25/10/2020 25/10/2020 Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Η μαρτυρική Ίμβρος επληγώθη, αλλά δεν έσβησε”  Στη γενέτειρα του Ίμβρο βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος όπου στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας. Ο Παναγιώτατος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία ενός πατέρα τριών τέκνων ο οποίος μαζί με την σύζυγό...
25 Οκτωβρίου, 2020 - 11:20
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2020 - 17:27

“Η μαρτυρική Ίμβρος πληγώθηκε, αλλά δεν έσβησε”

Διαδώστε:
“Η μαρτυρική Ίμβρος πληγώθηκε, αλλά δεν έσβησε”

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Η μαρτυρική Ίμβρος επληγώθη, αλλά δεν έσβησε” 

Στη γενέτειρα του Ίμβρο βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος όπου στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας.

Ο Παναγιώτατος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία ενός πατέρα τριών τέκνων ο οποίος μαζί με την σύζυγό του πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη πατρογονική εστία του προκειμένου να διακονήσει την Εκκλησία και τον Ελληνισμό. Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον μετονόμασε σε Χρύσανθο προς τιμήν του Χρυσάνθου του Βατοπαιδινού ο οποίος καταγόταν από την Ίμβρο και προσέφερα πολλά στην Εκκλησία, το Άγιον Όρος αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Αρχικά στην ομιλία του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη χαρά της χειροτονίας παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία. Ακολούθως έκανε αναφορά στο πρόσωπο του νέου διακόνου επαινώντας τον για την επιλογή του αυτή και συγχαίροντας τον για τις επιτυχημένες σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας από το οποίο και αποφοίτησε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη σύζυγό του η οποία τον ακολούθησε σε αυτή του την επιλογή να εγκατασταθούν στην Ίμβρο.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο ύψιστο έργο της ιερωσύνης υπογραμμίζοντας πως καθένας που διακονεί την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία οφείλει να εκφράζει με πιστότητα το έργο της αληθείας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μαρτυρική Ίμβρο η οποία όπως χαρακτηριστικά σημείωσε “επληγώθη, αλλά δεν έσβησε” κάνοντας αναφορά στο μέλλον του νησιού και τη συμβολή των κληρικών σε αυτό λέγοντας πως η ενότητα και η διακονία τους θα επιφέρει καρπούς. Παράλληλα, κάλεσε τους κατοίκους να μην χαθεί το αποτύπωμα που άφησαν οι πρόγονοι τους στο νησί, μεταφέροντας στις νέες γενιές την αγάπη τους για την Ίμβρο, ενώ εξήρε και τη συμβολή των όπου γης Ιμβριακών σωματείων σε αυτό.

Τέλος, κάλεσε όλους να προσευχηθούν για το καλό έργο του διακόνου.

Στην ομιλία του ο π. Χρύσανθος αναφέρθηκε στην αγάπη του για την ιερωσύνη και στην αποστολή την οποία καλείται να διακονήσει ευχαριστώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την πατρική αγάπη που επέδειξε από την αρχή στο πρόσωπό του.

Ακολούθως τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης η χειροτονία όπου όλοι αναφώνησαν το Άξιος.

“Οι Ίμβριοι και οι Ρωμιοί της Πόλης είμαστε νομοταγείς”

Μετά την απόλυση ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν σήμερα στη Θεία Λειτουργία την οποία χαρακτήρισε πνευματική πανδαισία και στάθηκε στην ιδιαίτερη χαρά της Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου για τη χειροτονία του νέου διακόνου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένος σήμερα γιατί στον ίδιο ναό πριν 59 χρόνια έβαλε και ο ίδιος το τίμιο ράσο.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους δυο Ιμβρίου Αρχιερείς που συλειτούργησαν σήμερα μαζί του, τον Μοσχονησίων Κύριλλο και Φιλαδελφείας Μελίτωνα καθώς και τους συμπροσευχομένους Αρχιερείς Μύρων Χρυσόστομο και Σηλυβρίας Μάξιμο.

Εξήρε επίσης το έργο του κ. Λάκη Βίγκα και τη συμβολή του στην επαναλειτουργία των σχολείων του νησιού.

“Η πανδημία να μείνει μακριά από την Ίμβρο και όλη την ανθρωπότητα” ευχήθηκε προς τους κατοίκους του νησιού.

Και κατέληξε λέγοντας πως ο τόπος αυτός ξαναζωντανεύει και γυρίζει στα παλιά μεγαλεία. “Υπήρξαμε οι Ίμβριοι πάντα νομοταγείς παρά την μεγάλη αδικία που έγινε σε βάρος μας. Πληρώσαμε σφάλματα άλλων κατέληξε.

Προσφωνώντας τον Παναγιώτατο ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στο νησί σήμερα και αναφέρθηκε στη μεγάλη του προσφορά στην Εκκλησία και την Ίμβρο.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων