30/10/2023 31/10/2023 Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Αυστρίας και της Ελληνικής Εθνικής Εορτής της Επετείου της 28ης Οκτωβίου 1940, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης. Παρέστησαν διπλωματικές αρχές και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, επ᾽ ευκαιρία...
30 Οκτωβρίου, 2023 - 21:43
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2023 - 1:32

Η εορτή των Εθνικών Επετείων Ελλάδος και Αυστρίας στη Βιέννη

Διαδώστε:
Η εορτή των Εθνικών Επετείων Ελλάδος και Αυστρίας στη Βιέννη

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Αυστρίας και της Ελληνικής Εθνικής Εορτής της Επετείου της 28ης Οκτωβίου 1940, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης.

Παρέστησαν διπλωματικές αρχές και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, επ᾽ ευκαιρία των Εθνικών Επετείων Αυστρίας και Ελλάδος. Ακολούθησε Ιερό Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Νεκροταφείο St.Marx Βιέννης.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος συμπαραστατούμενος από τον Πρεσβύτερο π. Αριστείδη και τον Αρχιδιάκονο π. Μάξιμο προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας ενώ τους ύμνους έψαλε η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην Κυρικάτικη ευαγγελική περικοπή τόνισε ότι τόσο στην περίπτωση της αιμορροούσης όσο και σε εκείνην της κόρης του Αρχισυναγώγου Ιαείρου ο Κύριος Ιησούς Χριστός κατέδειξε ποια είναι η πηγή της υγείας πνευματικής και σωματικής και ποιος είναι κύριος του θανάτου και της ζωής.

Επεσήμανε ότι σφάλλομε αναζητώντας πρωταρχικά την υγεία και την ζωή σε άλλες πηγές με δαπάνη της περιουσίας μας ενώ ένας είναι ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας.

«Όπως η αιμορροούσα γυναίκα», είπε, «χρειάζεται να τον ψάξουμε, να ξεχωρίσουμε από το πλήθος που μας συνθλίβει και να τον ακουμπήσωμε, ώστε να λάβουμε δύναμη και ζωή. Αν ακούσωμε το κάλεσμά Του και ξυπνήσωμε από τον θάνατο, όπως η κόρη του Αρχισυναγώγου, θα λάβωμε την μόνη αληθινή τροφή, τον ίδιο τον Χριστό».

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου έκλεισε με την ευχή να ζούμε «ουσιαστικά», απολαμβάνοντες «την θεωρία του Σωτήρος και την τροφή που Εκείνος παρέχει διά της Εκκλησίας Του».

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε η Δοξολογία για τις Εθνικές Επετείους Ελλάδος και Αυστρίας παρουσία μελών του διπλωματικού σώματος Ελλάδος και Κύπρου, εκπροσώπων Ελληνικών Σωματείων, τμήματος της ιστορικής Εθνικής Σχολής Βιέννης με παραδοσιακές φορεσιές, το λάβαρο του Διαπολιτισμικού Συλλόγου Μακεδονία και την Ελληνική Σημαία.

Το Μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Κώτσηρα για την Επέτειο του ΟΧΙ ανέγνωσε η Διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Βιέννη κ. Ελένη Κυριακοπούλου.

Μετέφερε επίσης τον χαιρετισμό, επ᾽ ευκαιρία των Εθνικών Εορτών Αυστρίας και Ελλάδος και τις ευχαριστίες προς την Ελληνική Κοινότητα Βιέννης, της απερχόμενης Πρέσβεως κ. Αικατερίνης Κόικα.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι «όλοι σχεδόν έχουμε ανθρώπους στο οικείο και οικογενειακό μας περιβάλλον που έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδος, για τα ιδανικά, για τα ιερά και τα όσια».

Τόνισε και πάλι τη σημασία των γεγονότων της Επετείου και την ευγνωμοσύνη που οφείλομε σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδος και την ειρήνη, για εκείνους που είπαν το ηρωικό «Όχι» στη θηριωδία του Εθνοσοσιαλισμού, στον πόλεμο και στην καταστροφή.

Αναφέρθηκε επίσης στην παράδοση των Ελλήνων να προσεύχονται αυτή την ημέρα και για την ευημερία της χώρας στην οποία κατέφυγαν και φιλοξενούνται.

«Προσευχόμαστε για την ειρήνη και την ευημερία της Αυστρίας» είπε, «ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί πλέον μέσα στην ευρωπαική οικογένεια να εργαστούμε για ένα καλύτερο κόσμο, ένα κόσμο ειρήνης και ευημερίας, για ένα κόσμο όπου και ο νόμος του Τριαδικού Θεού θα γίνεται σεβαστός, καθώς και οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Αυστρία, βρίσκονται υπό τη σκέπη και τη χάρη του Θεού και ευλαβούνται τον Κύριο και την Υπεραγία Θεοτόκο. Στις ημέρες μας καθώς τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στις γειτονιές μας και πολλοί άνθρωποι χάνονται, ας προσευχηθούμε για την ειρήνη».

Μετά τη Δοξολογία ο Σεβασμιώτατος, οι κληρικοί, οι εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος και πλήθος κόσμου μετέβησαν στο ελληνικό τμήμα του Νεκροταφείου Sankt Marx, όπου ανάμεσα στους τάφους των Ελλήνων τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων ηρώων και των θυμάτων του αγώνος και κατετέθησαν στέφανοι από όλους τους ελληνικούς φορείς της περιοχής Βιέννης στο μνήμα του ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως Αλεξάνδρου Υψηλάντη.

Εψάλησαν επίσης ηρωικά άσματα υπό του Προέδρου του Κυπριακού Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Κύρου Παρτσαλίδη.

Η τελετή έληξε με τον Εθνικό Ύμνο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων