04/09/2020 04/09/2020 Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Η Σχολή θα λειτουργήσει και φέτος με ειδικούς κανόνες και περιορισμούς που επιβάλει η πανδημία και οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειτουργία της Σχολής, προαναγγέλοντας έναρξη των μαθημάτων στις...
04 Σεπτεμβρίου, 2020 - 9:23
Τελευταία ενημέρωση: 04/09/2020 - 8:13

35 χρόνια Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Διαδώστε:
35 χρόνια Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Η Σχολή θα λειτουργήσει και φέτος με ειδικούς κανόνες και περιορισμούς που επιβάλει η πανδημία και οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειτουργία της Σχολής, προαναγγέλοντας έναρξη των μαθημάτων στις 14 Αυγούστου και αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Νικήτα στις 21 Σεπτεμβρίου
“Καλούμε όλους, ιδιαίτερα τους Κληρικούς και τους λαϊκούς, Άρχοντες των κατά τόπους Κοινοτήτων μας, να στηρίξουν με θέρμη το έργο της Σχολής, οι γονείς και οι δάσκαλοι να προτρέψουν τα παιδιά να φοιτήσουν στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλμωδίας” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Προς τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Αξιοτίμους Προέδρους των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, των Βοηθητικών Αδελφοτήτων και των Σχολικών Εφοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Μετά πολλής χαράς και ευχαρίστησης επικοινωνώ μαζί σας, για να σας γνωρίσω ότι, συν Θεώ, θα λειτουργήσει και φέτος η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής συμπληρώνοντας 35 χρόνια προσφοράς και παρουσίας στην Ιερά μας Αρχιεπισκοπή. Διευθυντής της Σχολής είναι ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Παλιούρας, ο οποίος και αυτή την χρονιά θα διαθέσει περισσότερο χρόνο για να την αναδιοργανώσει και να συντονίσει το έργο της προς όφελος των μαθητών και μαθητριών της και για ενίσχυση του λατρευτικού και πνευματικού έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Οι Εγγραφές ξεκινούν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα της Σχολής αρχίζουν την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Στην Σχολή διδάσκονται Βυζαντινή Μουσική, Πράξη και Θεωρία, Πρακτικά Μαθήματα Ψαλτικής, Ευρωπαϊκή Μουσική, Λειτουργική και Τυπικό της Εκκλησίας και Βυζαντινή και Δημοτική Χορωδία. Τα μαθήματα θα διδάσκονται Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, 5-9 μμ. Στα παραρτήματα της Σχολής, τα μαθήματα θα διδάσκονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Η Σχολή στεγάζεται στους χώρους της Κοινότητας Αποστόλου Βαρνάβα, στα κτίρια του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Παναγίας Wood Green, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Αγιασμός θα τελεσθεί υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Νικήτα, την Δευτέρα 21η Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00μμ.

Καλούμε όλους, ιδιαίτερα τους Κληρικούς και τους λαϊκούς, Άρχοντες των κατά τόπους Κοινοτήτων μας, να στηρίξουν με θέρμη το έργο της Σχολής, οι γονείς και οι δάσκαλοι να προτρέψουν τα παιδιά να φοιτήσουν στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλμωδίας, για να μυηθούν στην πατροπαράδοτη εκκλησιαστική μουσική η οποία ψυχαγωγεί τον άνθρωπο, καλλιεργεί τον ψυχικό μας κόσμο και μας εισάγει υπαρξιακά στην άκρα φιλανθρωπία Του για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ενανθρώπηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ευχόμενος σε όλους υγεία και την ευλογία του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού για την οικογένεια και τα έργα σας, διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, 1η Σεπτεμβρίου 2020

Εντολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου

Ο Πρωτοσύγκελλος
Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Αναγνωστόπουλος

Σημείωση: Η παρούσα να αναγνωσθεί αντί κηρύγματος την Κυριακή 5η ή την Κυριακή 12η Σεπτεμβρίου2020.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019-2020
ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, συνεχίζοντας το πολύχρονο έργο της, μπήκε εφέτος στην 34ο χρόνο λειτουργίας και ξεκίνησε τα μαθήματά της, την 1η Οκτωβρίου 2019.

Τον καθιερωμένο Αγιασμό, τέλεσε ο νέος Αρχιεπίσκοπός μας κ. Νικήτας, την Τετάρτη 16ην Οκτωβρίου 2019. Αμέσως η Επιτροπή της Σχολής δεξιώθηκε τους καλεσμένους και όλους όσους πήραν μέρος στον Αγιασμό.

Κλιμάκιο της Χορωδίας της Σχολής, συμμετείχε με Ύμνους και Τραγούδια, στον Παμπαροικιακό εορτασμό των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων, για την 28η Οκτωβρίου 1940.

Κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας και με την δική του συμμετοχή, ο Διευθυντής της Σχολής με τους δασκάλους και μαθητές της Σχολής, μαζί με παραδοσιακά όργανα που ταξίδεψαν από την Ελλάδα, έδωσαν μία συναυλία με Κάλαντα από όλο τον Ελληνισμό την Δευτέρα 9η Δεκεμβρίου 2019, στο Ashmole Academy. Η συναυλία αυτή υπήρξε μοναδική στο είδος της και στα χρονικά της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 ομογενείς.

Την Δευτέρα 27ην Ιανουαρίου 2020 και ώρα 7:30μμ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπός μας έκοψε την Βασιλόπιτα της Σχολής. Η Επιτροπή πρόσφερε φιλοξενία σε όλους και όλοι μαζί ψάλαμε επίκαιρους Ύμνους και τραγουδήσαμε.

Η Χορωδία της Σχολής συνόδευσε με επίκαιρους Ύμνους, τον Επίσημο Εορτασμό των Ελληνικών και χριστιανικών Γραμμάτων, στο Hellenic Centre του Λονδίνου, την Πέμπτη 21η Ιανουαρίου 2020.

Είχε προγραμματιστεί ακόμη μία μεγάλη συναυλία με θέμα: «Επιτάφιος Θρήνος», για λίγο πριν το Πάσχα, η οποία δυστυχώς αναβλήθηκε λόγω του Κωρονοϊού.

Τα μαθήματα της Σχολής πραγματοποιήθηκαν κανονικά με την συμμετοχή των μαθητών από Οκτώβριο 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2020. Από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και τον Ιούλιο (ένα μήνα επί πλέον), έγιναν μέσω της πλατφόρμας Zoom, όπου και έκλεισε το ακαδημαϊκό έτος για εφέτος.

Δυστυχώς λόγω του Κωρονοϊού, δεν έγιναν οι τελικές εξετάσεις των μαθητών, οι οποίες αναβλήθηκαν για το ξεκίνημα της Νέας Σχολικής Χρονιάς.

Στην Σχολή εφέτος δίδαξαν οι: Πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Παλιούρας, ο οποίος είχε και την Διεύθυνση της Σχολής, και οι Παναγιώτης Σταυρινίδης, Σίμος Ελευθεριάδης, Άγγελος Αχτινούδης, Παναγιώτης Προκοπίου και Δημήτριος Σαλαπάτας.

Μαζί με την Διδασκαλία των μαθημάτων Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, καθώς και Πρακτικής Διδασκαλίας, ξεκίνησαν μαθήματα Οργάνων και Χορωδιών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής. Δυστυχώς οι τάξεις αυτές, λόγω του Κωρονοϊού, έκλεισαν σχετικά νωρίς και ευελπιστούμε να ξεκινήσουν νωρίς με την αρχή του Νέου Σχολικού Έτους.

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής έχει την έδρα της στην Κοινότητα της Παναγίας στο Wood Green και λειτουργεί καθημερινά 5-9μμ. Παράλληλα υπάρχουν διάφορα Παραρτήματα στο Λονδίνο, στις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας, Αγίων Αποστόλων, Αγίου Παντελεήμονα και Αγίων Πάντων, αλλά και εκτός Λονδίνου, στο Birmingham, Brighton, Cambridge, Cheltenham και Mansfield. Ευελπιστούμε και θα είναι ευχής έργον σε κάθε κοινότητα μέσα και έξω από το Λονδίνο να υπάρχει ένα μικρό φυτώριο.

Η Σχολή μας, διοικείται από Επιτροπή, την οποία διορίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων.

Είμαστε το μόνο μουσικό ίδρυμα, σε όλη την Ευρώπη που δίνει αναγνωρισμένους τίτλους Σπουδών, όπως το Πτυχίου Ιεροψάλτη και το Δίπλωμα Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων