22/12/2020 22/12/2020 “Ο Χριστός είναι η δική μας σανίδα σωτηρίας μέσα στις καταιγίδες της ζωής μας και το σωτηριώδες μήνυμα των Χριστουγέννων δεν είναι απλά ανάμνηση γεγονότος που έλαβε χώρα πριν δύο χιλιετίες, αλλά διαχρονική έκφραση και προσφορά αγάπης, πρόσκληση προς Εκείνον να γεννάται διαρκώς στις καρδιές μας, γέννηση που βίωσαν και μας άφησαν παρακαταθήκη πολύτιμη οι...
22 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:03

“Ο Χριστός είναι η δική μας σανίδα σωτηρίας”

Διαδώστε:
“Ο Χριστός είναι η δική μας σανίδα σωτηρίας”

“Ο Χριστός είναι η δική μας σανίδα σωτηρίας μέσα στις καταιγίδες της ζωής μας και το σωτηριώδες μήνυμα των Χριστουγέννων δεν είναι απλά ανάμνηση γεγονότος που έλαβε χώρα πριν δύο χιλιετίες, αλλά διαχρονική έκφραση και προσφορά αγάπης, πρόσκληση προς Εκείνον να γεννάται διαρκώς στις καρδιές μας, γέννηση που βίωσαν και μας άφησαν παρακαταθήκη πολύτιμη οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας” αναφέρει μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του για την εορτή των Χριστουγέννων ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας.

“Αν και τον εορτασμό των φετινών Χριστουγέννων θα συνοδεύσει αναμφίβολα η προσευχή ο εορτασμός της επόμενης χρονιάς να φέρει μαζί του πλήρη τη χαρά των Χριστουγέννων, γνωρίζουμε όμως ότι η αγάπη του Αιωνίου και Ζώντος Λόγου του Θεού μένει απαράλλακτη. Ως εκ τούτου, την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά και κάθε ημέρα, ας κλίνουμε με ευγνωμοσύνη την κεφαλή προς τον Θεό για την πληθώρα των ευλογιών που μας έχει προσφέρει, βέβαιοι ότι έχουμε λάβει ό,τι μας υποσχέθηκε και ακόμα παραπάνω, «τοῦ Θεοῦ περὶ ἡμῶν κρεῖττόν τι προβλεψαμένου» (Εβρ. 11:40)” υπογραμμίζει και προσθέτει: “Ιδίως εφέτος που νιώθουμε τη σκοτεινιά να πυκνώνει γύρω μας, γιγαντώνει μέσα στην καρδιά μας η προσμονή για το φως που θα φωτίσει το δρόμο της Βασιλείας”.

Εγκύκλιος Χριστουγέννων του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα

«Σῶσον κόσμον, σωτήρ. Τούτου γὰρ χάριν ἤλυθας. Στῆσον πάντα τὰ σά».

Με αυτές τις λέξεις, ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ξεκινά την τελευταία στάση του περίφημου κοντακίου των Χριστουγέννων. Οι φράσεις αυτές συγκεφαλαιώνουν την παράκληση, αλλά και την αναγνώριση ότι ο Κύριος θα λυτρώσει την ανθρωπότητα και θα σώσει σύμπασα την κτίση. Εκείνος, που υπήρχε προ πάντων των αιώνων, άκουσε την απέλπιδα φωνή της ανθρωπότητας και έσπευσε να σώσει τον κόσμο. Αυτή την κορυφαία πράξη θείας αγάπης θυμόμαστε και εορτάζουμε κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα.

Η Γέννηση του Ιησού Χριστού υπήρξε εκείνη η στιγμή που η πορεία του κόσμου μας άλλαξε για πάντα. Το σκότος διαλύθηκε, καθώς ο Ήλιος της Δικαιοσύνης έλαμψε, κομίζοντας την ελπίδα στην πεπτωκυία ανθρωπότητα. Έτερος υμνογράφος της Εκκλησίας μάς διαβεβαιώνει, «Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε». Και όντως Τον δοξάζουμε, διότι γνωρίζουμε ότι η σωτηρία έρχεται στον κόσμο.

Εφέτος, η χαρά των Χριστουγέννων θα βιωθεί διαφορετικά από πολλούς ανθρώπους, καθώς οι προκλήσεις της πανδημίας του κορωνοιού ανέτρεψαν τα δεδομένα της ζωής μας. Τις προετοιμασίες και τις εκδηλώσεις, που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα προσείλκυαν την προσοχή μας τις εόρτιες αυτές ημέρες, θαμπώνουν η ανησυχία και η μέριμνα για τον εαυτό μας και τους οικογενείς μας, για τα ευάλωτα μέλη των κοινοτήτων μας, για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολιτειακές μας αρχές. Ωστόσο το ουσιώδες μήνυμα της μητρόπολης των εορτών παραμένει καθ’ όλα απαραχάρακτο και γνήσιο για εμάς. Κάθε χρόνο, ελπίζουμε τα λαμπερά φώτα και οι εορταστικές διακοσμήσεις να συμβάλουν στην αναγνώριση και κατανόηση του γεγονότος ότι εισερχόμαστε στον καιρό της χάριτος και του φωτός, καθώς ετοιμαζόμαστε να δεχθούμε το φως της Αληθείας. Ιδίως εφέτος που νιώθουμε τη σκοτεινιά να πυκνώνει γύρω μας, γιγαντώνει μέσα στην καρδιά μας η προσμονή για το φως που θα φωτίσει το δρόμο της Βασιλείας. Όπως προφήτευσε ο Ησαΐας, «παιδίον ἐγενήθη ἡμῖν, υἱὸς καὶ ἐδόθη ἡμῖν» (9:5). Γνωρίζουμε ότι το «παιδίον» αυτό είναι το Φως του κόσμου, ο Θαυμαστός Σύμβουλος, ο Άρχων της Ειρήνης: Χριστός ο Κύριος.

Μπορεί λοιπόν αυτόν τον χρόνο να έχουμε λιγότερους ανθρώπους στο τραπέζι που θα στρώσουμε για να εορτάσουμε τη Γέννηση του Κυρίου μας, ωστόσο να είμαστε σίγουροι ότι, όπου δύο ή τρεις άνθρωποι συνάγονται στο όνομά Του, ο Χριστός είναι Παρών, όπως και το πλήρωμα της ελπίδας μας προς Εκείνον. Ο Χριστός είναι η δική μας σανίδα σωτηρίας μέσα στις καταιγίδες της ζωής μας και το σωτηριώδες μήνυμα των Χριστουγέννων δεν είναι απλά ανάμνηση γεγονότος που έλαβε χώρα πριν δύο χιλιετίες, αλλά διαχρονική έκφραση και προσφορά αγάπης, πρόσκληση προς Εκείνον να γεννάται διαρκώς στις καρδιές μας, γέννηση που βίωσαν και μας άφησαν παρακαταθήκη πολύτιμη οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Αν και τον εορτασμό των φετινών Χριστουγέννων θα συνοδεύσει αναμφίβολα η προσευχή ο εορτασμός της επόμενης χρονιάς να φέρει μαζί του πλήρη τη χαρά των Χριστουγέννων, γνωρίζουμε όμως ότι η αγάπη του Αιωνίου και Ζώντος Λόγου του Θεού μένει απαράλλακτη. Ως εκ τούτου, την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά και κάθε ημέρα, ας κλίνουμε με ευγνωμοσύνη την κεφαλή προς τον Θεό για την πληθώρα των ευλογιών που μας έχει προσφέρει, βέβαιοι ότι έχουμε λάβει ό,τι μας υποσχέθηκε και ακόμα παραπάνω, «τοῦ Θεοῦ περὶ ἡμῶν κρεῖττόν τι προβλεψαμένου» (Εβρ. 11:40).

Αυτά τα Χριστούγεννα, ας ενώσουμε τις προσευχές μας ο Χριστός να έλθει και να γεννηθεί στις καρδιές μας, ώστε η χάρις, η ειρήνη και η αγάπη να ενοικήσουν στις καρδιές μας, καθώς θα είμαστε εν Χριστώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ας ενώσουμε φωνές δοξολογίας προς Εκείνον, ο Οποίος, «πραΰς καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ» (Ματθ. 11:29), «κρίσιν τοῖς ἔθνεσιν ἐξοίσει, οὐ κεκράξεται οὐδὲ ἀνήσει, οὐδὲ ἀκουσθήσεται ἔξω ἡ φωνὴ αὐτοῦ» (Ησαΐας 42:1-2). Όντως, έρχεται ως «παιδίον» αθώο να φέρει στον κόσμο μια νέα και διαφορετική θεώρηση της ζωής. Έρχεται να φέρει ειρήνη, αρμονία, αγάπη και ειρήνη στις καρδιές όλων μας. Και, μέσω της παρουσίας και της ομολογίας Του, «ἐνεπλήσθη ἡ σύμπασα τοῦ γνῶναι τὸν Κύριον ὡς ὕδωρ πολὺ κατακαλύψαι θαλάσσας» (Ησαΐας 11:9).

Είθε η χαρά, η ειρήνη και η ευτυχία της Γέννησης του Κυρίου να γεμίζει εσάς και ολόκληρο τον κόσμο και είθε ο Θεός να μας οδηγήσει σε Νέο Έτος 2021 πλήρες παντός αγαθού και πάσης δωρεάς εκ του Πατρός των Φώτων.

Μετά πατρικής αγάπης και ευλογιών,

Ο Αρχιεπίσκοπος
+Ο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας Ν Ι Κ Η Τ Α Σ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων