29/08/2020 29/08/2020 “Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος δεν αποκεφαλίστηκε μόνο γιατί λάτρευε τον αληθινό Θεό, αλλά γιατί έλεγε την αλήθεια”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, μιλώντας ενώπιον των πιστών της φερώνυμης Ενορίας, στην περιοχή Parramatta του Σύδνεϋ. Ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον εορτάζοντα Ιερό Ναό το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Αυγούστου, και χοροστάτησε στην Ακολουθία του...
29 Αυγούστου, 2020 - 9:28
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2020 - 9:58

“Την αλήθεια για τα θεολογικά θέματα τη διασφαλίζει η Εκκλησία”

Διαδώστε:
“Την αλήθεια για τα θεολογικά θέματα τη διασφαλίζει η Εκκλησία”

“Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος δεν αποκεφαλίστηκε μόνο γιατί λάτρευε τον αληθινό Θεό, αλλά γιατί έλεγε την αλήθεια”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, μιλώντας ενώπιον των πιστών της φερώνυμης Ενορίας, στην περιοχή Parramatta του Σύδνεϋ.

Ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον εορτάζοντα Ιερό Ναό το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Αυγούστου, και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού επί τη μνήμη της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Τον υποδέχτηκαν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, π. Δημήτριος Κόκκινος, και ο Πρόεδρος της Ενορίας – Κοινότητας, κ. Κοσμάς Δημητρίου, ενώ στο εσωτερικό του ναού παρέστη περιορισμένος αριθμός πιστών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα για την πανδημία. Στο κήρυγμά του, ο Αρχιεπίσκοπος, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους πιστούς για την υπομονή που δείχνουν όλη αυτήν την περίοδο, επικέντρωσε στο θέμα της διασφάλισης της αλήθειας επί των θεολογικών ζητημάτων.

“Την αλήθεια τη διασφαλίζει η ίδια η Εκκλησία και όχι ο καθένας από εμάς, με τις δικές του ερμηνείες, με τις δικές του προσεγγίσεις ή με τις δικές του γνώσεις”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος. “Τα θεολογικά θέματα δεν είναι εύκολα, ούτε ερμηνεύσιμα από τον καθένα”, επισήμανε, συμπληρώνοντας με απογοήτευση ότι “δυστυχώς είναι επιτυχία του διαβόλου να νομίζουμε ότι όλοι ξέρουμε τα θέματα της Εκκλησίας και της Θεολογίας”. “Κι εγώ που στέκομαι σε αυτόν τον θρόνο που μου έδωσε η Εκκλησία, για να σας διδάσκω, να σας καθοδηγώ και να προσεύχομαι για εσάς, δεν έχω δικαίωμα να πω δικά μου πράγματα”, τόνισε άλλο σημείο, εξηγώντας ότι οι λόγοι τους οποίους απευθύνει στο ποίμνιο κάθε Επίσκοπος και κάθε κληρικός πρέπει να απηχούν την αλήθεια και τη σοφία των Πατέρων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις αποφάσεις των επτά Οικουμενικών και των τοπικών Συνόδων.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε το 2016, για να διακρίνει με πικρία ότι υπήρξαν κάποιοι που υποστήριξαν ότι έλαβε αιρετικές αποφάσεις οι οποίες δεν υποστηρίζουν την αλήθεια. “Ποιος διασφαλίζει την αλήθεια;”, αναρωτήθηκε και προσέθεσε: “Αυτό που μας λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας και οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων είναι ότι η αλήθεια διασφαλίζεται συνοδικώς και από την Εκκλησία. Όχι από μεμονωμένα πρόσωπα, γιατί τα πρόσωπα μπορεί να κάνουν λάθος. Αλλά η Εκκλησία διασφαλίζει την αλήθεια. Η Εκκλησία στο σύνολό της”.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τη Θεία Κοινωνία, η οποία αναπτύχθηκε με αφορμή την πανδημία, παρατηρώντας εισαγωγικά ότι “συνήθως, για τα θέματα της Εκκλησίας μιλούν αυτοί που ούτε εκκλησιάζονται, ούτε πιστεύουν στον Θεό”. “Και αυτός είναι ο μεγάλος μας πόνος”, συμπλήρωσε, ενώ προσέθεσε ότι “κάποιοι άνθρωποι, Έλληνες και βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος, θέλουν να μας κάνουν μάθημα για τη Θεία Κοινωνία”. “Εμείς ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τι είναι η Θεία Κοινωνία”, επισήμανε με έμφαση και συνέχισε: “Διότι εμείς πάμε στα νοσοκομεία, κοινωνούμε ασθενείς και δεν αρρωστήσαμε ποτέ. Κι αυτό δε συμβαίνει γιατί εμείς είμαστε Άγιοι, αλλά διότι πιστεύουμε σε αυτό που είναι η Θεία Κοινωνία”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων