01/06/2022 01/06/2022 Νέα Μηχανιώνα – Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr – Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης Mε την τέλεση Πατριαρχικής Θεία Λειτουργίας το πρωί της Τετάρτης στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας και εν συνεχεία με την τέλεση επιμημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως πάντων των εκ Προποντίδος και Ανατολικής Θράκης στο λιμάνι της πόλης και τη ρίψη δάφνινου στεφανιού στην θάλασσα...
01 Ιουνίου, 2022 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2022 - 14:30

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Φανερωμένη Νέας Μηχανιώνας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Φανερωμένη Νέας Μηχανιώνας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα Μηχανιώνα – Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr – Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

Mε την τέλεση Πατριαρχικής Θεία Λειτουργίας το πρωί της Τετάρτης στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας και εν συνεχεία με την τέλεση επιμημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως πάντων των εκ Προποντίδος και Ανατολικής Θράκης στο λιμάνι της πόλης και τη ρίψη δάφνινου στεφανιού στην θάλασσα ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Στη Θεία Λειτουργία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Ιόππης κ. Δαμασκηνός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας κ. Βαρνάβας, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας  και οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, Σίμωνος Πέτρας Γέροντας Ελισσαίος, Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος.

Συμπροσευχόμενος παραβρέθηκε ο άγων τα Ονομαστήριά του οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. 

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, μοναστικές αδελφότητες και ο κλήρος και λαός της Μητροπόλεως. Συμμετείχε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Αμανατίδης, οι Δήμαρχοι Θερμαϊκού κ. Γεώργιος Τσαμασλής και Καλαμαριάς κ. Ιωάννης Δαρδαμανέλης, ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, καθώς και άλλοι επίσημη φορείς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

“Πηγή πολλών ευεργεσιών η επίσκεψή σας”

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος ο οποίος εξέφρασε την χαρά του και τη μεγάλη ευλογία που λαμβάνει να συμμετέχει στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Παναγιώτατος ανήμερα των ονομαστηρίων του, στο ναό που στέγασε τις ελπίδες των προσφύγων στο νέο τους ξεκίνημα μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες τους. “Πηγή πολλών ευλογιών η επίσκεψή σας” υπογράμμισε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τετραήμερη επίσκεψη του Παναγιώτάτου στην Μητρόπολη η οποία γέμισε χαρά τον κλήρο και τον λαό. Ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τώρα που ήρθε η ώρα να ολοκληρώσει την επίσκεψη του να μην τους ξεχάσει και να συνεχίζει να προσεύχεται στο Φανάρι “καθώς και εμείς παιδιά σας είμαστε”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την χαρά του καθώς ολοκληρώνει σήμερα την τετραήμερη επίσκεψή του στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς θυσιαστικώς με την πανηγυρική αναστάσιμη Θεία Λειτουργία για την απόδοση εορτή του Πάσχα και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Ιουστίνο για την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μητρόπολη.

Στην ομιλία του έκανε αρχικά αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. “Κλαίμε για τον πόλεμο. Τον τελευταίο λόγο δεν τον έχουν οι πολέμαρχοι και οι εισβολείς, τον έχει ο γλυκύς Ιησούς, ο φιλάνθρωπος Χριστός. Ο Βασιλεύες της δόξης. Αργά ή γρήγορα η τραγωδία θα λήξει. Ο Θεός θα φέρει την ειρήνη, όχι την ψευδώνυμη ειρήνη του κόσμου, αλλά την δική του, την αληθινή ειρήνη και θα εξαλείψει παν δάκρυον εκ των οφθαλμών αυτών”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια μίλησε για την ιστορία της Καλαμαριάς και την μεγάλη αγκαλιά που άνοιξε στους πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την γη των πατέρων τους με βίαιο τρόπο. “Μόνη περιουσία είχαν την πίστη, την πατρώα ευσέβεια και την ελληνική αρχοντιά. Έμειναν εδώ, αγάπησαν τη νέα τους πατρίδα και έδσαν τα φώτα τους εδώ και ακόμα και το αίμα τους για την υπεράσπιση της πατρίδας”, υπογράμμισε ο Παναγιώτατος.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όπου ο Παναγιώτατος μίλησε για την εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στην οποία απευθύνει τις προσευχές του από τον Πατριαρχικό Ναό. “Η Φανερωμένη είναι  πάντα η καταφυγή, η ημέρα και η νύχτα και ακούει τις προσευχές. Να είστε βέβαιοι ότι μας ακούει όλους και μας ενισχύει”, τόνισε.

Τέλος, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο “στον καλό εργάτη του ευαγγελίου πολλά τα έτη”. “Να τον χαίρεστε και να τον χαιρόμαστε. Να τον χαίρεται η Εκκλησία και όλοι μας”. πρόσθεσε.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς επέδωσε στον Παναγιώτατο τον Χρυσούν Σταυρό Α’ Τάξεως μετ’ αστέρος του Ευγενίου Τραπεζούντιου και της Παναγίας Φανερωμένης της Ιεράς Μητροπόλεως.

Επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των εκ Προποντίδος και Ανατολικής Θράκης προσφύγων στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας.

 

Το πολυήμερο ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Βόρεια Ελλάδα είχε ξεκινήσει την Τετάρτη 25 Μαϊου με πρώτο προορισμό την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου Σίψας στη Δράμα όπου τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύθλου. Ακολούθησε διήμερε επίσκεψη εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλοίκης, η επίσκεψη στον Δήμο Προποντίδας όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης, η τριήμερη επίσκεψη στο Άγιον Όρος ενώ, από την Κυριακή το βράδυ βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Πριν την επιστροφή του στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμα:

Φωτογραφίες από το Πατριαρχικό συλλείτουργο στη Νέα Μηχανιώνα

Κορυφώνεται η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Βόρεια Ελλάδα

Η τρίτη ημέρα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Θεσσαλονίκη – Αγιασμοί, θεμέλιος λίθος και ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Θερμαϊκού

Προσκύνημα μνήμης στους τόπους των προσφύγων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Οικουμενικός Πατριάρχης σε Δήμαρχο Καλαμαριάς: «Το έργο σας συγκινεί και εμπνέει»

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμαριά: Η συνεργασία με την κυβέρνηση, η δύναμη στις κρίσιμες ώρες και η βαριά ευθύνη

Οικουμενικός Πατριάρχης από Καλαμαριά: Όσο κρατάμε Χριστό και ελληνική παιδεία είμαστε ευλογημένοι – Δεύτερη ημέρα επίσκεψης σήμερα

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμαριά (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων