31/05/2023 31/05/2023 Το Σύνταγμα της Αμερικής βρέθηκε στο επίκεντρο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδρίασε στο Φανάρι στις 29 και 30 Μαΐου 2023 υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Για το θέμα είχε μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος. Για την εκκλησία της Αμερικής, τη μεγαλύτερη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου,...
31 Μαΐου, 2023 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2023 - 10:38

Σύνταγμα Αρχιεπισκοπής Αμερικής: Tο Καλοκαίρι διεργασίες – Το Σεπτέμβριο ραντεβού στο Φανάρι

Διαδώστε:
Σύνταγμα Αρχιεπισκοπής Αμερικής: Tο Καλοκαίρι διεργασίες – Το Σεπτέμβριο ραντεβού στο Φανάρι

Το Σύνταγμα της Αμερικής βρέθηκε στο επίκεντρο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδρίασε στο Φανάρι στις 29 και 30 Μαΐου 2023 υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Για το θέμα είχε μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος. Για την εκκλησία της Αμερικής, τη μεγαλύτερη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, η κατάρτιση του Συντάγματος είναι ένα κομβικό ζήτημα καθώς  θα δώσει προοπτική για την δεύτερη εκατονταετηρίδα που έχει ήδη ξεκινήσει.

  • Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποφάσισε τη συνέχιση των εργασιών της Μικτής Επιτροπής υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνέστησε τη Μικτή Επιτροπή για την αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σημερινών απαιτήσεων για πνευματική ανάπτυξη και των πρακτικών αναγκών μιας διαρκώς εξελισσόμενης και ζωντανής ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Αμερική.

Σχετικά με το ίδιο θέμα, η Σύνοδος ζήτησε επίσης από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να μελετήσει σε βάθος χρόνου τις προτάσεις για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το Σύνταγμα κατά την επόμενη σύγκλιση της Συνόδου στις 15 Ιουνίου.

«Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και την ενθάρρυνση που μου δείχνει η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα αλλά και η Ιερά Σύνοδος ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η δέσμευσή μας για μια διαδικασία αναθεώρησης με διαφάνεια και συνεργασία με όλους τους φορείς, δείχνει το πόσο σημαντικό είναι το Σύνταγμα για την διαποίμανση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Είμαι εξίσου ευγνώμων προς τον Παναγιώτατο για την ευθύνη της διαποίμανσης των κοινοτήτων και των μετοχίων της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου, καθώς περιέρχονται στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την Αγία και Ιερά Σύνοδο και τις αποφάσεις για την αλλαγή του Συντάγματος: Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τις εργασίες στο Φανάρι και την αλλαγή του Συντάγματος

Σημειώνεται ότι αυτό το εξάμηνο συμμετέχουν στην Αγία και Ιερά Σύνοδο από την Αμερική ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κκ. Ελπιδοφόρος (η θητεία του ολοκληρώνεται τον προσεχή Αύγουστο) και ο Μητροπολίτης Σάρδεων κ. Ευάγγελος.

Ολόκληρη την ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για τις εργασίες του Μαϊου μπορείτε να τη διαβάσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: Η ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι

«Το Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής είναι πολύ σημαντικό για τη σχέση της μεγαλύτερης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου με τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο», είχε δηλώσει παλαιότερα για το θέμα ο Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος θα εξακολουθήσει να ταξιδεύει σε όλη την Αμερική και να συζητά με το πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής το μελλοντικό Σύνταγμα, όπως ακριβώς το οραματίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη όλων, κληρικών και λαϊκών.

Ήδη πριν από λίγες μέρες, στις 24 Μαϊου κατά την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση μετά την πανδημία, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, παρουσία κληρικών και λαϊκών εκπροσώπων από διάφορες οργανώσεις και επιτροπές της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, συζήτησε και την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις μεταξύ των οποίων και αυτές του ισχυρού Ελληνοαμερικανού Τζον Κατσιματίδη και του Γεώργιου Καντώνη. 

Στη ίδια συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος και ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Μερκάδος, Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, πραγματοποίησαν τη διαδικασία αναθεώρησης του Καταστατικού Χάρτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων, απαντήσεων αλλά και ενστάσεων επί του θέματος.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, από την πλευρά της σε ειδικές συνεδρίες θα επανεκτιμήσει το ισχύον κανονικό θεμέλιο του διοικητικού σχήματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και θα προχωρήσει στις σχετικές εισηγήσεις.

Η ιστορία των Συνταγμάτων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Ως Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινούπολης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει λάβει πέντε Συντάγματα μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια της εκατονταετούς ιστορίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόσφατο είναι του 2003 και έχει 25 άρθρα.

 Δείτε το Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που βρίσκεται σε ισχύ

           

 

Διαβάστε επίσης:

Με ταχείς ρυθμούς η αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Εξετάζεται ο ρόλος των γυναικών

Φανάρι: Συνεδριάζει την Παρασκευή η επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων