13/09/2023 13/09/2023 Στον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκε η Αυτονομία στην Εκκλησία της Εσθονίας από τον Οικουμενικό Θρόνο αναφέρθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στη Δοξολογία για την εκατονταετηρίδα της Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Συμεών και Άννης Ταλλίν, σημειώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εκεί Εκκλησία...
13 Σεπτεμβρίου, 2023 - 14:38
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2023 - 14:44

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Εμείς βαδίζουμε σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και η άλλη πλευρά προχωρά με τα όπλα”

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης: “Εμείς βαδίζουμε σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και η άλλη πλευρά προχωρά με τα όπλα”

Στον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκε η Αυτονομία στην Εκκλησία της Εσθονίας από τον Οικουμενικό Θρόνο αναφέρθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στη Δοξολογία για την εκατονταετηρίδα της Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Συμεών και Άννης Ταλλίν, σημειώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εκεί Εκκλησία από την Εκκλησία της Ρωσίας. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr 

Ο Παναγιώτατος επισκέπτεται από χθες, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, την Εκκλησία της Εσθονίας για να συμμετάσχει στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη χορήγηση του καθεστώτος της Αυτονομίας στην Τοπική Εκκλησία.

“Αυτές τις ημέρες συμπανηγυρίζουμε και συνεορτάζουμε με την Εκκλησία της Εσθονίας τα 100 χρόνια της Αυτονομίας της. Το 1923 η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης πρόθυμα ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις και παρακλήσεις της Εκκλησίας, της Πολιτείας και του Λαού και σας έδωσε το καθεστώς της Αυτονομίας” σημείωσε.

“Εμείς βαβίζουμε με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και η άλλη πλευρά με τα όπλα”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι το Μητέρα Εκκλησία δεν έκανε τίποτα άλλο από την άσκηση των κανονικών της δικαιωμάτων σε αντίθεση με την Εκκλησία της Ρωσίας που προσπάθησε να καταργήσει αυτό το καθεστώς που έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

“Η Εκκλησία της Ρωσίας αυτό το καθεστώς, που σας έδωσε ο Οικουμενικός Θρόνος, θέλησε να το καταργήσει με την ισχύ των όπλων. Περάσατε δύσκολα χρόνια, δώσατε Μάρτυρες με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πλάτων, έως ότου θέλησε ο Άγιος Θεός να καταρρεύσει ο άθεος Κομμουνισμός και να αποκτήσει η Εσθονία την Εθνική της Ανεξαρτησία. Τότε και πάλι Εκκλησία και Πολιτεία της χώρας αυτής απευθύνθηκαν στη Μητέρα Εκκλησία και ζήτησαν τη σύσταση της Αυτονομίας. Και πάλι η Κωνσταντινούπολη ανταποκρίθηκε πρόθυμα. Και αυτή η άσκηση των κανονικών της δικαιωμάτων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εκκλησιας της Ρωσίας. Μήπως το ίδιο δεν συνέβη και προ λίγων ετών όταν η Κωνσταντινούπολη έδωσε την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία; Εμείς βαδίζουμε σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και την Πράξη της Εκκλησίας και η άλλη πλευρά προχωρά με τα όπλα, τις απειλές, την καταστρατήγηση των Ιερών Κανόνων και της Κανονικής Τάξεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας”, τόνισε.

Το έργο στην Εκκλησία της Εσθονίας

Στη συνέχεια μίλησε για το έργο που επιτελεί εδώ και 24 χρόνια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος καθώς και την πρόοδο που σημειώνει σε όλους η Τοπική Εκκλησία της Εσθονίας.

“Εσείς εδώ, Άγιε Εσθονίας, αυτά τα 24 χρόνια, ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Εσθονίας με τους συνεργάτες σας, επράξατε πάρα πολλά. Οργανώσατε την Εκκλησία, δημιουργήσατε Θεολογική Σχολή, καλλιεργήσατε πολύ καλές σχέσεις με το Κράτος της Εσθονίας και με τις άλλες χριστιανικές εδώ παρουσίες. Έτσι ώστε να δοξάζουμε σήμερα τον Θεό για την πρωθιεραρχική Διακονία σας και να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για το τίμιο πρόσωπο σας. Κάθε φορά που έρχομαι στην Εσθονία – και έρχομαι συχνά – βλέπω διαρκή αύξηση και πρόοδο της Εκκλησίας σας. Η Μητέρα Εκκλησία υπερηφανεύεται και βλέπουμε εκ των υστέρων, ότι όλες οι ληφθείσες κανονικές αποφάσεις από την Εκκλησία ήταν ορθές και καρποφορούν εις δόξαν Θεού. Ευχαριστούμε το κράτος της Εσθονίας για την διαρκή προστασία τους προς την Εκκλησία μας”.

“Η Αυτόνομος Εκκλησία μας εδώ είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Εσθονίας και απολαμβάνει κύρους και σεβασμού”, είπε και πρόσθεσε: “για αυτό σας προτρέπω να είστε ενωμένοι, να υπακούετε και να σέβεστε τον Προκαθήμενο Ποιμενάρχη σας. Έχει ωραία σχέδια για το μέλλον της Εκκλησίας στην δεύτερη Εκατονταετηρίδα, για τη ζωή και προσφορά της και ευχόμεθα να τον αξιώσει ο Θεός να εκπληρώσει τα σχέδια του, να έχει υγεία και μακροημέρευση μαζί με τους συνεργάτες του. Ευχαριστούμε και τον Μητροπολίτη Περιστερίου για ότι προσέφερε στην Εκκλησία εδώ, και ακόμα είναι καθηγητής και εδώ και στην Αθήνα. Το βιβλίο του για την Εκκλησία της Εσθονίας είναι μνημιώδες. Ενθυμούμαι επίσης και τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, ο οποίος στο πέρασμα του από εδώ, άφησε ανεξήτηλη τη σφραγίδα του στη ζωή της εκκλησίας μας Ευχαριστούμε Άγιε Εσθονίας για όσα μας είπατε και όσα κάνετε”.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου

Δείτε επίσης: 

Με τον πρόεδρο της Εσθονίας συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην Εσθονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Συνάντηση με την Πρωθυπουργό

Πατριαρχική Δοξολογία για την εκατονταετηρίδα της Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τον πρόεδρο της Βουλής της Εσθονίας συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων