28/10/2023 28/10/2023 Για την πολύτιμη κληρονομιά που άφησαν πίσω τους οι Ήρωες του Έπους του ’40 κάνει λόγο στην Εγκύκλιο του για την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ» ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, ο οποίος παράλληλα προτρέπει τους ομογενείς της χώρας να αγωνίζονται καθημερινά για να παραμείνουν Έλληνες. «Ζήσε µε συνέπεια αναλογιζόµενος τις ευθύνες σου. Επίτρεψέ µου...
28 Οκτωβρίου, 2023 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2023 - 9:50

Εγκύκλιος του Αρχιεπίσκοπου Καναδά για την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ»

Διαδώστε:
Εγκύκλιος του Αρχιεπίσκοπου Καναδά για την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ»

Για την πολύτιμη κληρονομιά που άφησαν πίσω τους οι Ήρωες του Έπους του ’40 κάνει λόγο στην Εγκύκλιο του για την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ» ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, ο οποίος παράλληλα προτρέπει τους ομογενείς της χώρας να αγωνίζονται καθημερινά για να παραμείνουν Έλληνες.

«Ζήσε µε συνέπεια αναλογιζόµενος τις ευθύνες σου. Επίτρεψέ µου πρακτικά να σου ειπώ µερικά πράγµατα για το πώς να εφαρµόσεις την κληρονοµιά του ΟΧΙ. Πες όχι στην αφοµοίωση! Καθηµερινά αγωνίζου να µένεις Έλληνας. Και µέσα στο σπίτι σου µίλα µόνο ελληνικά στα παιδιά σου. Και στείλε τα παιδιά σου στο ελληνικό σχολείο και στο κατηχητικό σχολείο. Κι αν δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο εκεί που ζεις, πάρε ένα δάσκαλο ή µια δασκάλα. Κι αν δεν υπάρχει δάσκαλος ή δασκάλα, γίνου συ ο ίδιος µε τα όσα ξέρεις, δάσκαλος των παιδιών σου. Και πήγαινε στην ορθόδοξη εκκλησιά. Και λάβε µέρος στα µυστήρια της εκκλησιάς σου. Και κάµε την προσευχή σου πάντα στο σπίτι σου. Και γίνου το ορθόδοξο παράδειγµα των παιδιών σου. Πες ναι στη συνεργασία και την ένωση του Ελληνισµού. Και εργάζου γι’ αυτήν. Μη γίνεσαι αρνητικός µε τη δήθεν δικαιολογία, πως φταίει ο δεσπότης, ο παπάς, ο πρόεδρος. Αυτοί σήµερα είναι και αύριο δεν είναι. Η συνεργασία, η ένωση και η πρόοδος του Ελληνισµού είναι για πάντα», προτρέπει, μεταξύ άλλων, ο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος.

Αναλυτικά η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου για την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ»:

Ευλαβ. Ιερατ. Προϊσταµένους, Αξιότ. Προέδρους και Εντιµ. Μέλη των Διοικ. Συµβουλίων, Εντιµολ. Άρχοντες του Οικουµενικού Πατριαρχείου, Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσες, Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωµα της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Καναδά.

O X I !

Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

Το όχι είναι άρνηση, αλλά συνεπάγεται θέση. Όχι χωρίς ναι, δεν µπορεί να σταθεί. Αυτό είναι φυσικός νόµος.

28 Οκτωβρίου 1940. Στο ιταµό τηλεγράφηµα της Ιταλίας η Ελλάδα απάντησε όχι. Όχι Ιταλέ. Δε θα πατήσεις τα άγια χώµατα της πατρίδας. Δε θα κάµεις τον περίπατό σου στην Αθήνα.

Είπε αυτό το όχι ο ελληνικός λαός, αλλά για να έχει το όχι νόηµα έπρεπε να πει το «ναι» σε κάτι άλλο. Ναι στη στράτευση. Ναι στο να τρέξει στα σύνορα και να υποστηρίξει µε το αίµα του την ακεραιότητα της πατρίδας. Την τιµή της οικογένειας. Την ορθόδοξη πίστη.

Αν έλεγε όχι και κοιµόταν στο σπίτι του, το όχι θα ήταν χωρίς αντίκρισµα. Οι κοκορόφτεροι του Μουσολίνι θα έφθαναν ανενόχλητοι στην Αθήνα. Η αντίσταση στα βουνά της Ηπείρου δε θα υπήρχε. Δε θα υπήρχε η πολύτιµη καθυστέρηση που τόσο βοήθησε τις συµµαχικές δυνάµεις. Δε θα υπήρχε το θρυλικό έπος του ‘40.

Σαν ο άνθρωπος λέει όχι υπερασπίζοντας την ελευθερία και να πεθάνει πολεµώντας, πεθαίνει ελεύθερος. Και φονευµένος είναι νικητής. Ο σκοπός του πετυχαίνει πλήρως. Τα ιδανικά του θα ζουν και όταν αυτός είναι πεθαµένος. Θα κηρύττουν στους αιώνες το κήρυγµα του ελεύθερου πνεύµατός του. Θα διαλαλούν τη νίκη του.

Δεν υπάρχει συζήτηση. Στη βία του Άξονα η Ελλάδα δεν υπέκυψε. Έκανε το καθήκον της προς την ελευθερία. Τα παιδιά της έγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία της. Γι’ αυτά ειπώθηκε «οι ήρωες πολεµούν σαν Έλληνες». Ο ηρωισµός της γενιάς του ‘40 είναι κληρονοµιά πολύτιµη της Ελλάδας. Γι’ αυτή την κληρονοµιά δίκαια υπερηφανεύεται κάθε Έλληνας, αλλά και κάθε ελεύθερο πνεύµα.

Οι κληρονόµοι τέτοιων κληρονοµιών δεν έχουν δικαίωµα να επαναπαύονται στις δάφνες των προγόνων. Τους πρέπει να συνεχίζουν επάξια την κληρονοµιά. Να κοιµούνται και να ξυπνούν µε τη σκέψη. «Άµµες δε γ’ εσόµεθα πολλώ κάρρονες». «Εµείς όµως θα γίνουµε πολύ καλύτεροι». Και να µη τους ξεγελά το µελλοντικό «θα». Μην περιµένουν να παρουσιασθεί δήθεν ίδια ευκαιρία. Οι ευκαιρίες είναι πολλές. Η καθηµερινή ζωή είναι γεµάτη απ’ αυτές. Όποιος δε διακρίνει αυτές τις ευκαιρίες, ήρωας ποτέ δεν µπορεί να γίνει. Επάξια της κληρονοµιάς δε θα ζήσει. Θα ζει στο περίµενε. Και χωρίς να το καταλάβει θα φύγει. Και δε θα βρεθεί σηµάδι απ’ το πέρασµά του. Κι ας νόµιζε, ότι ήταν σπουδαίος.

Δεν είναι ανάγκη ν’ ανεβείς ψηλά για να συνεχίσεις την ηρωική κληρονοµιά. Ο καθένας αναδεικνύεται ήρωας στο πόστο του. Στ’ αλήθεια, µεγαλύτεροι ήρωες αποδεικνύονται αυτοί που ‘ναι στα µικρά πόστα. Σε κάθε ιστορία υπάρχουν πιο πολλοί ήρωες στρατιώτες από αξιωµατικούς και µάλιστα πολλές φορές και πιο µεγάλοι.

Σήµερα το ελληνικό έθνος συνεχίζει την ιστορική πορεία του όχι στα σύνορα της γεωγραφικά µικρής Ελλάδας. Συνεχίζει την ιστορική του πορεία ανά τα πέρατα της οικουµένης. Συ που ζεις στον Καναδά, στο Τορόντο ή το Μόντρεαλ, το Βανκούβερ ή το Χάλιφαξ, το Γουίντζορ ή το Ίνουβικ, είσαι µια προέκταση του ελληνικού έθνους και συνεχίζεις την ιστορική του πορεία. Και συ είσαι κληρονόµος των βαρειών κληρονοµιών. Και συ φέρεις την ίδια ευθύνη. Και συ θα δώσεις λόγο των πράξεών σου έναντι του Ελληνικού έθνους, της ιστορίας και του Θεού.

Ζήσε µε συνέπεια αναλογιζόµενος τις ευθύνες σου. Επίτρεψέ µου πρακτικά να σου ειπώ µερικά πράγµατα για το πώς να εφαρµόσεις την κληρονοµιά του ΟΧΙ. Πες όχι στην αφοµοίωση! Καθηµερινά αγωνίζου να µένεις Έλληνας. Και µέσα στο σπίτι σου µίλα µόνο ελληνικά στα παιδιά σου. Και στείλε τα παιδιά σου στο ελληνικό σχολείο και στο κατηχητικό σχολείο. Κι αν δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο εκεί που ζεις, πάρε ένα δάσκαλο ή µια δασκάλα. Κι αν δεν υπάρχει δάσκαλος ή δασκάλα, γίνου συ ο ίδιος µε τα όσα ξέρεις, δάσκαλος των παιδιών σου. Και πήγαινε στην ορθόδοξη εκκλησιά. Και λάβε µέρος στα µυστήρια της εκκλησιάς σου. Και κάµε την προσευχή σου πάντα στο σπίτι σου. Και γίνου το ορθόδοξο παράδειγµα των παιδιών σου.

Πες ναι στη συνεργασία και την ένωση του Ελληνισµού. Και εργάζου γι’ αυτήν. Μη γίνεσαι αρνητικός µε τη δήθεν δικαιολογία, πως φταίει ο δεσπότης, ο παπάς, ο πρόεδρος. Αυτοί σήµερα είναι και αύριο δεν είναι. Η συνεργασία, η ένωση και η πρόοδος του Ελληνισµού είναι για πάντα.

Αυτά ζητεί από σένα σήµερα να κάµεις η ελληνορθόδοξη κληρονοµιά σου. Μπορεί να σου φαίνονται µικρά, αλλά είναι µεγάλα. Μπορεί να σου φαίνονται απλά, αλλά είναι δύσκολα. Δεν είναι φανταχτερά και γι’ αυτό ίσως κάνεις αυτές τις σκέψεις. Να εφαρµόζεις αυτά καθηµερινά στη ζωή σου, είναι πραγµατικός ηρωϊσµός. Με αυτό τον τρόπο είσαι πανέτοιµος να ανταποκριθείς σε µεγαλύτερα, όταν η πατρίδα σου το ζητήσει. Μπορεί µε εµπιστοσύνη ν’ αντικρύσεις τον δίκαιο Κριτή σου.

Ελληνορθόδοξε του Καναδά, ζήσε καθηµερινά τον ηρωϊσµό του ‘40. Συνέχιζε την ιστορική ελληνορθόδοξη πορεία του έθνους σου. Πες έµπρακτα όχι, σε κάθε τι αρνητικό και ναι, σε κάθε τι θετικό για την πρόοδο του Ελληνισµού. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων