27/03/2024 27/03/2024 Η Αρχιεπισκοπή Καναδά παρουσιάζει το χρονικό της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός εν ενεργεία Έλληνα Πρωθυπουργού μετά από τέσσερις δεκαετίες και συνέπεσε με τους εορτασμούς της Κυριακής της Ορθοδοξίας, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.  Αναλυτικά το χρονικό...
27 Μαρτίου, 2024 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2024 - 22:08

Η Αρχιεπισκοπή Καναδά για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο

Διαδώστε:
Η Αρχιεπισκοπή Καναδά για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο

Η Αρχιεπισκοπή Καναδά παρουσιάζει το χρονικό της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός εν ενεργεία Έλληνα Πρωθυπουργού μετά από τέσσερις δεκαετίες και συνέπεσε με τους εορτασμούς της Κυριακής της Ορθοδοξίας, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Αναλυτικά το χρονικό της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από τη «ματιά» της Αρχιεπισκοπής Καναδά:

Ο Εξοχώτατος Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Καναδά από 23 έως και 25 Μαρτίου 2024. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός εν ενεργεία Έλληνα Πρωθυπουργού μετά από τέσσερις δεκαετίες.

Το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “Question Period” του CTV, το οποίο παρουσιάζει η διακεκριμένη Ελληνοκαναδή Vassy Kapelos.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, μαζί με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau, συμμετείχαν στη Δοξολογία για την Ελληνική Εθνική Εορτή στην Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μόντρεαλ. Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας. Περισσότεροι από 1.200 ευλαβείς χριστιανοί και επίσημοι προσκεκλημένοι συμμετείχαν στην Ακολουθία. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε θερμά και ευχαρίστησε ειλικρινά και τους δύο εκλεκτούς Πρωθυπουργούς.

Μετά τη Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος, οι Πρωθυπουργοί Trudeau και Μητσοτάκης συμμετείχαν με τον Δρ. Γεώργιο Τσούκα, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ και τους διοργανωτές στην ετήσια παρέλαση για την Εθνική Εορτή στο Μόντρεαλ, και συγκεκριμένα στην εκλογική περιφέρεια Papineau του κ. Trudeau. Ήταν μια ιστορική παρέλαση με χιλιάδες Έλληνες και μη, που ήλθαν να εορτάσουν όχι μόνο την Ελληνική Παλλιγενεσία, αλλά την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ομόνοια. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, και οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, που έγιναν με τη συμμετοχή πολλών Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων και Ελληνικών Συλλόγων, είχαν ιδιαίτερη συναισθηματική βαρύτητα με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και της αξιότιμης αποστολής από την Ελλάδα. Οι δύο πρωθυπουργοί ηγήθηκαν της παρέλασης ως Τελετάρχες.

Τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Τορόντο και συναντήθηκε με μέλη του επιχειρηματικού γίγνεσθαι και της ελληνοκαναδικής διασποράς. Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε με κεντρική ομιλία του με θέμα “Η Ελλάδα και ο Καναδάς προχωρούν μαζί” στο Συνεδριακό Κέντρο Metro Convention του Τορόντο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 1.500 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων πολλοί εκλεγμένοι Αξιωματούχοι, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, της Βιομηχανίας, Κληρικοί και Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τους εξής φορείς: Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Καναδά. Ελληνική Κοινότητα Τορόντο. Ιδρύματα: Ελληνική Κληρονομιά, Ελληνική Πρωτοβουλία και Ελληνοκαναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο εθνικός ύμνος ερμηνεύτηκε από την Αριάνα Κρις. Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η υπέροχη Vassy Kapelos· ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος, ο Πρωθυπουργός Trudeau και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ήσαν οι τρεις ομιλητές. Ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε με μια συγκινητική εκτέλεση του ύμνου “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ”, και μίλησε στην ελληνική και στην αγγλική για την Εθνική Παλλιγενεσία της Ελλάδος και την ιστορική σημασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στον Καναδά. Οι Πρωθυπουργοί Trudeau και Μητσοτάκης απευθύνθηκαν εν συνεχεία προς τους καλεσμένους, οι οποίοι δέχθηκαν τις ομιλίες τους με μεγάλο ενθουσιασμό.

Στην εξέδρα της παρέλασης στο Μόντρεαλ συζυτούν. Από αριστερά: Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Νίκη Κεραμέως, Αρχιεπ. Σωτήριος, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρωθυπουργός Ιουστίνος Τρουντώ.

Στην εξέδρα της παρέλασης στο Μόντρεαλ συζητούν. Από αριστερά: Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Νίκη Κεραμέως, Αρχιεπ. Σωτήριος, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρωθυπουργός Ιουστίνος Τρουντώ.

Ο Αρχιεπ. Σωτήριος στη μεγάλη συγκέντρωση στο Τορόντο τελειώνει την ομιλία του και ευλογεί τα πλήθη. Ο λαός και οι δύο πρωθυπουργοί Κ. Μητσοτάκης και Ι. Τρουντώ χειροκροτούν.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Ι. Τρουντώ ομιλεί στους Έλληνες του Τορόντο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης ομιλεί τους Έλληνες του Τορόντο.

Συμποσιάρχης της βραδιάς η διάσημη Βασιλική (Vassy) Καπέλος.

O πρωθυπουργός Καναδά Ιουστίνος Τρουντώ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Σωτήριο στο Τορόντο.

Δώρα στους πρωθυπουργούς από εκπροσώπους του Ελληνισμού του Τορόντο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων