16/03/2023 17/03/2023 Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με την Καναδή ομόλογό του Mélanie Joly επισκέφθηκαν το ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ. Εκεί αναπέμφθηκε δέηση για τα θύματα των Τεμπών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.  Ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας μίλησε επίσης σε Ελληνικά και Αγγλικά για την Ορθοδοξία και την Ελληνική Γλώσσα. Η...
16 Μαρτίου, 2023 - 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2023 - 0:05

Μόντρεαλ: Ο Δένδιας παρουσία της Καναδής ομολόγου του μίλησε για την Ορθοδοξία και την Ελληνική γλώσσα

Διαδώστε:
Μόντρεαλ: Ο Δένδιας παρουσία της Καναδής ομολόγου του μίλησε για την Ορθοδοξία και την Ελληνική γλώσσα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με την Καναδή ομόλογό του Mélanie Joly επισκέφθηκαν το ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ. Εκεί αναπέμφθηκε δέηση για τα θύματα των Τεμπών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. 

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας μίλησε επίσης σε Ελληνικά και Αγγλικά για την Ορθοδοξία και την Ελληνική Γλώσσα.

Η ομιλία του Νίκου Δένδια:

«Λοιπόν, ο Σεβασμιώτατος είχε την καλοσύνη να μου φερθεί καλύτερα από όλους τους άλλους. Λέει ότι συμπεριφερόμαστε καλύτερα στους ξένους. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πολύ. Αλλά, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν αισθάνομαι καθόλου ξένος εδώ. Νιώθω πολύ σαν στο σπίτι μου. Και ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο και όλους εσάς. Και ευχαριστώ Mélanie και ευχαριστώ αγαπητοί φίλοι που με έκαναν να νιώσω έτσι. Πρέπει να πω τη ζεστασιά της παρουσίας σας, τη ζεστασιά της ελληνικής κοινότητας στο Μόντρεαλ είναι κάτι εκπληκτικό για μένα που έρχομαι από την Ελλάδα εδώ για πρώτη φορά στη ζωή μου. Και επιτρέψτε μου να σας υποσχεθώ ότι δεν θα είναι καθόλου το τελευταίο μου.

Όπως είχε την καλοσύνη να πει η Mélanie, το πολύ σημαντικό γεγονός που βλέπουμε να συμβαίνει είναι ότι έχετε αναπτύξει την ικανότητα να διατηρείτε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι η γλώσσα μας. Την ελληνική γλώσσα. Γιατί, όπως είπα και πριν, αυτή η γλώσσα αντιπροσωπεύει μια σύνδεση με τον πολιτισμό μας, με την παράδοσή μας, με την ιστορία μας. Η γλώσσα είναι κάτι που είναι ζωντανό. Εκφράζει συναισθήματα, εκφράζει εμπειρίες, εκφράζει νίκες, εκφράζει ήττες, εκφράζει τραγωδίες.

Ποιος σε αυτόν τον κόσμο μπορεί να μεταφράσει τη λέξη Άλωση και να την καταλάβει όπως την καταλαβαίνουν οι Έλληνες, σαν τραγωδία; Σε όποια γλώσσα και αν τη μεταφράσεις; Λοιπόν, αυτό είναι το πρώτο που μας καθορίζει.

Το δεύτερο, το δεύτερο είναι η σχέση μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Όχι μόνο το κτίριο ή το γεγονός ότι μαζευόμαστε μία ή δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας, αλλά αυτό το πνεύμα που κρύβεται πίσω από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Νωρίτερα, ήμουν περήφανος που έδειξα στη Mélanie τα εικονίδια, τα δισδιάστατα εικονίδια και αυτό που αντιπροσωπεύουν ως φιλοσοφία, ως κατανόηση του κόσμου. Τι αξίζει να προχωρήσουμε και τι όχι τόσο σημαντικό.

Λοιπόν, σας ευχαριστώ πολύ για την προστασία αυτής της περήφανης παράδοσης. Και σας ευχαριστώ πολύ που διατηρείτε τη σύνδεση με την πατρίδα. Αλλά ταυτόχρονα, όπως είπε και η Mélanie, όντας μέρος ενός πολύ περήφανου παραδείγματος μιας πολυεθνικής, δημοκρατικής κοινωνίας που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι ο Καναδάς».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων