έναν από τους πιο αφοσιωμένους ηγέτες, τον αγαπητό μου φίλο πατέρα Άλεξ».

Τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες με μεγάλη χαρά και πατρική υπερηφάνεια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πληροφορήθηκε ότι ο Εξοχώτατος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής J. Biden αποφάσισε να απονείμει στον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αλέξανδρο Καρλούτσο το «Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας» (“Presidential Medal of Freedom”), που είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση της Αμερικής, για να επιβραβεύσει την πολυετή υπηρεσία και προσφορά του προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την εκεί Ομογένεια και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η σχετική τελετή θα γίνει στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου.

Ο Πατριάρχης επικοινώνησε με τον τιμηθέντα και τον συνεχάρη θερμώς, καθώς και την ευλογημένη οικογένειά του, προσθέτοντας ότι η υψηλή αυτή τιμή αντανακλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου ο π. Αλέξανδρος υπήρξε και είναι άξιος κληρικός, και επιδαψιλεύοντάς του την Πατριαρχική ευαρέσκεια και την πατρική του ευχή και ευλογία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με αφορμή την ανακοίνωση της είδησης για την απονομή, είχε γράψει χαρακτηριστικά στο Facebook: “Αποτελεί αιτία αγαλλίασης και υπερηφάνειας για κάθε Έλληνα. Ιερέας, γιος ιερέα και γιος της Ελλάδας – έχει κάνει την Εκκλησία παγκοσμίως πολύ περήφανη. Αξιος!”.

Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας

Στην ίδια τελετή βραβεύτηκαν συνολικά προσωπικότητες, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν μεταξύ άλλων ο ηθοποιός Ντέινζελ Γουάσινγκτον, η φημισμένη αθλήτρια Σιμόν Μπάιλς, η οποία είναι η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία, καθώς και η πρώτη Αμερικανίδα που έλαβε το εμβόλιο του κορονοϊού εκτός κλινικών δοκιμών. Επιπλέον, το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας αποδόθηκε μετά θάνατον στον γερουσιαστή Τζον Μακέιν και στον Στιβ Τζομπς. Ωστόσο, ο Ντέινζελ Γουάσινγκτον δεν κατάφερε να παραβρεθεί, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας είναι η υψηλότερη τιμή του αμερικανικού έθνους που απονέμεται σε προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ευημερία, τις αξίες ή την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών ή σε διεθνές επίπεδο έχουν συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη. Κάθε χρόνο το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας απονέμεται σε περίπου δέκα προσωπικότητες σε μια ημερομηνία που βρίσκεται κοντά στην 4η Ιουλίου, η οποία είναι η εθνική γιορτή των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων