03/06/2020 04/06/2020 Δήλωση για τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για το θάνατο του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος όπου μεταξύ άλλων τονίζει “Ο Ρατσισμός είναι αμαρτία. Ωστόσο, η στροφή σε βία και καταστροφή ως απάντηση σε αυτήν την τραγωδία δεν είναι ο...
03 Ιουνίου, 2020 - 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2020 - 19:19

Ηνωμένες Πολιτείες: “Ο Ρατσισμός είναι αμαρτία”

Διαδώστε:
Ηνωμένες Πολιτείες: “Ο Ρατσισμός είναι αμαρτία”

Δήλωση για τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για το θάνατο του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος όπου μεταξύ άλλων τονίζει “Ο Ρατσισμός είναι αμαρτία. Ωστόσο, η στροφή σε βία και καταστροφή ως απάντηση σε αυτήν την τραγωδία δεν είναι ο τρόπος να ακουστούν οι φωνές και να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές”. 

“Υπάρχουν πολλοί ειρηνικοί και νόμιμοι τρόποι για να εκφράσουμε τις απόψεις μας, τις ανησυχίες μας, ακόμη και την οργή μας. Η βία που βιώνεται σε ολόκληρη την χώρα προκαλεί φθορά στους ανθρώπους, στις περιουσίες και στον τρόπο ζωής ενώ επιδεινώνει την κατάσταση…Σε ένα κόσμο που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη την αγάπη του Ιησού Χριστού πρέπει να γίνουμε φωνές δικαιοσύνης, ειρήνης και ενότητας”. αναφέρει σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο Σεβασμιώτατος ενώ προτρέπει τον κλήρο και τον λαό να προσευχηθούν για τη γαλήνη στην Παναγία Θεοτόκο.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με ανάρτηση του είχε καταδικάσει το γεγονός. Διαβάστε πατώντας ΕΔΩ. Ακόμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος έκανε δηλώσεις λίγες μέρες νωρίτερα. Τέλος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος εξέδωσε ανακοίνωση για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

Διαβάστε ακόμα το κάλεσμα της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων στις ΗΠΑ για ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ρατσισμού.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Μητροπολίτου Αγίου Φραγκίσκου: 

Αγαπημένοι μου Αδερφοί και Αδερφές εν Χριστώ,

“Μὴ νικῶ ὑπὸ τοῦ κακοῦ, ἀλλὰ νίκα ἐν τῷ ἀγαθῷ τὸ κακόν” (Ρωμ. 12:21)

Βία. Καταστροφή. Απώλεια επιχειρήσεων. Απώλεια ζωών. Επαναπαυτήκαμε στο “Μένουμε Σπίτι” και στο “Καταφύγιο στη θέση μας” ως αποτέλεσμα της πανδημίας, και τώρα υπάρχουν περιορισμοί σε όλη τη χώρα που προέκυψαν για διαφορετικό λόγο. Ο θάνατος του Τζόρτζ Φλόιντ ήταν αποτέλεσμα αδικαιολόγητης και βάναυσης συμπεριφοράς. Η θυμωμένη αντίδραση σε ολόκληρο το έθνος μας, για άλλη μια φορά, εξέθεσε τις ασθένειες της κοινωνίας μας που υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες, αν όχι αιώνες: φυλετική ανισότητα και δυσπιστία είναι μερικές από αυτές. Ο Ρατσισμός είναι αμαρτία. Ωστόσο, η στροφή σε βία και καταστροφή ως απάντηση σε αυτήν την τραγωδία δεν είναι ο τρόπος να ακουστούν οι φωνές και να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές.

H σπουδαιότερη εντολή μας δόθηκε από τον Κύριο στην Καινή Διαθήκη και είναι “καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολή. καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. μείζων τούτων ἄλλη ἐντολὴ οὐκ ἔστι” (Μαρκ. 12:30-31). Αν καταλάβουμε το βάθος αυτού του μηνύματος, δε θα υπάρξει ποτέ βία μεταξύ των ανθρώπων. Αντίθετα, θα καλλιεργήσουμε τον σεβασμό, τη συγκατάβαση και την αγάπη για όλους τους ανθρώπους. Πόσο θλιβερό είναι να ζούμε στην πιο πολιτισμένη γη και ακόμα οι άνθρωποι να συνεχίζουν να προβάλλουν μερικές από τις πιο απολίτιστες και καταστροφικές συμπεριφορές.

Σαν Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα σε όλη την ιστορία ήμασταν τα θύματα των ρατσιστικών ενεργειών. Δεν πρέπει ποτέ να απαντάμε με τον ίδιο τρόπο. Στην συλλογική μας συνείδηση θυμόμαστε ότι προχωρήσαμε προσευχόμενοι για τα πολιτικά δικαιώματα.  Υπάρχουν πολλοί ειρηνικοί και νόμιμοι τρόποι για να εκφράσουμε τις απόψεις μας, τις ανησυχίες μας, ακόμη και την οργή μας. Η βία που βιώνεται σε ολόκληρη την χώρα προκαλεί φθορά στους ανθρώπους, στις περιουσίες και στον τρόπο ζωής ενώ επιδεινώνει την κατάσταση. Όπως δήλωσε ο αδερφός του Τζόρτζ Φλόιντ, Τέρενς, “Ας το κάνουμε με άλλο τρόπο”. Σε ένα κόσμο που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη την αγάπη του Ιησού Χριστού πρέπει να γίνουμε φωνές δικαιοσύνης, ειρήνης και ενότητας.

Προτρέπω όλους τους ιερείς και τους πιστούς να προσευχηθούν και να παρακαλέσουν την Θεοτόκο, σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές, ζητώντας Της να μεσολαβήσει για την ηρεμία στον κόσμο και να δώσει σε όλους σοφία και ανοχή.

Με αγάπη στον Χριστό, 

Μητροπολίτης του Αγίου Φραγκίσκου

+Γεράσιμος 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων