21/07/2023 21/07/2023 Οι Τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Την είδηση έκανε γνωστή το Οικουμενικό Πατριαρχείο με μία λιτή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία. “Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς...
21 Ιουλίου, 2023 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2023 - 8:31

Αλειτούργητη η Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο – Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας

Διαδώστε:
Αλειτούργητη η Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο – Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας

Οι Τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Την είδηση έκανε γνωστή το Οικουμενικό Πατριαρχείο με μία λιτή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία. “Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν”, αναφέρει.

Αν και δεν γίνεται αναφορά για τα ακριβή αίτια της μη χορήγησης άδειας, φαίνεται για ακόμη μία φορά ότι η θρησκευτική ελευθερία της εκατόχρονης φέτος Τουρκικής Δημοκρατίας δεν είναι αυτονόητη.

Η… τουριστική αξιοποίηση από τους Τούρκους

Η εξέλιξη αυτή φέρνει δυσαρέσκεια καθώς από το 2010 οπότε και τελέστηκε για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, σχεδόν εκατό χρόνια μετά το κλείσιμό της, η Παναγία Σουμελά λειτούργησε και άλλες φορές τον δεκαπενταύγουστο συγκεντρώνοντας εκατοντάδες πιστούς από την Ελλάδα, την Αμερική και άλλα σημεία του κόσμου.

Μάλιστα έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι τουρκικές αρχές διαφημίζουν ως πόλο έλξης το Ορθόδοξο μοναστήρι το οποίο μετά τα έργα αναστήλωσης έχει ανοίξει τις πύλες του και πάλι δεχόμενο κύματα τουριστών από την Τουρκία και το εξωτερικό.

Όπως είχε γράψει το ope.gr, σύμφωνα με δημοσίευμα του Τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου “Anadolu”, το μοναστήρι-σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού έχει υποδεχθεί περισσότερους από 56.000 επισκέπτες κατά τους πρώτους περίπου πέντε μήνες του 2023. Φαίνεται ότι η Τουρκία επενδύει στα ορθόδοξα μνημεία και προσκυνήματα τα οποία, ανάλογα με τα δικά της συμφέροντα, τα αξιοποιεί αντίστοιχα. Κατά το κοινώς λεγόμενο τα “εργαλοιοποιεί” προς άγραν εντυπωσιασμού, εσωτερικού πατριωτισμού αλλά και οικονομικών συμφερόντων.

(Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Οι εργασίες

Ο χώρος έκλεισε για τους επισκέπτες τον Σεπτέμβριο του 2015 λόγω κινδύνου κατολισθήσεων και τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Η αποκατάσταση περιελάμβανε εξωραϊσμό, γεωλογική και γεωτεχνική έρευνα και ενίσχυση των πετρωμάτων. Με την ολοκλήρωση του έργου κατά 65%, άνοιξε η πρόσβαση σε τμήμα της Μονής για το κοινό στις 28 Ιουλίου 2020.

Το τρίτο στάδιο της αποκατάστασης, που περιελάμβανε τον εσωτερικό αύλειο χώρο, ολοκληρώθηκε αργότερα και το τμήμα άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες την 1η Ιουλίου 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου η Μονή φιλοξένησε 340.000 επισκέπτες.

Η Παναγία Σουμελά είναι εγγεγραμμένη στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Η πρώτη λειτουργία μετά το κλείσιμο

Μετά το κλείσιμο της η Παναγία Σουμελά λειτούργησε μετά από δεκαετίες στις 15 Αυγούστου 2010 με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να τελεί την Θεία Λειτουργία μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Εκείνη την ημέρα η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτύπησε δυνατά στέλνοντας το μήνυμα ότι τα ιερά τους μένουν βαθιά ριζωμένα στην ψυχή τους.

Η τελευταία Θεία Λειτουργία τελέστηκε τον Δεκαπενταύγουστο του 2022 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ενώ μέρος έλαβε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

(Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων