01/08/2023 02/08/2023 Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά της καύσης του Κορανίου που διαρκώς πληθαίνουν στη Σουηδία και έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, ο Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων της Αυτονόμου Εκκλησίας της Φινλανδίας τονίζει τη σημασία του αλληλοσεβασμού μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων και πολιτισμών. Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr...
01 Αυγούστου, 2023 - 20:31
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2023 - 2:59

Ο Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας για τη σημασία του αλληλοσεβασμού μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας για τη σημασία του αλληλοσεβασμού μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά της καύσης του Κορανίου που διαρκώς πληθαίνουν στη Σουηδία και έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, ο Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων της Αυτονόμου Εκκλησίας της Φινλανδίας τονίζει τη σημασία του αλληλοσεβασμού μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων και πολιτισμών.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Σε γραπτή δήλωση του επισημαίνει παράλληλα ότι «η διεθνής κοινότητα δεν καταδίκασε ομόφωνα την πράξη, καθώς θεωρήθηκε ότι εμπίπτει στο πεδίο της ελευθερίας της έκφρασης» και εκφράζει την αντίθεση του υπογραμμίζοντας ότι «ως ηγέτης της Ανατολικής Χριστιανικής Εκκλησίας, που είναι μειοψηφία στη χώρα μας, δεν μπορώ να δεχτώ μια τέτοια ερμηνεία της ελευθερίας της έκφρασης».

 

Αναλυτικά η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντος:

Δικαστήριο στη Σουηδία έδωσε πρόσφατα άδεια για μια συγκέντρωση κατά την οποία το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, το Κοράνι, σκίστηκε και κάηκε μπροστά από το κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης. Ο διοργανωτής της συγκέντρωσης δεν θεώρησε τις ενέργειές του ως προβληματικές, αλλά δήλωσε: «Ότι είναι ιερό για κάποιους δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ιερό για άλλους».

Η διεθνής κοινότητα δεν καταδίκασε ομόφωνα την πράξη, καθώς θεωρήθηκε ότι εμπίπτει στο πεδίο της ελευθερίας της έκφρασης.

Ως ηγέτης της Ανατολικής Χριστιανικής Εκκλησίας, που είναι μειοψηφία στη χώρα μας, δεν μπορώ να δεχτώ μια τέτοια ερμηνεία της ελευθερίας της έκφρασης.

Όταν καίγεται το ιερό βιβλίο μιας θρησκευτικής κοινότητας, καίγονται στις φλόγες περισσότερο από ένα σύμβολο ή λέξεις σε χαρτί. Καταστρέφονται χωρίς συναίσθημα τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας και της προσωπικής ελπίδας ενός ατόμου. Ταυτόχρονα, καταστρέφονται τα θεμέλια του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης.

Στη Φινλανδία, μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να τα πάμε καλύτερα και προστατευόμαστε με νόμο από την παραβίαση της θρησκευτικής ειρήνης. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε περήφανοι: είδαμε και εμείς πρόσφατα πώς τα ρατσιστικά σχόλια υπερασπίζονται μέσω της ελευθερίας της έκφρασης.

Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί, η ενότητα και η συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων δεν βασίζεται στην ομοιότητα, αλλά στον αμοιβαίο σεβασμό.  Θα το έθετα ως εξής: μόνο σεβόμενοι τους άλλους μπορούμε να διατηρήσουμε τον σεβασμό για τον εαυτό μας και να κερδίσουμε τον σεβασμό του άλλου.

Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και το Ισλάμ έχουν κοινές ρίζες στη Μέση Ανατολή, όπου τα όρια της θρησκείας και των πολιτισμών έχουν απλωθεί στη γη των διαφόρων κοινοτήτων σαν ένα ανατολίτικο χαλί. Μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη που βασίζεται σε ιερά κείμενα για τον ένα και μοναδικό Θεό, καθώς και για τη σημασία της προσευχής και της νηστείας.

Ένας τυφλός μεταξοσκώληκας δεν μπορεί να δει τον καρπό της δουλειάς του, ένα χαλί με όμορφα σχέδια και την πλούσια χρωματική του παλέτα. Ωστόσο εμείς που τον βλέπουμε, πρέπει να το εκτιμούμε με ευγνωμοσύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντίθετος με τις προσπάθειες απαξίωσης και αποτροπιασμού ιερών συμβόλων ο Μητροπολίτης Σουηδίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων