19/04/2023 24/04/2023 Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη κατά την ρωμαίηκη παράδοση τελέσθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων οι Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και εορτάσθηκε η μεγάλη εορτή του Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.   Την Κυριακή των Βαΐων, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος και...
19 Απριλίου, 2023 - 21:40
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2023 - 23:41

Το χρονικό της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων

Διαδώστε:
Το χρονικό της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη κατά την ρωμαίηκη παράδοση τελέσθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων οι Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και εορτάσθηκε η μεγάλη εορτή του Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.

 

Την Κυριακή των Βαΐων, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Θεραπείων.

 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

 

Εν συνεχεία, την Μεγάλη Δευτέρα, την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη τελέσθηκαν οι Ώρες, οι Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες και οι Ακολουθίες των Νυμφίων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου κατά σειρά στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Γεσήλκιοϊ και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Θεραπείων, όπου το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης εν πληθούση Εκκλησία τελέσθηκε το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

 

Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, τελέσθηκαν ο Όρθος, ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και το απόγευμα η Ακολουθία των Παθών εν μεσω ικανού αριθμού πιστών στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Μακροχωρίου.

 

Ακολούθως, την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί τελέσθηκαν οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως και το απόγευμα η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου καθώς και η περιφορά Του στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής της Κοινότητος Θεραπείων.

 

Το Μεγάλο Σάββατο, το πρωί, τελέσθηκε ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος.

 

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Γεσήλκιοϊ τελέσθηκε η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού καθώς και Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία κατά την οποία αναγνώσθηκε η Πατριαρχική Απόδειξη και στο τέλος διενεμήθησαν κόκκινα αυγά.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε εόρτιος δεξίωση στην αίθουσα της Κοινότητος του Αγίου Στεφάνου.

 

Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Ναό του Αγιου Στεφάνου, ενώ το απόγευμα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής και της Αρμενικής Εκκλησίας και το Ιερό Ευαγγέλιο αναγνώσθηκε σε 10 γλώσσες (Ελληνιστί, Τουρκιστί, Αραβιστί, Γαλλιστί, Αρμενιστί, Ιταλιστί, Λατινιστί, Αγγλιστί, Ρουμανιστί, Γερμανιστί).

 

Το Ιερό Αναλόγιο πλαισίωσαν ο Άρχων Ιερομνήμων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Άρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων κ. Αντώνιος Χατζόπουλος, οι Ιεροψάλτες εκ της Πόλεως κ. Παναγιώτης Δάκος, εξ Ελλάδος κ. Ευθύμιος Τζόλας, εκ Λιβάνου κα Joelle Kamel και η Ιεροψάλτρια του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος κα Ιωάννα Γρηγοριάδου.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα, όπου διενεμήθησαν πασχαλινά αυγά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Κυριακή των Βαΐων το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου, καθώς και την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος, ιερούργησε ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριος Φραγκάκης μετά του Πανοσιολ. Διακόνου κ. Οικουμενίου Αμανατίδου, Κωδικογράφου της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Ο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και το Ιερατείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων συμψάλλοντας τον ύμνο της πίστεως μας «Χριστός Ανέστη…» εύχονται σε όλους έτη πολλά και ευλογημένα με υγεία και πολλή δύναμη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων