17/01/2024 17/01/2024 Στην εργαλοιοποίηση της θρησκείας για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών και ο εθνικισμός, μίλησε από την Αττάλεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τονίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε μπροστά μας στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία ο Παναγιώτατος υπογράμμισε ότι “ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός χρησιμοποιείται αντιδεοντολογικά...
17 Ιανουαρίου, 2024 - 8:05
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2024 - 8:07

Οικουμενικός Πατριάρχης: Στην Ουκρανία ο Χριστιανισμός χρησιμοποιείται άδικα εναντίον Χριστιανών με την ευλογία του Πατριαρχείου Μόσχας

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης: Στην Ουκρανία ο Χριστιανισμός χρησιμοποιείται άδικα εναντίον Χριστιανών με την ευλογία του Πατριαρχείου Μόσχας

Στην εργαλοιοποίηση της θρησκείας για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών και ο εθνικισμός, μίλησε από την Αττάλεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τονίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε μπροστά μας στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία ο Παναγιώτατος υπογράμμισε ότι “ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός χρησιμοποιείται αντιδεοντολογικά και άδικα εναντίον άλλων Ορθοδόξων Χριστιανών με την ευλογία του Πατριαρχείου Μόσχας”.

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024, κήρυξε την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου “Ο Απόστολος Παύλος στην Αττάλεια. Μνήμη. Μαρτυρία”, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα Του και διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας στην πόλη της Ατταλείας.

Η Εκκλησία δεν υπάρχει για τον εαυτό της

Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην οικουμενικότητα του Ευαγγελίου του Χριστού και στη σημασία του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου, στο πλαίσιο των οποίων το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέλαβε, στην εποχή μας, σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση των οικουμενικών σχέσεων και του διαλόγου.

“Έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η ενότητα δεν είναι απλώς ένα εσωτερικό ζήτημα της Εκκλησίας, ακριβώς επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενότητα όλης της ανθρωπότητας. Η Εκκλησία δεν υπάρχει για τον εαυτό της, αλλά για όλη την ανθρωπότητα και, ακόμη ευρύτερα, για ολόκληρη τη Δημιουργία”, επεσήμανε ο Πατριάρχης και πρόσθεσε: “Ωστόσο, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας, η οικουμενικότητα δεν είναι πολυτέλεια ή πλεονέκτημα. Είναι επιτακτική και απαραίτητη για εμάς ως Χριστιανούς, καθώς η επιβίωση του κόσμου εξαρτάται από μία διευρυμένη ερμηνεία και εκτενή εφαρμογή του Ευαγγελίου. Η οικουμενική εντολή είναι αναγκαία για την ίδια την ύπαρξη και την ανθεκτικότητα της. Καλούμαστε να είμαστε οικουμενικοί γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να υπάρχουμε!”

Εργαλειοποίηση της θρησκείας

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι στον κόσμο μας η θρησκεία γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, χειραγώγησης και εργαλειοποίησης για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του εθνικισμού, του φανατισμού και του φονταμενταλισμού. “Αυτό το βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας στην Ουκρανία, όπου ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός χρησιμοποιείται αντιδεοντολογικά και άδικα εναντίον άλλων Ορθοδόξων Χριστιανών με την ευλογία του Πατριαρχείου Μόσχας. Παρατηρούμε την ίδια παραβίαση και ύβρη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου οι εχθροπραξίες και ο πόλεμος διεξάγονται στο όνομα της θρησκείας σε βάρος της ζωής των πολιτών και των ανθρωπίνων ανάγκών.”

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία

Στο Συνέδριο συμμετέχουν Ιεράρχες, κληρικοί, Πανεπιστημιακοί καθηγητές από πολλά Πανεπιστήμια και θεολόγοι από διάφορες χώρες.

Ο Παναγιώτατος, αφίχθη με την συνοδεία του στην Αττάλεια το απόγευμα της Κυριακής, όπου στο αεροδρόμιο τον υπεδέχθη ο Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ, περιστοιχούμενος από κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του. Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε στον ιστορικό Ι. Ναό του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου.

Διαβάστε επίσης: Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αττάλεια (ΦΩΤΟ+BINTEO)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων