04/05/2024 04/05/2024 «Η ζωή εν τάφω», «Αι γενεαί πάσαι», «Ω γλυκύ μου Έαρ»… Τα συγκλονιστικά Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου εψάλησαν «εν ενί στόματι και μία καρδία» από χιλιάδες, Έλληνες και όχι μόνο, Ορθοδόξους πιστούς της Μελβούρνης. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της Μεγάλης Παρασκευής στην «ελληνοπρεπέστατη» αυστραλιανή μεγαλούπολη, αποτέλεσε ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου στην κατανυκτική...
04 Μαΐου, 2024 - 13:01

Μεγαλειώδης λιτάνευση του Επιταφίου στη Μελβούρνη με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο

Διαδώστε:
Μεγαλειώδης λιτάνευση του Επιταφίου στη Μελβούρνη με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο

«Η ζωή εν τάφω», «Αι γενεαί πάσαι», «Ω γλυκύ μου Έαρ»… Τα συγκλονιστικά Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου εψάλησαν «εν ενί στόματι και μία καρδία» από χιλιάδες, Έλληνες και όχι μόνο, Ορθοδόξους πιστούς της Μελβούρνης.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της Μεγάλης Παρασκευής στην «ελληνοπρεπέστατη» αυστραλιανή μεγαλούπολη, αποτέλεσε ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου στην κατανυκτική Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Στο τέλος της Ακολουθίας, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου σε κεντρικούς δρόμους του προαστίου North Balwyn.

Της λιτανευτικής πομπής ηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος, ακολουθούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό, Κερασούντος κ. Ευμένιο και Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλή (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), τον Ιερό Κλήρο των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών Μελβούρνης και Northcote, και από πλήθη ευλαβών πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, και ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης.

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος ομίλησε καταλλήλως για τη σταυρική θυσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ενώ εξέπεμψε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους πιστούς, προβάλλοντας το παράδειγμα του ευγνώμονα ληστή, ο οποίος επέδειξε μετάνοια έστω την ύστατη στιγμή («Μνήσθητί μου, Κύριε, ὅταν ἔρθῃς ἐν τῇ Βασιλείᾳ Σου») και έγινε ο πρώτος οικιστής του Παραδείσου. «Αυτόν τον ληστή θα ήθελα να ακολουθήσουμε, όχι στον πρότερό του βίο, αλλά μιμούμενοι κι εμείς τη στιγμή αυτή της ζωής του, που ήταν η όντως στιγμή, η στιγμή που καθόρισε όλη του την ύπαρξη», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω πότε θα έρθει αυτή η στιγμή για τον καθένα από εμάς. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και δεκτικοί, ώστε όταν έρθει αυτή η στιγμή να πούμε κι εμείς, με όλη μας την καρδιά και με όλη μας τη διάνοια, “Μνήσθητί μου, Κύριε!”».

Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος συνεχάρη τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Νικόλαο Γεωργίου και όλους τους συνεργάτες του στην Ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου για το θεάρεστο έργο που επιτελούν. Εξέφρασε, επίσης, την πατρική ευαρέσκειά του για το πνεύμα ενότητας και αγάπης από το οποίο διακατέχονται. «Έτσι να μείνετε, για να εργάζεστε όλοι μαζί για τη δόξα του Χριστού, της Πίστεως και του Γένους μας», τους παρότρυνε κλείνοντας και απηύθυνε σε όλους εγκάρδιες πατρικές ευχές για καλή Ανάσταση.

Από την πλευρά του ο π. Νικόλαος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την επίσκεψή του στην Ενορία και για τη χοροστασία του στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, ενώ μετέφερε τις θερμές υιικές ευχές των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητος και όλων των ενοριτών, για την επικείμενη συμπλήρωση πέντε ετών (9 Μαΐου) από της εκλογής του ως Ποιμενάρχη της Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου. «Ο καλός μας Θεός να είναι πάντα κοντά σας», ευχήθηκε, μεταξύ άλλων, «και να σας ενισχύει, για να συνεχίσετε να μας οδηγείτε προς Αυτόν».
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως του Εσταυρωμένου, στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, στο Coburg της Μελβούρνης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων