07/01/2023 07/01/2023 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέου στον Γαλατά. “Σήμερα, Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες, Γεωργιανοί, και από άλλες εθνικότητες ενδεχομένως, συμπροσευχηθήκαμε στην ενορία του Αγίου Ανδρέου. Σήμερα, Χριστούγεννα, αυτή τη μεγάλη εορτή της Ορθοδόξου πίστεώς μας, δεν μας χωρίζει ούτε το ημερολόγιον, η διαφορά των δεκατριών ημερών, ούτε η διαφορά της...
07 Ιανουαρίου, 2023 - 19:40
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2023 - 23:55

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Χριστούγεννα της Ρωσσόφωνης παροικίας (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Χριστούγεννα της Ρωσσόφωνης παροικίας (ΦΩΤΟ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέου στον Γαλατά.

“Σήμερα, Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες, Γεωργιανοί, και από άλλες εθνικότητες ενδεχομένως, συμπροσευχηθήκαμε στην ενορία του Αγίου Ανδρέου. Σήμερα, Χριστούγεννα, αυτή τη μεγάλη εορτή της Ορθοδόξου πίστεώς μας, δεν μας χωρίζει ούτε το ημερολόγιον, η διαφορά των δεκατριών ημερών, ούτε η διαφορά της γλώσσας, ούτε ο πόλεμος, ο οποίος μαίνεται εις το κέντρο της Ευρώπης. Αντιθέτως, ο πόλεμος της Ουκρανίας μας ενώνει και μας ωθεί να προσευχηθούμε για την κατάπαυσή του και για την ειρήνευση του σύμπαντος κόσμου”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, μετά τη θεία λειτουργία για τα Χριστούγεννα, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, στην οποία χοροστάτησε σήμερα, Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2023.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος υπενθύμισε ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία σε κάθε προσευχή της, σε κάθε Ακολουθία της, δέεται υπέρ της άνωθεν ειρήνης και υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου.

“Ιδιαιτέρως η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αγκαλιάζει, με την προσευχή του και με την στοργή του την μητρική, όλους τους απανταχού Ορθοδόξους, παρά τις ενδεχόμενες διαφορές που μας χωρίζουν ενίοτε, από διοικητικής απόψεως.”

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην 90λεπτη συνάντησή του με τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Εξοχ. κ. Petro Poroshenko, ο οποίος, όπως είπε, του διηγήθηκε την τραγωδία η οποία εκτυλίσσεται αυτήν την στιγμή στην χώρα του.

“Πιστέψτε με, αδελφοί μου και τέκνα εν Κυρίω, ότι συμπάσχω και με τους Ουκρανούς και με τους Ρώσους, και με τα παιδιά που χάνουν και οι μεν και οι δε. Για εμάς είναι άδικος και αδικαιολόγητος αυτός ο πόλεμος, και σας παρακαλώ σήμερα, ιδιαιτέρως, που είναι Χριστούγεννα, να προσευχηθούμε για την άμεση κατάπαυσή του, και να βοηθήσει ο ενανθρωπήσας Θεός να ενωθούν όχι μόνον οι Ορθόδοξοι λαοί της γης, αλλά όλοι οι λαοί της γης σε μία αγαπημένη πανανθρώπινη οικογένεια.”

Απευθυνόμενος στους πολυάριθμους πιστούς, ο Πατριάρχης εξέφρασε για άλλη μία φορά το στοργικό ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για όλα τα πνευματικά τέκνα της και τους ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα.

“Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η τοπική εδώ Εκκλησία, σας αγκαλιάζει με στοργή και με ενδιαφέρον για την πνευματική σας πρόοδο και σας εύχεται για τα Χριστούγεννα και για το νέον έτος. Δεν μπόρεσα να έρθω του Αγίου Ανδρέου να χοροστατήσω στην Λειτουργία και να είμαι μαζί σας, γι’ αυτό, κατ’ εξαίρεση εφέτος, ήρθα να κάνω τα Χριστούγεννα μαζί σας. Σας παρακαλώ να μεταφέρετε στις οικογένειές σας την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας και την πατρική αγάπη του Πατριάρχου σας. Ο Χριστός εν τω μέσω ημών”.

Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον δραστήριο Ιερατικώς Προϊστάμενο της ρωσοφώνου παροικίας της Πόλεως, Πανοσιολ. Μ. Ιεροκήρυκα κ. Πανάρετο, και ευλόγησε όλους όσοι συμβάλλουν στο εκκλησιαστικό έργο, ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά που διακονούν στο Ιερό Βήμα ως ιερόπαιδες.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Μ. Ιεροκήρυξ κ. Πανάρετος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσφορά του Ναού του Αγίου Ανδρέου, ιδιαιτέρως προς τους εμπεριστάτους πρόσφυγες, και ζήτησε από τον Παναγιώτατο να ευλογήσει τα μέλη της ρωσοφώνου κοινότητος.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε στα σλαβωνικά ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος με τον Ιερολ. Πατριαρχικό Διάκονο κ. Επιφάνιο και έψαλε η γυναικεία χορωδία της ενορίας. Εκκλησιάστηκαν ο Οσιολ. Ιερομόναχος κ. Αλέξιος, υπεύθυνος του γειτονικού Μετοχίου της Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, στον Γαλατά, μαζί με τους πατέρες που διακονούν σε αυτό, ο Εντιμολ. Αρχών Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παντελεήμων Βίγκας, ως εκπρόσωπος της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, ο Εντιμ. Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη κ. Ιωάννης Γιγουρτσής και πλήθος πιστών.

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε παρακείμενη αίθουσα που διαμορφώθηκε ως βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Πανοσιολ. κ. Παναρέτου και των συνεργατών του, και ακολούθως με την παρουσία όλων όσοι εκκλησιάστηκαν ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα της παροικίας.

 

Πηγή: Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Νίκος Παπαχρήστου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων